Ξεκίνησε ο πρώτος κύκλος επιμόρφωσης ιδιωτών δικηγόρων και λογιστών στον e-ΕΦΚΑ, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Ειδικότερα, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε: «Συνεχίζουμε αποφασιστικά την προσπάθεια για τη μείωση των εκκρεμών συντάξεων! Ήδη χθες ξεκίνησε από τον ΕΦΚΑ η εκπαίδευση των πρώτων 1200 δικηγόρων και λογιστών που, μετά την πιστοποίησή τους, θα συνεργαστούν με τους υπαλληλους του Φορέα και θα συνδράμουν στην ταχύτερη απονομή των συντάξεων. Θα ακολουθήσουν στη συνέχεια και άλλοι κύκλοι πιστοποίησης, καθώς συνολικά οι αιτήσεις δικηγόρων και λογιστών ξεπέρασαν τις 3.600».

Τόνισε δε πως, «στόχος μας είναι το φθινόπωρο να εκδίδονται 30.000 συντάξεις το μήνα. Για να τελειώνουμε το συντομότερο και οριστικά με το στοκ των εκκρεμοτήτων που ταλαιπωρούν τους πολίτες για μήνες ή και για χρόνια».

Ο «οδικός χάρτης» για την πιστοποίηση και την εμπλοκή των ιδιωτών

Η επιμόρφωση των πιστοποιούμενων επαγγελματιών θα παρέχεται από τον e-ΕΦΚΑ χωρίς αντάλλαγμα, ενώ επιτρέπεται η παροχή εκπαίδευσης και από ιδιωτικούς φορείς. Η επιμόρφωση θα καλύπτει τη σχετική νομοθεσία (θεμελίωση σύνταξης, νομιμοποίηση χρόνου ασφάλισης και χρήση του στην απονομή σύνταξης), τη διαπίστωση του χρόνου ασφάλισης, τη διαπίστωση των οφειλών και τον υπολογισμό της σύνταξης.

Ως φορέας πιστοποίησης ορίζεται ο e-ΕΦΚΑ, που έχει και την ευθύνη διεξαγωγής των εξετάσεων, της έκδοσης των βαθμολογιών και τήρησης του σχετικού μητρώου. Πριν από κάθε κύκλο πιστοποίησης, προσδιορίζεται με απόφαση του Διοικητή του e-ΕΦΚΑ ο ανώτατος αριθμός των επαγγελματιών που μπορούν να συμμετέχουν. Κάθε κύκλος ξεκινάει μετά από πρόσκληση του e-ΕΦΚΑ, η οποία αναρτάται στην ιστοσελίδα του φορέα, καθώς και στις ιστοσελίδες olomeleia.gr (της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων) και oe-e.gr (του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας). Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλουν το αίτημά τους στην αντίστοιχη πλατφόρμα, ενώ τηρείται σειρά χρονικής προτεραιότητας.

Μετά την ολοκλήρωση της επιμόρφωσης –που θα διενεργείται κυρίως με ασύγχρονη τηλεκπαίδευση- οι επαγγελματίες θα μπορούν να συμμετέχουν στις εξετάσεις που θα διοργανώνει ο e-ΕΦΚΑ, που θα διενεργούνται εξ’ αποστάσεως και με το σύστημα των πολλαπλών επιλογών. Η βαθμολόγηση θα γίνεται αυτοματοποιημένα και ο βαθμός θα εξάγεται αμέσως μετά τη λήξη της εξέτασης. Με διαπιστωτική πράξη του διοικητή του e-ΕΦΚΑ που θα εκδίδεται 5 μέρες μετά τη διενέργεια κάθε εξέτασης, οι επιτυχόντες εγγράφονται στο μητρώο πιστοποιημένων επαγγελματιών που θα τηρείται και θα εποπτεύεται από τον e-ΕΦΚΑ.

Η ανάθεση στους πιστοποιημένους επαγγελματίες για τις βεβαιώσεις και τα σχέδια απόφασης συντάξεων που μπορούν να εκδίδουν σύμφωνα με τον ν. 4798/2021 (άρθρο 255) γίνεται με υπεύθυνη δήλωση που απευθύνεται στον e-ΕΦΚΑ, ή με καταχώρηση σε ειδική πλατφόρμα στο πληροφοριακό σύστημα του e-ΕΦΚΑ.

Όταν υποβάλλεται η βεβαίωση ή το σχέδιο που έχει συντάξει ο πιστοποιημένος επαγγελματίας, σε αυτό περιλαμβάνεται και ο αριθμός πρωτοκόλλου που αντιστοιχεί στην παραλαβή της ανάθεσης από τον e-ΕΦΚΑ. Ο e-ΕΦΚΑ ελέγχει την αντιστοιχία ανάμεσα στη βεβαίωση ή το σχέδιο που υποβλήθηκε και στο αντικείμενο της ανάθεσης και καταβάλλει την αντίστοιχη αποζημίωση με ισόποση πίστωση του λογαριασμού που έχει δηλώσει ο επαγγελματίας.

Υπενθυμίζεται πως στο στρατηγείο απονομής συντάξεων του e-ΕΦΚΑ που στεγάζεται στο «πράσινο κτήριο» επί της Λ. Κηφισίας έχει στηθεί το συντονιστικό επιχειρησιακό κέντρο για την παρακολούθηση της ροής απονομής συντάξεων σε όλη την Ελλάδα με στόχο τον κεντρικό συντονισμό, την επιτάχυνση των διαδικασιών και την συνολική επίβλεψη του σχεδίου οριστικής εξάλειψης του στοκ των εκκρεμών συντάξεων. Παράλληλα, στο ίδιο κτήριο ξεκίνησε η πρώτη φάση λειτουργίας της νέας δομής ταχείας απονομής συντάξεων διαδοχικής ασφάλισης, οι οποίες θεωρούνται οι πλέον δύσκολες περιπτώσεις απονομής και η καθυστέρηση τους φτάνει μέχρι και τα 4-5 χρόνια.