H Lockheed Martin επιθυμεί την διερεύνηση της συνεργασίας με την ΕΑΒ όπως και με τα   ναυπηγεία αν επιλεγεί η αμερικανική πρόταση.

Η εγχώρια ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία με βασικούς εκπροσώπους τα Ναυπηγεία  Σκαραμαγκά και Ελευσίνας θα χρειαστούν επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για να εντάξουν στο πρόγραμμά τους την κατασκευή των νέων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού.

Το μήνυμα αυτό έστειλαν μεταξύ άλλων οι εκπρόσωποι της Lockheed Martin παρουσιάζοντας σε δημοσιογράφους την πρόταση της αμερικανικής κυβέρνησης για την φρεγάτα Hellenic Future Frigate ή HF2 ,η οποία όπως αναφέρθηκε αποτελεί σκάφος δύο γενεών μετά τις γνωστές φρεγάτες LCS (Littoral Combat Ship).

Πάντως η πρώτη φρεγάτα θα κατασκευαστεί στην Ιταλία στα ναυπηγεία της Fincantieri στην περίπτωση που το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό επιλέξει την αμερικανική πρόταση για την ενίσχυση του στόλου της.

Τα στελέχη της Lockheed Martin θεωρούν ότι η κατασκευή της πρώτης φρεγάτας στην Ιταλία θα δώσει την ευκαιρία στα ελληνικά ναυπηγεία να αποκτήσουν τεχνογνωσία για να είναι σε θέση στη συνέχεια να κατασκευάσουν τις επόμενες τρεις φρεγάτες του προγράμματος.

Η συνεργασία των δύο εταιρειών έχει οδηγήσει στο στάδιο υλοποίησης σημαντικών προγραμμάτων όπως είναι η συμπαραγωγή  των  Α/Φ  F16,  C-130J, P3-Β.

Ο επικεφαλής της LM κ Ντένις Πλέσσα, δήλωσε ότι τους ενδιαφέρουν νέες δραστηριότητες με την ΕΑΒ και ο στόχος είναι η περαιτέρω συνεργασία των δύο πλευρών.

Αναφορικά με το εκσυγχρονισμό των F-16 οι άνθρωποι της LM ανέφεραν ότι το πρόγραμμα ξεκίνησε επιτυχώς αλλά βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή με τον  κ.  Πλέσσα, να σημειώνει  ότι από τα μέσα του 2022 και μετά, σχεδόν 15 αεροσκάφη F-16 θα βρίσκονται στα υπόστεγα της EAB και να αναβαθμίζονται ταυτόχρονα.

Υπογράμμισε ότι η  αναβάθμιση αυτή θα προσδώσει F-15 χαρακτηριστικά αεροσκάφους πέμπτης γενιάς  ενώ το F-16 είναι ένα αεροσκάφος 4ης γενιάς. Τέλος ο κ. Πλέσσας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η χώρα μας θα προχωρήσει και στο επόμενο βήμα που θα είναι η ένταξη του α/φ πέμπτης γενιάς F-35 στην πολεμική αεροπορία.

Τα στελέχη της LM, λένε ότι το νέα φρεγάτα θα περιλάβει σημαντική εγχώρια προστιθέμενη αξία η οποία μάλιστα δεν θα περιοριστεί μόνο στην ναυπήγηση των σκαφών. Θα επεκταθεί και στα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου αλλά και στα οπλικά συστήματα του σκάφους. Ωστόσο τα στελέχη της LM δεν έδωσαν περισσότερα στοιχεία σχετικά με το ύψος της προστιθέμενης αξίας που πρότειναν προς την Ελληνική κυβέρνηση.

Αναφορικά με τη συνεργασία με την Ιταλική Fincantieri Marinette Marine (FMM), οι άνθρωποι της LM σημείωσαν ότι οι ιταλοί εκσυγχρόνισαν τα αμερικανικά ναυπηγεία στο Wisconsin των ΗΠΑ και ότι οι ίδιοι θα συμβάλλουν στον εκσυγχρονισμό και των ελληνικών ναυπηγείων που θα συμβάλουν στην συμπαραγωγή των φρεγατών.