Η Αλεξάνδρα Σδούκου στο Green Deal Greece 2021
Η Αλεξάνδρα Σδούκου στο Green Deal Greece 2021

Τους βασικούς άξονες του νέου προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών «Εξοικονομώ Αυτονομώ» ανακοίνωσε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου στο 1ο Συνέδριο «GREEN DEAL GREECE 2021», που διοργανώνει το ΤΕΕ την Τρίτη 29 Ιουνίου 2021, στο «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», με τίτλο: «2021-2030, Η δεκαετία μιας Πράσινης Επανάστασης», υπό την αιγίδα  της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Σύμφωνα με τη γενική γραμματέα, βασικοί άξονες του νέου προγράμματος θα είναι οι εξής:

  • Ως κριτήριο για την ένταξη στο Πρόγραμμα παραμένει η υποχρέωση της ενεργειακής αναβάθμισης κατά 3 κλάσεις
  • Καταργείται η χρονική προτεραιότητα ως διαδικασία για την ένταξη στο πρόγραμμα
  • Δημιουργείται ειδικό σύστημα για την αξιολόγηση και την κατάταξη με φθίνουσα σειρά προτεραιότητας των αιτήσεων, της γνωστής σε όλους διαδικασίας συγκριτικής αξιολόγησης.

 

Τα κριτήρια βάσει των οποίων θα γίνεται αυτή η αξιολόγηση είναι ενεργειακά, κατά κύριο λόγο, αλλά και κοινωνικά. Πιο συγκεκριμένα: Αυξημένη εξοικονόμηση, ενέργειας, βαθμοημέρες, αρχική (πριν την ένταξη στο Πρόγραμμα) ενεργειακή κλάση, παλαιότητα κατασκευής, εισόδημα. Ενώ τα κοινωνικά κριτήρια θα λαμβάνουν υπ’ όψιν τα εξής: Μακροχρόνια άνεργοι, ΑΜΕΑ, εξαρτώμενα μέλη, μονογονεϊκή οικογένεια
Κάθε κριτήριο θα έχει συγκεκριμένη βαρύτητα για τη διαμόρφωση της τελικής βαθμολογίας.

Σύμφωνα πάντα με την κα Σδούκου, «ο διαμοιρασμός των πόρων του Προγράμματος προσπαθούμε να γίνει, ανά νομό, και όχι ανά περιφέρεια όπως πριν. Ωστόσο, ακόμα και σε διαφορετικές περιοχές ανά νομό, για παράδειγμα, άλλη ανάγκη υπάρχει στο Πήλιο και άλλη στον Βόλο, υπάρχουν διαφορετικές ανάγκες».

Έτσι, όπως είπε, «θα λάβουμε σοβαρά υπ’ όψιν και τις βαθμοημέρες για την κατανομή των πόρων. Ταυτόχρονα όμως, όπως προανέφερα οι βαθμοημέρες θα αποτελούν και κριτήριο για τη βαθμολογία και επομένως την προτεραιοποίηση των αιτήσεων».

Όπως τόνισε, «για πρώτη φορά στο Πρόγραμμα εντάσσεται και η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, η οποία θα είναι υποχρεωτική για την αίτηση στο Εξοικονομώ και θα επιδοτείται».

«Επαναπροσδιορίζονται οι επιδοτήσεις και αναδιαρθρώνονται οι κόφτες, ούτως ώστε να είναι περισσότεροι οι πολίτες που μπορούν να ενταχθούν και να επωφεληθούν από αυτό», ανέφερε η κα Σδούκου.
Στόχος, όπως είπε, για τον επόμενο κύκλο είναι: «Να εντάξουμε 50.000 κατοικίες, να “πέσουν” στην αγορά, μαζί με την αναμενόμενη μόχλευση κοντά στο 1 δισ. ευρώ αν είναι δυνατόν, να επιτύχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή εξοικονόμηση»  και πρόσθεσε ότι «τα δημόσια κτίρια είναι και αυτά μία άλλη αγορά και δεν πρέπει να τα παραμελήσουμε».

Όπως τόνισε η γενική γραμματέας, «στόχος μας είναι έχοντας μπροστά μας τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από το ΕΣΕΚ και το πρόγραμμα Ελλάδα 2.0 να σηκώσουμε τα μανίκια και να δουλέψουμε για να βγάλουμε στον αέρα όλα αυτά για τα οποία έχουμε δεσμευτεί».

Μακέδος: Στρατηγικός πυλώνας για AtticaBank και ΤΜΕΔΕ η Πράσινη Συμφωνία

Στην Attica Bank ευθυγραμμιζόμαστε με τις αρχές και τους στόχους του sustainablebanking αποκτώντας σαφή περιβαλλοντικό προσανατολισμό με έμφαση στη χρηματοδότηση πράσινων επενδύσεων αλλά και στην ενίσχυση του πιστοδοτικού ρόλου του ΤΜΕΔΕ με στόχο την ουσιαστική στήριξη των μελών του στο νέο επιχειρηματικό περιβάλλον που έχει αναδυθεί τα τελευταία χρόνια,  τόνισε στην ομιλία του, στο πλαίσιο του 1ου Συνεδρίου «GREENDEALGREECE 2021», τη Τρίτη 29 Ιουνίου, ο Πρόεδρος  της Attica Βank και του ΤΜΕΔΕ, Κωσταντίνος Μακέδος.

Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο το ΤΜΕΔΕ προχώρησε σε στρατηγική συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ)και το Υπουργείο Ανάπτυξης. «Σε χρόνο ρεκόρ για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνώρισε τη σημαντικότητα της συμβολής του ΤΜΕΔΕ στη χρηματοδότηση των ΜΜΕ τεχνικών εταιρειών και ενέκρινε την πρόσβαση σε δανεικά κεφάλαια για τους δικαιούχους, το ύψος των οποίων αναμένεται να φτάσει τα €70 εκ. ευρώ. Η συνεργασία αυτή, θα υλοποιηθεί μέσω της ίδρυσης ενός νέου ταμείου με τη μορφή επενδυτικού φορέα (Fund), από κοινού με την ΕΑΤ. Το συγκεκριμένο εργαλείο διευρύνει σημαντικά τον πιστοδοτικό ρόλο του ΤΜΕΔΕ και προσφέρει άμεση και εύκολη πρόσβαση σε χρηματοδότηση στους Έλληνες μηχανικούς, μελετητές και κατασκευαστές, καθώς και στο σύνολο των τεχνικών εταιρειών της χώρας μας, δίνοντας τη δυνατότητα εγγυημένης χρηματοδότησης κατά 80%» σημείωσε ο Πρόεδρος του Ταμείου.

Συνεχίζοντας την τοποθέτηση του ο κύριος Μακέδος ανέφερε πως το ΤΜΕΔΕ βρίσκεται ήδη σε προχωρημένες διεργασίες με σκοπό τη δυνατότητα παροχής νέων πιστοδοτικών γραμμών και ανάπτυξης καινοτόμων χρηματοδοτικών εργαλείων, απευθείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λειτουργώντας ως Ενδιάμεσος Χρηματοοικονομικός Οργανισμός (ΕΧΟ).

Παράλληλα, ο Κωνσταντίνος Μακέδος τόνισε την πλήρη ευθυγράμμιση της

Attica Bank με τις προτεραιότητες των Στόχων του νέου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, η οποία πλέον πρωτοστατεί στις πράσινες χρηματοδοτήσεις, έχοντας ήδη χορηγήσει πλέον των 330 εκατομμύριων ευρώ για έργα ΑΠΕ, με στόχο η χρηματοδότησή τους να φτάσει το ένα δισεκατομμύριο έως το 2024. Επιπλέον, η Attica Bank προωθεί τη χρηματοδότηση νέων κατασκευών, με βάση τις απαιτήσεις για μηδενική κατανάλωση ενέργειας (Zero Energy Buildings). Ενώ την ίδια στιγμή είναι έτοιμη να υποστηρίξει έργα για την ανάπτυξη υποβαθμισμένων αστικών περιοχών, καθώς και για την υλοποίηση έργων ύδρευσης και διαχείρισης αποβλήτων.

Ως ιδιαίτερα δυναμική χαρακτήρισε την παρουσία της Τράπεζας και στη χρηματοδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων για έργα εξοικονόμησης ενέργειας και αποδοτικότητας, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, για την κάλυψη της άμεσης ανάγκης για βιώσιμη κινητικότητα με έμφαση στην ηλεκτροκίνηση και για τη χρηματοδότηση “πράσινων” επιχειρήσεων και οργανισμών.

Σχολιάζοντας τη φάση του προηγούμενου Προγράμματος ”Εξοικονομώ Αυτονομώ  2020” του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ σημείωσε πως «η Attica Bank, συμμετείχε ενεργά υποστηρίζοντας έμπρακτα, όχι μόνο τους ιδιοκτήτες κατοικιών που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα, αλλά και τους μηχανικούς-συντονιστές έργου (Ιδιώτες και Εταιρείες), Ενώ ταυτόχρονα επισήμανε  και την υποχρέωση το νέο ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ να σχεδιαστεί με βάση τη νέα πραγματικότητα, τις νέες δυνατότητες και τις νέες ανάγκες που δημιουργούνται

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του ο Πρόεδρος της Attica Βank και του ΤΜΕΔΕ τόνισε πως η Πράσινη Συμφωνία αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα πολιτικής και οικονομικής βούλησης. Είμαστε βέβαιοι ότι η ουσιαστική υιοθέτηση των κριτηρίων ESG(Environmental, Social and Governance) αποτελεί το πλέον αξιόπιστο μέσο όχι μόνο για την αντιμετώπιση ενός διευρυμένου πεδίου προκλήσεων, αλλά και για τη δημιουργία βιώσιμης αξίας τόσο για τους μετόχους, όσο και για τους πελάτες μας.Η μηχανική και η επιστήμη θα στρατευθούν για άλλη μια φορά να υλοποιήσουν τις τεχνολογίες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της εξάντλησης των φυσικών πόρων και της κλιματικής αλλαγής, συνεπώς «Τώρα χρειάζεται από όλους μας να συμφωνήσουμε πως θα καταβάλλουμε και κάθε προσπάθεια αυτή η μοναδική ευκαιρία να μην χαθεί» είπε κλείνοντας.

Πυργιώτης: Στο 60% το βάθος της ενεργειακής ανακαίνισης στη χώρα

Ο Γενικός Διευθυντής του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας, κύριος Λάμπρος Πυργιώτης επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία επιτάσσει την ενίσχυση της Ενεργειακής Απόδοσης, η οποία προϋποθέτει ένα ισχυρό κύμα ανακαίνισης, καθώς επιβάλλεται ένας υπερδιπλασιασμός των έργων ενεργειακής αναβάθμισης στον κτιριακό τομέα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον κ. Πυργιώτη, με βάση τους σχεδιασμούς, το βάθος της ενεργειακής ανακαίνισης υπερβαίνει το 60% στη χώρα ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι αναφέρθηκε στην προοπτική καθιέρωσης διαβατηρίου ανακαίνισης, με το οποίο, για παράδειγμα, εάν ένα κτίριο έχει προβεί σε έργα σεισμικής θωράκισης, ή δράσεις εξοικονόμησης ύδατος, θα αποκτάει το προνόμιο επιδότησης για ενεργειακή ανακαίνιση. Τέλος, ανέφερε ότι επικαιροποιήθηκε το έργο της Πράσινης Αστικής Γειτονιάς στην Αγία Βαρβάρα, το οποίο πρόκειται να έχει μηδενικό κλιματικό αποτύπωμα.

Κώστας Κούρταλης Πρόεδρος ΕΣΥΔ: Η Διαπίστευση θα παίξει κομβικό ρόλο στην ενεργειακή αναβάθμιση

Ο Πρόεδρος του Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης κ. Κώστας Κούρταλης ανέφερε ότι η Διαπίστευση και η Πιστοποίηση θα παίξει το ρόλο που της αναλογεί έτσι ώστε οι παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων να παίξουν το ρόλο που τους αναλογεί, καθώς ο κτιριακός τομέας στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα παλαιωμένος. Ο κ. Κούρταλης επεσήμανε ότι οι κανονισμοί προτρέπουν προς την καινοτομία και την πρωτοτυπία, με την προϋπόθεση να τηρούνται οι κανόνες ποιότητας, έτσι ώστε ο καταναλωτής να γνωρίζει ότι χρησιμοποιεί το κατάλληλο προϊόν. Πρόσθεσε δε, ότι όταν μιλάμε για εξοικονόμηση ενέργειας στον κτιριακό τομέα και ένα μεγάλο κύμα ανακαίνισης, με πιστοποιημένα υλικά, το ΤΕΕ οφείλει να διασφαλίσει την πιστοποίηση και των τεχνιτών. «Είμαστε πλήρως εναρμονισμένοι με τους κανόνες της ΕΕ, δεν έχουμε καμία διάθεση να κάνουμε εποπτεία της αγοράς, αλλά μπορούμε να συνεισφέρουμε στη δημιουργία μηχανισμών ελέγχου, έτσι ώστε να εφοδιάσουμε την αγορά με ποιοτικές υπηρεσίες και προϊόντα για τον καταναλωτή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Λάσκος :  «Ο κόσμος πρέπει να εμπιστευτεί τους μηχανικούς»

Για το πως  το πρόγραμμα «Εξοικονομώ –Αυτονομώ» δημιούργησε συνθήκες επαγγελματικής ευθύνης στην κατασκευή από τα συνεργεία, βάζοντας στο περιθώριο τη μαύρη εργασία αλλά και τυχόν κακοτεχνίες μίλησε ο πρόεδρος του Π.Σ.Υ.Π.ΕΝ.ΕΠ κ. Κωνσταντίνος Λάσκος (σύμβουλος ΤΕΕ σε θέματα Εξοικονόμησης Ενέργειας – Γραφείο του Συμφώνου των Δημάρχων.

Ως Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών θεωρούμε ότι «οι μηχανικοί έχουν την τεχνογνωσία και βρισκόμαστε στη συγκυρία που θα εκδοθεί και  το καινούριο μεθοδολογικό πλαίσιο υπολογισμών, οπότε ερχόμαστε και βάζουμε και άλλες παραμέτροους». Ο κ. Λάσκος, ανέφερε ακόμη, ότι  το πρόγραμμα  «Εξοικονομώ» πάντα ζητούσε πιστοποιημένα συστήματα και αυτό ήταν κάτι πολύ θετικό από την αρχή. Και όπως είπε, είναι πάρα πολύ θετικό να αρχίσουμε να κοιτάμε και πιστοποιημένα συνεργεία. Το καλύτερο υλικό αν το πάρεις και το βάλεις με λάθος τρόπο, έχεις κάνει μία τρύπα στο νερό. Όπως ανέφερε, ο  μηχανικός μπορεί να έχει τέλειο σχεδιασμό. Υπογράμμισε ότι οι μηχανικοί στην Ελλάδα ξέρουν τη δουλειά τους και ανέφερε ως διαπίστωση ότι είναι πρόθυμοι στο να υπαχθούν σε περαιτέρω επιμόρφωση: «Εμείς το βλέπουμε ότι ως σύλλογος . Κάθε φορά μαζεύονται 300 άτομα, που έρχονται για να επιμορφωθούν». Τόνισε ότι ο κόσμος πρέπει να εμπιστευτεί τους μηχανικούς και να απαγκιστρωθεί από λογικές «του πήγα  σε ένα τεχνίτη και ήρθε να μου κάνει μια εργασία και φυσικά ποτέ δεν πήρε την ευθύνη. Εξήγησε επίσης, ότι  οι περισσότερες χώρες του εξωτερικού έχουν λύσει τα προβλήματα της κακοτεχνίας, δίνοντας και ζητώντας μία εγγύηση δεκαετούς κατασκευής. Για να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο όμως,  για οτιδήποτε γίνεται στο κτίριο πρέπει να γίνεται με λευκό και όχι με μαύρο τρόπο. «Το εξοικονομώ συνέβαλε στο να δουλέψει καθαρά η αγορά, να φύγει το μαύρο και να πάρει και την ευθύνη της κατασκευής. Είναι πολύ σημαντικό».

 

Συντονισμός: Κατερίνα Χριστοφιλίδου, δημοσιογράφος

 

Το  1ο Συνέδριο «GREEN DEAL GREECE» του ΤΕΕ, με τίτλο: «2021-2030, η δεκαετία μιας πράσινης επανάστασης», τελεί υπό την αιγίδα  της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Υποστηρίζεται ακόμη από τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών και Μεταφορών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, την  Ένωση Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ), τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ)

Το συνέδριο στηρίζουν γνωστές και μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας:

Platinum Sponsor: INTRAKAT

Golden Sponsor: ATTICABANK, COPELOUZOS GROUP, ELLAKTOR – ΑΚΤΩΡ, ΤΕΜΕΣ

Silver Sponsor: ΕΚΤΕΡ, ΤΕΚΑΛ, DIMAND, TEN BRINKE

Contributors: ΔΕΔΔΗΕ, COSMOTE, WIND, INTRASOFT INTERNATIONAL, ΟΜΙΛΟΣ «ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ», KANTOR, GOLDAIR GROUP, ΤΜΕΔΕ, ΟΜΙΛΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ

Supporters: LAMDA DEVELOPMENT, ΕΡΓΟΣΕ, HILL INTERNATIONAL, ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, ΔΕΠΑ, ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ, ΑΝΑΚΕΜ, PLANET, LEASEPLAN, ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

και πολλοί ακόμη φορείς, που συμμετέχουν και με ομιλητές στις θεματικές ενότητες.

Παρακολουθήστε όλες τις ομιλίες του συνεδρίου Green Deal Greece 2021.