Ο Μαργαρίτης Σχοινάς σε στιγμιότυπο από την Ευρωβουλή κατά την ακρόαση των υποψηφίων επιτρόπων της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Ο Μαργαρίτης Σχοινάς σε στιγμιότυπο από την Ευρωβουλή κατά την ακρόαση των υποψηφίων επιτρόπων της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Πηγή Εικόνας: European Parliament

Σήμερα το πρωί στη Λισαβόνα ο Αντιπρόεδρος κ. Σχοινάς, η Επίτροπος κ. Γκαμπριέλ και ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς κ. Τιερί Μπρετόν (ο οποίος παρέστη μέσω τηλεδιάσκεψης) έλαβαν μέρος στα επίσημα εγκαίνια του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη» μαζί με την Υπουργό Πολιτισμού της Πορτογαλίας κ. Graça Maria da Fonseca Caetano Gonçalves και την ευρωβουλευτή κ. Sabine Verheyen. Το πρόγραμμα εργασίας της «Δημιουργικής Ευρώπης» για το 2021 εγκρίθηκε τον Μάιο και φέτος θα διαθέσει το πρωτοφανές ποσό των 300 εκατ. ευρώ για να βοηθήσει επαγγελματίες και καλλιτέχνες από όλους τους κλάδους του πολιτισμού να συνεργαστούν πέρα από σύνορα και ειδικότητες. Θα στηρίξει επίσης τον πολιτιστικό και τον δημιουργικό τομέα ώστε να ανακάμψουν με βιώσιμο τρόπο από την πανδημία. Το οπτικοακουστικό υλικό από την εκδήλωση είναι διαθέσιμο στο EbS.

Αύριο, ο Αντιπρόεδρος κ. Σχοινάς και η Επίτροπος κ. Γκαμπριέλ θα παραστούν στα επίσημα εγκαίνια του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης, παρουσία του Υπουργού Παιδείας της Πορτογαλίας κ. Tiago Brandão Rodrigues και του ευρωβουλευτή κ. Tomas Tobé. Το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης στηρίζει τους νέους που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες εθελοντισμού σε διάφορους τομείς, από την παροχή βοήθειας σε άτομα που έχουν ανάγκη έως τη στήριξη δράσεων για την υγεία και το περιβάλλον σε όλη την ΕΕ και όχι μόνο. Τον Απρίλιο, η Επιτροπή δημοσίευσε τις πρώτες προσκλήσεις για υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο του νέου Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης 2021-2027.

Τέλος, το απόγευμα, ο κ. Σχοινάς και η κ. Γκαμπριέλ θα κηρύξουν την επίσημη έναρξη του προγράμματος Erasmus+ 2021-2027, μαζί με τον Υπουργό Παιδείας της Πορτογαλίας κ. Tiago Brandão Rodrigues, και τον Υπουργό Επιστημών, Τεχνολογίας και Ανώτατης Εκπαίδευσης κ. Manuel Heitor. Το Erasmus+ 2021-2027 διαθέτει ενισχυμένο προϋπολογισμό ύψους πάνω από 28 δισ. ευρώ για την επταετία, με στόχο τη στήριξη της κινητικότητας και της μάθησης σε όλη την ΕΕ και όχι μόνο. Αυτό το εμβληματικό πρόγραμμα της ΕΕ θα επιδιώξει να γίνει ακόμη πιο συμπεριληπτικό και να στηρίξει την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, όπως προβλέπεται στον Ευρωπαϊκό Χώρο Εκπαίδευσης. Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις δύο εκδηλώσεις στην πλατφόρμα EbS.