Alpha Bank
Alpha Bank
Alpha Bank
Alpha Bank

Με θετικά σχόλια υποδέχονται οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης το νέο στρατηγικό σχέδιο “Project Tomorrow” της Alpha Bank και την ανακοίνωσή της για την πρώτη αναπτυξιακή ΑΜΚ στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το 2008.

Συγκεκριμένα, η Wood στην ανάλυσή της, θέτει την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Alpha Bank στα Ευρώ 1,50 με υψηλά περιθώρια ανόδου, διακρίνοντας περισσότερα έσοδα από την επέκταση του δανειακού χαρτοφυλακίου και μεγαλύτερη πτώση στο κόστος. Επίσης, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, ο στόχος για την κερδοφορία είναι στο 10%, 2 μονάδες πάνω από το 8% που περίμενε μέχρι τώρα ο οίκος. Παράλληλα, η ανάλυση της Wood επικεντρώνεται στα παρακάτω σημεία:
Σημαντική μείωση των ΜΕΑ που θα μειωθούν στα Ευρώ 2,9 δισ. το 2022 από Ευρώ 11,4 δισ. το 2020 προσαρμοσμένα για τη Συναλλαγή Galaxy. Ο Δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων θα μειωθεί δραστικά στο 7% το 2022 και περαιτέρω στο 2% μέχρι το 2024. Το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης προκύπτει από Ευρώ 8,1 δισ. συναλλαγών με τον αντίκτυπο στα ίδια κεφάλαια στο Ευρώ 1,1 δισ.
Εκμεταλλευόμενη την ανάπτυξη της χώρας και τα χρηματοδοτικά προγράμματα (RRF), η
Alpha Bank περιμένει αύξηση των επιχειρηματικών δανείων στην χώρα ύψους Ευρώ 33 δισ. για την περίοδο 2021-2026 και Ευρώ 24 δισ. για την περίοδο 2021-2024. Με μερίδιο αγοράς 25% η
Alpha Bank θα έχει περίπου Ευρώ 5 δισ. καθαρή αύξηση στα επιχειρηματικά της δάνεια εντός της 4ετίας. Επιπροσθέτως, η Τράπεζα αναμένει Ευρώ 1,7 δισ. από ναυτιλιακά δάνεια, Ευρώ 1,3 δισ. από ιδιώτες και Ευρώ 2,1 δισ. από τη Ρουμανία. Το χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων θα αυξάνεται με μέσω ετήσιο ρυθμό 10%.
Η αύξηση του δανειακού χαρτοφυλακίου θα φέρει αύξηση Ευρώ 300 εκατ. στα έσοδα από τόκους. Έτσι, η Τράπεζα θα αντισταθμίσει τα «χαμένα» έσοδα από τις συναλλαγές προβληματικών δανείων. Τα συνολικά έσοδα θα ενισχυθούν περαιτέρω από την αύξηση των προμηθειών, από τα Ευρώ 335 εκατ. στα Ευρώ 465 εκατ. και μείωση του κόστους. Η Διοίκηση της Τράπεζας στοχεύει να αυξήσει τα κέρδη προ προβλέψεων στα επίπεδα των Ευρώ 1,1 δισ. το 2024.
Ο στόχος για τα κέρδη φτάνει στα Ευρώ 520 εκατ. για το 2023 και πάνω από Ευρώ 600 εκατ. για το 2024 με την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων να φτάνει στο 10%. Εκτός από την αύξηση στα κέρδη προ προβλέψεων, η κερδοφορία θα ενισχυθεί και από τη σταδιακή μείωση των προβλέψεων, με το κόστος κινδύνου στις 60μ.β. το 2024.
Τα συνολικά κεφάλαια της Τράπεζας βρίσκονται στο 16,9% προσαρμοσμένα για τη Συναλλαγή Galaxy. Μετά τη μείωση των ΜΕΑ, ο δείκτης συνολικών κεφαλαίων θα είναι στα ίδια επίπεδα λόγω των εσωτερικών δράσεων αύξησης των κεφαλαίων (σύνθετη τιτλοποίηση, πώληση merchant acquiring, πώληση Αλβανίας και Λονδίνου, joint venture στη διαχείριση ακινήτων). Μέχρι και το 2023 το επίπεδο κεφαλαίων θα είναι κοντά στο 17%, καθώς οι 250μ.β. από την αύξηση κεφαλαίου θα απορροφηθούν από την αύξηση του δανειακού χαρτοφυλακίου, ενώ η οργανική κερδοφορία θα αντισταθμίσει την επίπτωση από τις μεταβατικές εποπτικές διατάξεις.
Το 2024 τα συνολικά κεφάλαια αυξάνονται στο 18.3% λόγω της υψηλής κερδοφορίας με τα βασικά κεφάλαια CET1 στο 15.6%.
Τα ίδια κεφάλαια μετά τη μείωση των ΜΕΑ και πριν την ΑΜΚ θα βρεθούν στα Ευρώ 4,6 δισ., ή Ευρώ 5,4 δισ. μετά την ΑΜΚ, με την Τράπεζα να προβλέπει αύξηση στα Ευρώ 6,7 δισ. μέχρι το 2024.

KBW: Μεγάλο βήμα μπροστά για την εξυγίανση του ισολογισμού δάνεια και την κερδοφορία της Alpha Bank

Παράλληλα και οι αναλυτές της KBW υποδέχονται με θετικά σχόλια την επερχόμενη ΑΜΚ της Alpha Bank και το “Project Tomorrow”. Όπως σημειώνουν στην έκθεσή τους, η ΑΜΚ υποστηρίζει την αύξηση του δανειακού χαρτοφυλακίου και την ενίσχυση της κερδοφορίας, ενώ διαβλέπουν τρεις βασικούς πυλώνες στο νέο στρατηγικό σχέδιο:

1) Μονοψήφιο δείκτη Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων κοντά στο 5% μέχρι το 2022 μέσω εκκαθάρισης ΜΕΑ ύψους Ευρώ 8,1 δισ. και σε μικρότερο βαθμό μέσω οργανικής μείωσης.
2) Διψήφια κερδοφορία μέχρι το 2024 μέσω υψηλότερων προμηθειών, χαμηλότερου κόστους και μείωσης των προβλέψεων, με τα κέρδη να φτάνουν στα επίπεδα των Ευρώ 0,6 δισ. (ή 10% RoTBV) μέχρι το 2024.
3) Βασικό δείκτη κεφαλαίων 14.1% μέχρι το 2023, πλήρως προσαρμοσμένο με τις μεταβατικές εποπτικές διατάξεις. Το αρνητικό αντίκτυπο από την εκκαθάριση των ΜΕΑ αντισταθμίζεται από την οργανική μείωση των ΜΕΑ και εσωτερικές δράσεις ενίσχυσης κεφαλαίων. Η κεφαλαιακή επάρκεια υποστηρίζεται από τη βελτιωμένη οργανική κερδοφορία, ως αποτέλεσμα της σημαντικής αύξησης των χορηγήσεων.
Τέλος, η KBW σημειώνει ότι το νέο στρατηγικό σχέδιο κάνει την Alpha Bank ελκυστική για τους επενδυτές.