Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε  μία ιδιότυπη ομηρία  βρίσκονται οι 133 εργαζόμενοι αορίστου χρόνου  του Λαυρέντη  Λαυρεντιάδη στην  εταιρεία ELFE  (λιπάσματα Καβάλας ). Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας πληρώνει τους  εργαζόμενους για να κάθονται σπίτι τους  αφού τους απαγορεύει να προσέλθουν στην βιομηχανική μονάδα παραγωγής  λιπασμάτων.  

 Ο Λαυρέντης  Λαυρεντιάδης με πλούσια επιχειρηματική διαδρομή , ξεκίνησε με τη Νεοχημική στο Χρηματιστήριο  Αθηνών  τη δεκαετία του 2000, η οποία  αποκτήθηκε  από τον αμερικανικό κολοσσό Carlyle  έναντι 700 εκατ. ευρώ.

Στη συνέχεια  έβαλε το …κοστούμι του τραπεζίτη με την απόκτηση  της Proton Bank για έρθει στη συνέχεια  ο εγκλεισμός  του στις φυλακές  Κορυδαλλού για το σκάνδαλο της Proton Bank.

Οι  εργαζόμενοι της ELFE ζουν πρωτόγνωρες εργασιακές συνθήκες με τον πολυπράγμωνα επιχειρηματία να θέλει να προχωρήσει σε ομαδικές απολύσεις , οι οποίες όσο καθυστερούν προτιμά να τους κρατά μακριά από τη χημική μονάδα  παραγωγής  λιπασμάτων,  δίνοντας εργασία σε προσωπικό ορισμένου χρόνου που προσλαμβάνονται και απολύονται ανάλογα με τις ανάγκες της βιομηχανικής  μονάδας.

Οι εργαζόμενοι την περασμένη Παρασκευή πραγματοποίησαν  συγκέντρωση  διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας  στην προσπάθειά  τους να αναζητηθεί  μια λύση που θα  προστατεύει τα δικαιώματα των  εργαζομένων.

Ο πρόεδρος  των εργαζομένων στην ΕLFE κ. Νίκος Βογιατζίδης  λέει ότι ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης  χρησιμοποιεί πρωτόγνωρες μεθόδους  για τη λειτουργία  του εργοστασίου  απομακρύνοντας  το έμπειρο προσωπικό  από την εργασία τους , στο οποίο καταβάλλονται  με καθυστέρηση μηνών τα δεδουλευμένα και  επισημαίνει ότι η διοίκηση αναζητεί τρόπο να εφαρμόσει σχέδιο ομαδικών απολύσεων.

 Ο πρόεδρος  των εργαζομένων  καταγγέλλει την πολιτική  ηγεσία  του υπουργείου διότι υιοθετεί  τις προτάσεις  του επιχειρηματία . Σύμφωνα  με τον ίδιο η κα γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας κα Ασημίνα Στρατινάκη στην Τριμερή  Επιτροπή  προωθεί τις προτάσεις  τα διοίκησης  της βιομηχανίας και  απεμπολή  τα δικαιώματα  των  εργαζομένων  ενάντια  στο θεσμικό της ρόλο.

Ανάμεσα στις προτάσεις είναι  η αποδοχή  από τους εργαζόμενους  την  υπογραφή νέου  ιδιωτικό συμφωνητικό  που θα αναγνωρίζει  ότι οι αμοιβές  του προσωπικού θα δίνονται πλέον  με τη μορφή δανείου.  

 Οι ανεπιθύμητοι  εργαζόμενοι  της ELFE.       

O Λαυρέντης Λαυρεντιάδης  την περίοδο  που στην κυβέρνηση  ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ κρατούσε  πιο διαλλακτική στάση έναντι των εργαζομένων. Η παρέμβαση  του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη  Τσίπρα για αλλαγή ιδιοκτησίας στην επιχείρηση  προς τα τέλη  του 2017,  έφερε στο προσκήνιο  το φιλεργατικό  πρόσωπο του επιχειρηματία σε βαθμό που η διοίκηση  προχώρησε στην υπογραφή ιδιωτικού συμφωνητικού με τον κάθε εργαζόμενο ενισχύοντας τη θέση τους και κυρίως  ότι προσέφεραν υπηρεσίες αορίστου χρόνου.

Από τα τέλη του 2019 η διοίκηση ανέκρουσε  πρύμναν σε ότι είχε συμφωνήσει στο παρελθόν φθάνοντας στο σημείο να καταβάλλει μισθούς  ενώ όπως λένε οι εργαζόμενοι  δεν πληρώνει  εισφορές  ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ κάνουν τα …στραβά  μάτια. Στην ΕΡΓΆΝΗ οι εργαζόμενοι  χαρακτηρίζονται ως ανεπιθύμητοι  αλλά αμειβόμενοι μέχρι   η διοίκηση  να βρει τη νομική φόρμουλα να προχωρήσει σε ομαδικές απολύσεις.  

Η φάμπρικα  των θυγατρικών.

Οι άνθρωποι εμπιστοσύνης  του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη  εκτός από την  παραγωγή  χημικών  και λιπασμάτων παρουσιάζουν έντονη δραστηριότητα  στο «στήσιμο» θυγατρικών εταιρειών  που  σκοπό  έχουν  να  …παίρνουν  μαζί τους  την προστιθέμενη αξία  της βιομηχανίας  ενώ τα χρέη προς τρίτους  όπως  στη ΔΕΠΑ Εμπορίας , τη ΔΕΗ  και σε ασφαλιστικούς Οργανισμούς παραμένουν στη μητρική  εταιρεία στη Β.Φ.Λ.  με ιστορία από το 1961 μέχρι  το 2009. Με την έλευση του επιχειρηματία  και  την μεταβολή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος μετονομάστηκε σε ELFE SA μέχρι  το 2015 για να  βρεθεί στη  συνέχεια  νέο  εταιρικό σχήμα. Οι άδειες εκμετάλλευσης μονάδων του εργοστασίου μεταβιβάστηκαν από την Ελληνικά Λιπάσματα ELFE στις εταιρείες ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ Α.Β.Ε.Ε. (Ελληνικά Αγροτικά Λιπάσματα) και PFIC Ltd. (Phosphoric Fertilizers Industry & Chemicals) το καλοκαίρι του 2015. Η ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ παραιτήθηκε του δικαιώματος εκμετάλλευσης μονάδων του εργοστασίου το χειμώνα του 2016, ενώ το ίδιο έτος ιδρύθηκε η εταιρεία Λιπάσματα Νέας Καρβάλης Α.Ε. με σκοπό τη δραστηριοποίησή της στο εργοστάσιο.