Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός στο βήμα εκδήλωσης του Επιμελητηρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ στο Σύνταγμα, στην Αθήνα (2016)
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός στο βήμα εκδήλωσης του Επιμελητηρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ στο Σύνταγμα, στην Αθήνα (2016)
Πηγή Εικόνας: ΤΕΕ - Θοδωρής Καραουλάνης

Για επανάσταση στην ψηφιοποίηση διαδικασιών και εγγράφων που αφορούν το δομημένο περιβάλλον στη χώρα έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ικανοποίησή του, με αφορμή τη δημοσίευση της σχετικής ΚΥΑ για τα δικαιώματα πρόσβασης στο Κτηματολόγιο, η οποία πλέον, όπως τονίζει, επιλύει προβλήματα δεκαετιών και κάνει πιο εύκολη τη δουλειά μηχανικών, επαγγελματιών και ιδιοκτητών ακινήτων

   Ειδικότερα, με αφορμή την έκδοση της ΚΥΑ, την πιλοτική λειτουργία των νέων υπηρεσιών του Ελληνικού Κτηματολογίου και την υιοθέτηση των νέων σχετικών διαδικασιών, ο πρόεδρος του ΤΕΕ δήλωσε:

   «Το θέμα των δικαιωμάτων πρόσβασης στα κτηματολογικά δεδομένα, χθες στα υποθηκοφυλακεία, σήμερα όπου λειτουργεί το Κτηματολόγιο και αύριο σε όλη τη χώρα, που επιτέλους επιλύεται, είναι μια υπόθεση που δημιούργησε επί δεκαετίες αχρείαστα προβλήματα και ταλαιπωρία σε χιλιάδες ιδιοκτήτες, μηχανικούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους και άλλους. Είναι ένα ζήτημα που δημιούργησε διαμάχες και αντεγκλήσεις επί σειρά ετών μεταξύ επαγγελματιών, επιστημόνων και φορέων. Με τη νέα ΚΥΑ, τα ορισμένα δικαιώματα πρόσβασης και τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Ελληνικού Κτηματολογίου, πιστεύω ότι αφήνουμε πίσω το παρελθόν της γραφειοκρατίας και των αγκυλώσεων».

   Όπως είπε ο κ. Στασινός, «οι μηχανικοί αποκτούν ρητά και συγκεκριμένα πρόσβαση στα στοιχεία του Κτηματολογίου που χρειάζονται για να ασκήσουν το επάγγελμά τους και να επιτελέσουν σωστά τον επιστημονικό τους ρόλο. Η θεσμοθέτηση των διαδικασιών και η συγκεκριμένη περιγραφή των δικαιωμάτων πρόσβασης αποτελεί μια αυτονόητη παρέμβαση της Πολιτεία που άργησε πολύ». Το ΤΕΕ «ΤΕΕ συνέβαλε με κάθε τρόπο στη θετική ολοκλήρωση αυτής της αυτονόητης μεταρρύθμισης».

   Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΤΕΕ αναφέρθηκε στις νέες ψηφιακές υπηρεσίες που παρέχει το Ελληνικό Κτηματολόγιο, σε συνεργασία με το ΤΕΕ για τα αναγκαία τοπογραφικά διαγράμματα και την έκδοση οικοδομικών αδειών, ενώ όπως είπε, οι συναλλαγές ακινήτων θα ολοκληρώνονται πιο εύκολα, ενώ ταυτόχρονα «οι πολίτες αντιλαμβάνονται πλέον έμπρακτα γιατί και πώς βοηθά το μεγαλύτερο μεγάλο έργο της χώρας (η κτηματογράφηση) την πραγματική οικονομία και την κοινωνία».

   Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ, οι αλλαγές που έρχονται, θα ολοκληρωθούν σύντομα με νέες υπηρεσίες και ιδίως με την έναρξη του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη, του Εθνικού Μητρώου Υποδομών, την ψηφιοποίηση των αρχείων όλων των πολεοδομιών αλλά και των υποθηκοφυλακείων της χώρας.

   «Πιστεύω ειλικρινά, ότι σε λίγα χρόνια θα έχει γίνει μια πραγματική επανάσταση στην ψηφιοποίηση διαδικασιών και εγγράφων που αφορούν το δομημένο περιβάλλον στη χώρα, σχεδόν 2 αιώνες μετά τους πρώτους νόμους περί γαιών και ακινήτων του ελληνικού κράτους», ανέφερε ο κ. Στασινός.

   Τέλος, ο πρόεδρος του ΤΕΕ ευχαρίστησε θερμά για τη συνεργασία τους συναρμόδιους υπουργούς Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη και Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, τον αρμόδιο για το Κτηματολόγιο υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργο Στύλιο, τον πρόεδρο του Ελληνικού Κτηματολογίου Δημήτρη Σταθάκη και το διοικητικό συμβούλιο αλλά ιδίως τον γενικό διευθυντή του Στέφανο Κοτσώλη.

   «Στο χέρι όλων μας είναι να βγούμε από αυτήν την κρίση πιο δυνατοί και να προχωρήσουμε ακόμη πιο δυναμικά για την επανεκκίνηση της οικονομίας με πραγματική ανάπτυξη χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια», κατέληξε ο πρόεδρος του ΤΕΕ.