Μιλώντας στο συνέδριο «Υδρογόνο στις κοινωνίες μας - Οικοδόμηση γεφυρών», οι υπουργοί Ενέργειας τόνισαν την ανάγκη δημιουργίας ενός σταθερού κανονιστικού πλαισίου για το υδρογόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Μιλώντας στο συνέδριο «Υδρογόνο στις κοινωνίες μας - Οικοδόμηση γεφυρών», οι υπουργοί Ενέργειας τόνισαν την ανάγκη δημιουργίας ενός σταθερού κανονιστικού πλαισίου για το υδρογόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Πηγή Εικόνας: Bexim - wikimedia commons

Ευρωπαίοι υπουργοί ενέργειας τόνισαν την ανάγκη δημιουργίας ενός σταθερού ρυθμιστικού πλαισίου για το υδρογόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ικανό να προσελκύσει ιδιώτες επενδυτές σε μια ανταγωνιστική και προβλέψιμη αγορά.

Μιλώντας στο συνέδριο «Υδρογόνο στις κοινωνίες μας – Οικοδόμηση γεφυρών» την προηγούμενη Τετάρτη (7 Απριλίου), αρκετοί πολιτικοί κρατών μελών εξέφρασαν το ίδιο επιχείρημα.

«Οι δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις πρέπει να είναι σύμμαχοι και οι κυβερνήσεις έχουν την ευθύνη να δώσουν τα σωστά μηνύματα, δημιουργώντας το κανονιστικό πλαίσιο και τις προϋποθέσεις για τον ιδιωτικό τομέα να επενδύσει με σταθερότητα και προβλεψιμότητα», δήλωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Κλίματος της Πορτογαλίας, João Pedro Matos Fernandes .

Στο ίδιο πνεύμα, ο Ολλανδός Υπουργός Οικονομικών και Κλιματικής Πολιτικής, Bas van’t Wout, τόνισε επίσης τη σημασία της κινητοποίησης των επενδύσεων του δημόσιου τομέα, την οποία είπε ότι θα είναι ζωτικής σημασίας για την εφαρμογή της ευρωπαϊκής στρατηγικής για το υδρογόνο ως βασικό στοιχείο στην απαλλαγή από τον άνθρακα τομέων της οικονομίας όπου άλλες εναλλακτικές λύσεις «μπορεί να μην είναι βιώσιμες ή να είναι πιο ακριβές».

Εν τω μεταξύ, η Elisabeth Winkelmeier-Becker του γερμανικού Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομικών και Ενέργειας δήλωσε ότι εκτός από το κανονιστικό πλαίσιο, ήταν επίσης ζωτικής σημασίας να σχεδιαστεί η απαραίτητη υποδομή για την παραγωγή και διανομή υδρογόνου (που λαμβάνεται μέσω της ηλεκτρόλυσης του νερού, το οποίο διαχωρίζει το οξυγόνο από υδρογόνο).

Η υπουργός Ενέργειας της Ισπανίας Sara Aagesen Muñoz πρόσθεσε ότι ήρθε η ώρα να επιταχυνθούν οι επενδύσεις και οι πολιτικές αποφάσεις, θέτοντας τα θεμέλια για μια σταθερή επένδυση.

Ο Claude Turmes, υπουργός Ενέργειας και Χωροταξίας του Λουξεμβούργου, επικεντρώθηκε στη διαφάνεια για την προσέλκυση ιδιωτικών επενδυτών.

«Χρειαζόμαστε ένα διαφανές σύστημα, επειδή οι ιδιώτες επενδυτές θα ενδιαφέρονται να προχωρήσουν μόνο εάν υπάρχει διαφάνεια», δήλωσε ο Turmes, τονίζοντας ότι η μείωση του κόστους των ηλεκτρολυτών ως ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα για το μέλλον του υδρογόνου.

 

[Επιμέλεια στα Αγγλικά: Σαράντης Μιχαλόπουλος – Επιμέλεια στα Ελληνικά: Θοδωρής Καραουλάνης]

[Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στα Αγγλικά στην Euractiv.com και στα ελληνικά στην EURACTIV.gr και αναδημοσιεύται στο economix.gr στα πλαίσια συνεργασίας περιεχομένου των δύο μέσων]