Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι διαδικασίες για την αποκατάσταση και ανάπλαση του υγρότοπου του ποταμού Μορώνη, στη Σούδα Χανίων, καθώς σήμερα, χθές,ο δήμος και Λιμενικό Ταμείο Χανίων υπέγραψαν την προγραμματική σύμβαση, με την οποία η έκταση 33 στρεμμάτων παραχωρείται από το Λιμενικό Ταμείο στον Δήμο Χανίων, που πλέον έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει στη δημοπράτηση του έργου και στην ανάδειξη του ανάδοχου εργολάβου.

Οι διαδικασίες για την αποκατάσταση του υγρότοπου ξεκίνησαν το 2010, ωστόσο χρειάστηκαν πολλές αλλαγές στον σχεδιασμό, οι οποίες τελικά ξεπεράστηκαν με έναν νέο σχεδιασμό που οριστικοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2020.

Όπως δήλωσε κατά την υπογραφή της σύμβασης ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο προϋπολογισμός του έργου είναι 500.000 ευρώ, ποσό που θα καλυφθεί από ιδίους πόρους του δήμου.

Σύμφωνα με τον κ. Σημανδηράκη, «με την ολοκλήρωση του έργου και τη δημιουργία ενός πάρκου, αναβαθμίζεται λειτουργικά και περιβαλλοντικά η ευρύτερη περιοχή». Ο ίδιος σημείωσε ότι η τελική δημοπράτηση του έργου αναμένεται τους επόμενους μήνες.

Στη σπουδαιότητα του έργου αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Χανίων, Δημήτρης Βιριράκης, τονίζοντας ότι «το συγκεκριμένο έργο αποτελούσε απαίτηση όλων των πολιτών της περιοχής της Σούδας και της ευρύτερης περιοχής».

Η τελική μελέτη για το έργο, σύμφωνα με τον κ. Βιριράκη, στηρίχθηκε σε μελέτη της WWF, ενώ σημαντικό ρόλο για την τελική εξέλιξη στην πορεία του διαδραμάτισαν ο δήμαρχος Χανίων και ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος δέχθηκε την εισήγηση του Λιμενικού Ταμείου να παραχωρηθεί η έκταση στον δήμο.