Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το Ηράκλειο είναι μέσα στους τρεις φιναλίστ για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Αστικής Οδικής Ασφάλειας (EU Urban Road Safety Award) 2020 σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν που έγινε στις 22 Μαρτίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας. Οι άλλες δύο υποψήφιες ευρωπαϊκές πόλεις για το ίδιο βραβείο είναι οι ισπανικές Bilbao και Quart de Poblet.

Η Κομισιόν βραβεύει κάθε χρόνο τις πόλεις που κάνουν σημαντικά βήματα προς τους στόχους της προώθησης της αστικής οδικής ασφάλειας και των βιώσιμων μετακινήσεων, και όχι απλά πόλεις που έχουν ικανοποιητικό οδικό περιβάλλον και είναι ήδη ασφαλείς. Η επιλογή του Ηρακλείου μέσα στις 3 πόλεις- φιναλίστ έγινε, καθώς η επιτροπή αξιολόγησης έκρινε ότι το Ηράκλειο έχει κάνει σε μικρό χρόνο σημαντικά βήματα βελτίωσης της αστικής οδικής ασφάλειας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου Ηρακλείου, η επιτροπή αξιολόγησε την αλλαγή του ορίου ταχύτητας στην Παλιά Πόλη του Ηρακλείου και σε τμήματα της Νέας Αλικαρνασσού σε 30χλμ/ω, την αλλαγή του ορίου ταχύτητας σε 20 και 30χλμ/ω γύρω από διάφορα σχολεία της πόλης του Ηρακλείου και την προσθήκη δεκάδων νέων διαβάσεων πεζών σε πολλά κρίσιμα σημεία της πόλης, που μέχρι πρότινος δεν θεωρούνταν ιδιαίτερα ασφαλή για τους πεζούς. Επίσης αξιολόγησε θετικά τη βελτίωση δεκάδων νέων ραμπών για ΑΜΕΑ σε διαδρομές με συχνή κίνηση πεζών αλλά και τη διαμόρφωση νέων κόμβων σε κρίσιμα σημεία της πόλης με ειδική μέριμνα για τους πεζούς, αλλά και την εφαρμογή δικτύου τριών διαδρομών με mini bus και την ταυτόχρονη εφαρμογή περιμετρικών χώρων στάθμευσης εκτός του κέντρου, για την αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας στο κέντρο και την διαμόρφωση νέων πεζόδρομων.

Από τα σημεία στα οποία δόθηκε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ήταν η τοποθέτηση νέου συστήματος έξυπνης στάθμευσης, η διαμόρφωση χώρων στάθμευσης μόνο για κατοίκους στο κέντρο και η τοποθέτηση χώρων στάθμευσης ποδηλάτων σε διάφορα σημεία της πόλης και μέσα σε σχολικά συγκροτήματα και επιπλέον η δημιουργία της νέας πλατφόρμας παρακολούθησης κυκλοφοριακού φόρτου στην πόλη με στόχο τη λήψη κατάλληλων μέτρων μείωσης της κίνησης, της ρύπανσης και του θορύβου. Παράλληλα αξιολογήθηκε θετικά το γεγονός ότι από τη στιγμή που ξεκίνησαν αυτές οι παρεμβάσεις πολλοί φορείς της πόλης και οι τοπικές κοινότητες των οικισμών έχουν ενεργοποιηθεί, έχουν αναγνωρίσει τη σημασία της οδικής ασφάλειας για τους χρήστες τους και ζητούν επιτακτικά παρεμβάσεις γύρω από κρίσιμα σημεία όπως οι ΤΟΜΥ, γηροκομεία, σχολεία, πανεπιστήμια, ΙΤΕ. Τέλος αξιολογήθηκε θετικά ότι σε μικρό χρονικό διάστημα έχει γίνει εντοπισμός με παράλληλη αξιολόγηση των τροχαίων συμβάντων με τη συμβολή της Τροχαίας Ηρακλείου, όλων των κρίσιμων διασταυρώσεων της πόλης, στις οποίες δρομολογούνται εργασίες με ίδιους πόρους του δήμου.