Χθες η Επιτροπή χορήγησε χρηματοδότηση ύψους 155 εκατ. ευρώ στις ελληνικές αρχές για την κατασκευή νέων κέντρων υποδοχής στη Λέσβο και τη Χίο. Η χρηματοδότηση αυτή έρχεται να προστεθεί στα 121 εκατ. ευρώ που χορηγήθηκαν τον Νοέμβριο του 2020 για την κατασκευή κέντρων υποδοχής στη Σάμο, την Κω και τη Λέρο.

Με την εν λόγω χρηματοδότηση θα κατασκευαστούν νέες εγκαταστάσεις υποδοχής που θα παρέχουν κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης και θα λειτουργούν με ταχείες, δίκαιες και αποτελεσματικές διαδικασίες, σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ και τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο για τις εγκαταστάσεις υποδοχής.  

Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων κ. Ίλβα Γιούανσον ανακοίνωσε την επιχορήγηση κατά την επίσκεψή της στη Λέσβο και τη Σάμο. Μαζί με τον Έλληνα Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη, αξιολόγησαν την πρόοδο των εργασιών κατασκευής των νέων κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης στα δύο νησιά. Η Επίτροπος και ο Υπουργός παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου, η οποία είναι διαθέσιμη στην πλατφόρμα EbS+.

Τα πολυλειτουργικά κέντρα υποδοχής θα περιλαμβάνουν εγκαταστάσεις φιλοξενίας με ειδικό χώρο για την κάλυψη των αναγκών των νεοαφιχθέντων, ιατρικούς οικίσκους για άμεση ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ασφαλείς ζώνες για ασυνόδευτα παιδιά και εφήβους, χώρους άθλησης, παιδικές χαρές και χώρους εκπαίδευσης. Στα κέντρα θα εφαρμόζεται σύστημα ελέγχου εισόδου-εξόδου. Επίσης θα υπάρχει παρακείμενος, σαφώς διαχωρισμένος, κλειστός χώρος κράτησης για τη διασφάλιση αποτελεσματικών επιχειρήσεων επιστροφής.

Τώρα που χορηγήθηκε η χρηματοδότηση, το επόμενο βήμα είναι να λάβουν οι ελληνικές αρχές τις αναγκαίες άδειες και να διασφαλίσουν την ταχεία προετοιμασία της διαδικασίας σύναψης δημόσιας σύμβασης για την ανάθεση των κατασκευαστικών εργασιών.  Το έργο εντάσσεται σε ένα λεπτομερές σχέδιο, το οποίο συμφωνήθηκε μεταξύ της Επιτροπής, των ελληνικών αρχών και των οργανισμών της ΕΕ, υπεγράφη στις 3 Δεκεμβρίου 2020 και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης, για τη δημιουργία ενός νέου κέντρου υποδοχής στη Λέσβο, το οποίο να ανταποκρίνεται στα σχετικά πρότυπα.