ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή
ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Υπεγράφη σήμερα η σύμβαση για την κατασκευή του υβριδικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στο νησί του Αγ. Ευστρατίου, μεταξύ της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ).

Με την ολοκλήρωσή του, όπως επισημαίνεται, ο ‘Αη Στράτης θα αποτελεί ένα ενεργειακά αυτόνομο νησί καθώς το έργο περιλαμβάνει:

· Υβριδικό Σταθμό που θα αποτελείται από μία ανεμογεννήτρια, έναν φωτοβολταϊκό σταθμό, συσσωρευτές αποθήκευσης και Σύστημα Ενεργειακής Διαχείρισης και Ελέγχου.

· Ολοκληρωμένο σύστημα τηλεθέρμανσης για τον οικισμό του Αη Στράτη, συμπεριλαμβανομένων των κτηριακών εγκαταστάσεων. Το σύστημα τηλεθέρμανσης θα περιλαμβάνει κεντρικές μονάδες παραγωγής και αποθήκευσης θερμότητας (δεξαμενές θερμού νερού), καθώς και το δίκτυο διανομής της θερμικής ενέργειας στους τελικούς καταναλωτές. Η θερμική ενέργεια που θα παράγεται, θα καλύψει τις ανάγκες θέρμανσης και θερμού νερού χρήσης στα κτήρια ολόκληρου του οικισμού του Αγ. Ευστράτιου.

Τα δύο υποσυστήματα θα συνεργάζονται και θα λειτουργούν ως ένα. Στόχος είναι η διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ηλεκτρικό σύστημα του νησιού να ξεπεράσει το 85% και παράλληλα η μεγιστοποίηση της κάλυψης των αναγκών του οικισμού σε θέρμανση και σε θερμό νερό χρήσης, από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Μανώλης Μαραγκουδάκης, δήλωσε: «Φιλοδοξούμε σε συνεργασία με το ΚΑΠΕ, τη Δημοτική Αρχή και τους κατοίκους του νησιού, να παραδώσουμε έγκαιρα και άρτια σε λειτουργία, ένα έργο με μεγάλη, τεχνικά, πολυπλοκότητα. Ένα έργο που εισάγει στη χώρα μας νέες τεχνολογίες που συνδυάζουν την παραγωγή πράσινης ενέργειας με αποθήκευση και χρήση. Ένα ιστορικό νησί, η καινοτομία του ΚΑΠΕ και η τεχνογνωσία της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ενώνουν δυνάμεις για ένα δημιουργικό αποτέλεσμα».

Η σύμβαση προβλέπει, επίσης, ότι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα αναλάβει, τη λειτουργία και συντήρηση του έργου για 12 έτη.