Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την Τετάρτη, 24 Μαρτίου και ώρα 18.00, το Ίδρυμα Ευγενίδου πραγματοποιεί νέο webcast με θέμα «Τα ρομπότ … ωριμάζουν», προκειμένου να ρίξει «φως» στον ρόλο που θα διαδραματίσουν στο μέλλον.

Καλεσμένος ομιλητής θα είναι ο Ευάγγελος Παπαδόπουλος, καθηγητής στη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών (ΣΜΜ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ιδρύματος, «ρομπότ» ονομάζεται οποιοδήποτε μηχανικό κατασκεύασμα μπορεί να υποκαθιστά τον άνθρωπο ή να ενδυναμώνει την ανθρώπινη συμμετοχή, σε διάφορες εργασίες. Ο όρος «ρομπότ» εισήχθη πριν από έναν αιώνα, αρχικά ως κομμάτι της επιστημονικής φαντασίας και σταδιακά ως μέρος της ανθρώπινης καθημερινότητας. Ταυτόχρονα, η έννοια διευρύνθηκε για να περιλάβει και άυλες μηχανές, ουσιαστικά λογισμικό χωρίς μηχανικά μέρη. Ακρογωνιαίο λίθο των σύγχρονων ρομπότ αποτελεί ένας άλλος αναδυόμενος κλάδος, αυτός της τεχνητής νοημοσύνης. Σήμερα, τα ρομπότ αποτελούν μέρος πολλών ανθρώπινων δραστηριοτήτων, κυρίως σε τομείς όπως η βιομηχανία, η εξερεύνηση και η ασφάλεια.

Τον ομιλητή υποδέχεται ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, σύμβουλος του Ιδρύματος Ευγενίδου σε θέματα Τεχνολογίας, ο οποίος και θα συντονίσει τη συζήτηση, με σκοπό να απαντηθούν ενδιαφέροντα ερωτήματα όπως: Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά ενός ρομπότ; Ποιοι τύποι ρομπότ υπάρχουν; Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις στην εξέλιξη και την χρήση ρομπότ; Τι ρόλο παίζουν οι εξελίξεις στους κλάδους της τεχνητής νοημοσύνης; Πώς αναπτύσσεται ο τομέας αυτός στην Ελλάδα; Ακόμα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ θα συζητηθούν θέματα όπως το επίπεδο καινοτομίας που παράγεται, οι τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας που επηρεάζονται αυτή τη στιγμή και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.