Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκε επί της αρχής και επί των άρθρων το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την «Κύρωση της Σύμβασης για την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Γραφείου Επικοινωνιών (ECO) [Χάγη, 23 Ιουνίου 1993], όπως τροποποιήθηκε στην Κοπεγχάγη στις 9 Απριλίου 2002 και στις 23 Νοεμβρίου 2011» και την «Κύρωση της Συμφωνίας Συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της, αφενός, και της Ελβετικής Συνομοσπονδίας, αφετέρου, για τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα Δορυφορικής Πλοήγησης», από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ Γιώργος Γεωργαντάς, κατά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας του σχεδίου νόμου ανέφερε ότι «έχει θετικό χαρακτήρα» και «είναι προς το ουσιαστικό συμφέρον της χώρας μας, να μπορέσουμε να προχωρήσουμε και να συμμετέχουμε σε αυτήν τη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, η οποία διαχειρίζεται αυτά τα πολύ λεπτά και ευαίσθητα ζητήματα». Εξέφρασε την ευχή τα κόμματα που σήμερα επιφυλάχθηκαν στην Επιτροπή να άρουν τις όποιες επιφυλάξεις, να υπάρξει συναίνεση και οι δύο κυρώσεις να ψηφιστούν με ευρύτερη πλειοψηφία. Δεσμεύτηκε πως δεν θα κατατεθούν τροπολογίες.

Σχετικά με τις επιφυλάξεις που διατυπώθηκαν από την εισηγήτρια της μειοψηφίας για τις διατάξεις της Σύμβασης που αφορά την ασυλία και τα προνόμια που δίνονται στον πρόεδρο και τα μέλη του Ευρωπαϊκού Γραφείου Επικοινωνιών, ο υφυπουργός ανέφερε πως τα συγκεκριμένα υπήρχαν και στην προηγούμενη τροποποίηση της Συμφωνίας που έγινε από τη Βουλή και τότε τα είχαν υπερψηφίσει.

Απαντώντας, στους βουλευτές της αντιπολίτευσης, που παρεμπίπτοντος αναφέρθηκαν στη λειτουργία των ΕΛΤΑ, ο κ. Γεωργαντάς ανέφερε ότι «ξέρετε πολύ καλά, πως γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια για την αναδιάρθρωση της παλαιότερης εταιρείας του δημοσίου. Με την έναρξη της διακυβέρνησής μας διαπιστώσαμε ότι τα ΕΛΤΑ είχαν ένα παθητικό περίπου 6,5 – 7 εκατ. ευρώ το μήνα. Καταλαβαίνετε ότι δεν μπορούσαμε αδιάφορα να αφήσουμε να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και έτσι, με πολλές παρεμβάσεις οι οποίες γίνανε και με την προσπάθεια εκσυγχρονισμού, η οποία έγινε, καταφέραμε στο ενδιάμεσο να περιορίσουμε αυτό το ποσό στα 4 εκατ. ευρώ το μήνα. Μετά από τις τελευταίες παρεμβάσεις μας και από το πρόγραμμα της εθελούσιας εξόδου – το οποίο με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε, καθώς, οι εργαζόμενοι στα ΕΛΤΑ το αποδέχθηκαν – και με τον προγραμματισμό που υπάρχει για τον εκσυγχρονισμό» πιστεύουμε πως «τους επόμενους μήνες θα δούμε να διαμορφώνεται μια νέα κατάσταση, η οποία πιστεύω ότι θα καταλήξει και σε κερδοφορία, αλλά και βεβαίως σε μία υπηρεσία, η οποία θα έχει τα χαρακτηριστικά που πραγματικά πρέπει να έχει». Και τόνισε πως «δεν υπάρχει καμία σκέψη ιδιωτικοποίησης των ΕΛΤΑ κι όποιος αναφέρει κάτι τέτοιο θα διαψευστεί το επόμενο διάστημα».

Ο εισηγητής της ΝΔ, Δημήτρης Κούβελας ανέφερε ότι οι δύο συμβάσεις έχουν η κάθε μια της ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον καθώς με την κύρωση της πρώτης που αφορά το Ευρωπαϊκό Γραφείο Επικοινωνιών η Ελλάδα συμβαδίζει, πλέον, με τις διεθνείς επιταγές στον τομέα των επικοινωνιών και θέτει τις βάσεις για τις οποίες, οι συμμετέχοντες φορείς, αλλά και οι Έλληνες καταναλωτές τελικά, θα μπορούν να απολαμβάνουν καλύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες, ειδικότερα στον τομέα των ταχυδρομικών και ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Με τη δεύτερη Σύμβαση που αφορά τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα Δορυφορικής Πλοήγησης η Ελλάδα ενισχύει τη θέση της στον χάρτη της ευρωπαϊκής δορυφορικής βιομηχανίας αλλά και για τις ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ανάπτυξη τεχνολογικών λύσεων, εφαρμογών και λογισμικού στον τομέα της δορυφορικής πλοήγησης.

Η εισηγήτρια της μειοψηφίας, Αναστασία Γκαρά, δήλωσε επιφύλαξη και για τις δύο Συμβάσεις, λόγω της πρακτικής των υπουργικών τροπολογιών που προστίθενται στα νομοσχέδια της κυβέρνησης προκειμένου να έχει την δυνατότητα λόγου στην Ολομέλεια. Υπογράμμισε την τεράστια σημασία που έχει για την Ελλάδα η συμμετοχή μας σε αυτά τα ευρωπαϊκά προγράμματα, αλλά και στις δομές που βασίζονται στην τεχνολογική πρόοδο και την καινοτομία. Ωστόσο, παρατήρησε πως είναι δυσάρεστο να συζητάμε σήμερα δύο Συμβάσεις που από τη μία μας δείχνουν τα τεράστια βήματα που γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο στους τομείς των ταχυδρομικών υπηρεσιών, των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, αλλά και της διαστημικής πολιτικής και από την άλλη, μας υπενθυμίζουν δυστυχώς, το μονοπάτι οπισθοδρόμησης και καθυστέρησης στο οποίο έχει βάλει τη χώρα η κυβέρνηση σε αυτούς τους τομείς. Αντί, είπε «να αρπάξουμε τις ευκαιρίες που δίνονται και να κάνουμε άλματα εκσυγχρονισμού και ψηφιοποίησης τεχνολογικής και παραγωγικής ανάπτυξης στη χώρα, παρατηρούμε είτε αδράνεια, είτε έλλειψη πρωτοβουλίας είτε πολλές φορές και πάγωμα προγραμμάτων, μία οπισθοδρόμηση». Χαρακτήρισε «προβληματική» την πρόβλεψη του άρθρου 4 παράγραφος 3, της πρώτης Κύρωσης που παρέχει τη δυνατότητα να δοθεί νομική ασυλία στον διευθυντή, καθώς και στο προσωπικό του Ευρωπαϊκού Γραφείο Επικοινωνιών. Αναφερόμενη στα ΕΛΤΑ, η κυρία Γκαρά, σχολίασε πως «πριν ακόμα και από το ξέσπασμα της πανδημίας είδαμε να μπαίνουν λουκέτα σε πολλά καταστήματα των ΕΛΤΑ ανά την επικράτεια λόγω της απόλυσης των συμβασιούχων εργαζομένων. Το περίφημο σχέδιο δήθεν μετασχηματισμού και εξυγίανσης για την αναδιάρθρωση της εταιρείας έφερε τη διάλυση εργασιακών σχέσεων και εξώθησε εκβιαστικά σε έξοδο περίπου 2.000 εργαζόμενους υπό τη μορφή εθελουσίας, υπό την απειλή υποχρεωτικής μετακίνησης σε άλλη θέση ή δημόσια υπηρεσία. Τα ΕΛΤΑ αποψιλώνονται συνεχώς και απαλλάσσονται από προσωπικό απολύτως απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία τους και προετοιμάζονται για την ιδιωτικοποίησή τους με αρνητικές επιπτώσεις και στους εργαζόμενους αλλά και στη λειτουργία τους και στην εξυπηρέτηση των πολιτών ειδικότερα στις ακριτικές περιοχές της περιφέρειας».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ, Ιλχάν Αχμέτ με αφορμή ότι το Ευρωπαϊκό Γραφείο Επικοινωνιών αποσκοπεί στο να συμβάλει ουσιαστικά στη δημιουργία μιας δυναμικής αγοράς στον τομέα των ευρωπαϊκών ταχυδρομικών και ηλεκτρονικών υπηρεσιών, έθιξε το θέμα των ταχυμεταφορών, αλλά και των ελληνικών ταχυδρομείων, παρατηρώντας πως σε όλη την διάρκεια του παρατεταμένου lockdown έχουμε όλο το φυσικό δίκτυο των καταστημάτων κλειστό. Δυστυχώς το σύστημα των ταχυμεταφορών στη χώρα μας κατέρρευσε αδυνατώντας να ανταπεξέλθει στον όγκο των παραγγελιών. Ουσιαστικά άφησε εκτεθειμένο τον εμπορικό κόσμο. Τα ίδια προβλήματα στο χρόνο παράδοσης αντιμετωπίζουν και τα ΕΛΤΑ. Σύμφωνα με την εταιρία ο όγκος των αποστολών που καλείται να διαχειριστεί, έχει αυξηθεί κατά 22,5% σε σχέση με την περίοδο της περασμένης άνοιξης. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση προωθεί την εθελούσια έξοδο 1.968 εργαζομένων από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, με στόχο τη δήθεν εξυγίανσή τους. Μέχρι σήμερα αυτό που βλέπω στα Ελληνικά Ταχυδρομεία είναι η κατάργηση του συνόλου των δικαιωμάτων των εργαζομένων στα ΕΛΤΑ. Αναρωτιόμαστε, είπε, σαν Κίνημα Αλλαγής, τι θα γίνει το καλοκαίρι στα νησιά που έχουν μείνει με έναν και μοναδικό ταχυδρόμο. Ο κ. Ιλχάν Αχμέτ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια σχετικά με την Κύρωση της Συμφωνίας που αφορά το Ευρωπαϊκό Γραφείο Επικοινωνιών, ενώ ψήφισε θετικά τη δεύτερη Κύρωση της Συμφωνίας Συνεργασίας ΕΕ – Ελβετίας.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης δήλωσε πως το κόμμα του καταψηφίζει και τις δύο Κυρώσεις. Για την Συμφωνία που αφορά την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Γραφείου Επικοινωνιών, είπε πως πρόκειται «για μια τροποποίηση της σύμβασης για την Ευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη των Οργανισμών Ταχυδρομείων και Τηλεπικοινωνιών και αξιοποιείται κατά τη γνώμη μας ως εργαλείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προώθηση και εδραίωση της απελευθέρωσης και της εμπορευματοποίησης του κλάδου των Τηλεπικοινωνιών και των Ταχυδρομείων. Επιδιώκοντας την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των ευρωπαϊκών μονοπωλίων στον τομέα των νέων τεχνολογιών». Για τη δεύτερη Κύρωση, ανέφερε πως «η συμμετοχή της Ελβετίας στα διαστημικά προγράμματα της Ε.Ε. έχει στόχο να διευρύνει την καπιταλιστική αγορά για τα μονοπώλια, την έρευνα και τη μεγαλύτερη σύνδεσή της με μεγάλους ομίλους, ενώ ενισχύει και τη στρατιωτικοποίηση τη Ε.Ε., την καταστολή, την παρακολούθηση, το «φακέλωμα» στο όνομα «καταπολέμηση τρομοκρατίας». Επομένως, η συγκεκριμένη συμφωνία είναι σε βάρος των εργαζομένων και της Ελβετίας, και των κρατών μελών της Ε.Ε., γιατί είναι αντιδραστική σε αντιλαϊκή κατεύθυνση, υπηρετεί στόχους και επιδιώξεις που είναι ενάντια στα συμφέροντά τους ενισχύοντας το κεφάλαιο και την εξουσία».

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας, επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί το κόμμα του στην Ολομέλεια και για τις δύο Κυρώσεις. Για την Σύμβαση που αφορά την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Γραφείου Επικοινωνιών, ζήτησε να πληροφορηθεί εάν στις οντότητες που μπορεί να συμμετέχουν είναι και ΜΚΟ. Διαφώνησε με την δυνατότητα ο διευθυντής και το προσωπικό του Γραφείου να έχουν ασυλία και αναρωτήθηκε γιατί να έχουν τέτοια προνομιακή μεταχείριση και γενικότερα να έχουν ένα μεγάλο εύρος εξουσιών. Σε σχέση με τα συμβαλλόμενα κράτη ανέφερε πως η σύμβαση είναι ανοικτή και για την συμμετοχή της Τουρκίας και ζήτησε να πληροφορηθεί εάν υπάρχει η δυνατότητα άσκησης βέτο για κάποια χώρα. Για την Κύρωση συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Ελβετίας ανέφερε μεταξύ άλλων πως είναι λάθος να μπορεί να μεταβιβαστεί η λειτουργία του Galileo σε ιδιώτη.

Η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Αγγελική Αδαμοπούλου, επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί το κόμμα της κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια. Για τη Σύμβαση που αφορά το Ευρωπαϊκό Γραφείο Επικοινωνιών (ECO), ζήτησε να υπάρξει μια διάταξη που να αποσαφηνίζει ρητά τι γίνεται με τα θέματα που ρυθμίζονται στο ν. 3706/2008. Η Σύμβαση αυτή, είπε, ανοίγει μία πολύ μεγάλη συζήτηση σχετικά με το μέλλον του κλάδου των ταχυδρομικών και ηλεκτρονικών επικοινωνιών στη χώρα μας. Παρατήρησε πως η Ελλάδα έχει τη χαμηλότερη ταχύτητα ίντερνετ μεταξύ όλων των χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την τρίτη χαμηλότερη μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών χωρών, οριακά πάνω από Τουρκία και Γεωργία. Έχουμε πάρα πολύ ακριβή πρόσβαση σ’ αυτό το πολύ αργό ίντερνετ, αλλά και αδικαιολόγητα υψηλό κόστος μεταπήδησης από τον ένα πάροχο σε άλλο. Πρέπει, τόνισε, άμεσα να ανατραπεί αυτή η κατάσταση και αυτό είναι ευθύνη της κυβέρνησης. Επίσης ζήτησε πρωτοβουλίες και για τους παρόχους ταχυδρομικών υπηρεσιών σχετικά με τις τεράστιες καθυστερήσεις, καταγγελίες και τις κακές πρακτικές στις παραδόσεις. Για την κύρωση της συμφωνίας συνεργασίας με την Ελβετία για τα ευρωπαϊκά προγράμματα δορυφορικής πλοήγησης, ανέφερε πως αυτές οι συμφωνίες είναι σε γενικές γραμμές ωφέλιμες, με κάποιες επιφυλάξεις ως προς συναφή ζητήματα ίσως, αλλά συνολικά με θετικό πρόσημο.