Ρέτσος-ΣΕΤΕ: Ο τουρισμός να γίνει στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης αφού αποδίδει έσοδα
Ρέτσος-ΣΕΤΕ: Ο τουρισμός να γίνει στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης αφού αποδίδει έσοδα
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την προσδοκία η τουριστική σεζόν να ανοίξει τον Ιούνιο διατύπωσε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ Γιάννης Ρέστος σε συνομιλία που είχε  με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Ε.Ε. κ Μαργαρίτη Σχοινά για το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ με την ευκαιρία της συνομιλίας ανέδειξε κα την αγωνία του για το άνοιγμα της τουριστικής αγοράς έχοντας ως δεδομένο ότι χάθηκε το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, ο οποίος αξιοποιείται για κρατήσεις.

Τόνισε ότι ο Απρίλιος τίθεται εκτός της σεζόν για δεύτερη συνεχή χρονιά, παρότι η κυβέρνηση προσδιόρισε την έναρξη της σεζόν στις 14 Μαίου, που σημαίνει ότι χάθηκε ο μισός μήνα, επισήμανε.

Ο κ. Ρέτσος έβαλε ουσιαστικά τον μήνα Ιούνιο ως το μήνα εκκίνησης της τουριστικής περιόδου, θυμίζοντας ότι πέρυσι η τουρισμός άνοιξε τον Ιούλιο.

Σε αυτό το σημείο άφησε ακόμη μία φορά την αγωνία μήπως χαθεί και ο Ιούνιος για οποιοδήποτε απρόβλεπτο λόγο, επισημαίνοντας ότι οποία καθυστέρηση θα συνέβαλε αποφασιστικά στην ανατροπή των αρχικών προβλέψεων για τη φετινή περίοδο, εκτιμώντας ότι τα έσοδα θα ήταν αυξημένα φέτος από 40% έως 50%σε σε σχέση με πέρυσι.

Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος κ Μαργαρίτης Σχοινάς ενημέρωσε τον ΣΕΤΕ για τις βασικές αρχές που θα διέπουν την εφαρμογή του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού, το οποίο αναμένεται να διευκολύνει τις ταξιδιωτικές μετακινήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ειδικότερα, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Ο τουρισμός είναι το DNA της χώρας μας, είναι η εικόνα της στον κόσμο, είναι το brand της. Με το ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό, που θα είναι ενιαίο, διαλειτουργικό και νομικά δεσμευτικό, ανοίγουμε το δρόμο για ασφαλή κινητικότητα αυτό το καλοκαίρι σε όλη την Ευρώπη.»

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ στην εισαγωγική του τοποθέτηση, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα εφαρμογής του πιστοποιητικού ως βάση για τη σύνταξη ενός σχεδίου εκκίνησης του τουρισμού, που θα καθορίσει τις εξελίξεις για τη φετινή σεζόν. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «Το πιστοποιητικό ήταν μια πάρα πολύ καλή ιδέα που ξεκίνησε από τον Έλληνα Πρωθυπουργό,  Κυριάκο Μητσοτάκη. Όταν τέθηκε τον Ιανουάριο, κατακρίθηκε τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο σε ελληνικό επίπεδο. Όμως είναι εντυπωσιακό πόσο γρήγορα έγινε η ζύμωση για τα δεδομένα των ρυθμών που κινείται η Ευρωπαϊκή Ένωση όλα αυτά τα χρόνια, προκειμένου να φτάσουμε σήμερα να μιλάμε για τη θεσμοθέτηση αυτού του πιστοποιητικού».