Στις θεσμικές αλλαγές και τις καινοτομίες, που προωθούνται στα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) μέσω του σχετικού Νομοσχεδίου «Η Ελλάδα σε κίνηση: Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα – Μικροκινητικότητα – Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό, την απλούστευση και την ψηφιοποίηση διαδικασιών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών» αναφέρθηκε χθες ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής.


 

Κανόνες για ηλεκτρικά πατίνια, rollers, skate boards

Όσον αφορά στο Νομοσχέδιο, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών τόνισε ότι βελτιώνει την ποιότητα των μετακινήσεων των πολιτών και την καθημερινότητα τους, με σεβασμό στο περιβάλλον.

Με τις προωθούμενες νομοθετικές διατάξεις:

–       Μπαίνουν επιτέλους κανόνες στην κυκλοφορία  των οχημάτων μικροκινητικότητας: όπως ηλεκτρικά πατίνια, rollers, skate boards.

–        Ομαδοποιούνται σε μια κατηγορία Οχημάτων,  τα Ελαφρά Προσωπικά Ηλεκτροκίνητα Οχήματα και εισάγονται ρυθμίσεις για τη κυκλοφορία  αυτών των ΕΠΗΟ, στη βάση αξιολόγησης και συγκριτικής μελέτης με το τι ισχύει σε άλλες χώρες.

–       Υποχρεώνονται πλέον οι ΟΤΑ να λάβουν μέτρα ρύθμισης ή περιορισμού της κυκλοφορίας τους και να καθορίσουν χώρους για την οργανωμένη στάθμευσή τους.

 

Βασικός γνώμονας η οδική ασφάλεια

«Προβλέπουμε, τη λήψη μιας σειράς μέτρων, που όχι μόνο εξορθολογίζουν την υπάρχουσα κατάσταση, αλλά δημιουργούν – επιτέλους – ένα συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο, κεντρικό στοιχείο του οποίου αποτελεί η οδική ασφάλεια. Διότι, τα θέματα Οδικής Ασφάλειας για το Υπουργείο μας αποτελούν προτεραιότητα και το αποδεικνύουμε για ακόμη μια φορά έμπρακτα. Η ασφάλεια όλων, μπαίνει πάνω απ’ όλα» τόνισε ο κ. Καραμανλής.

Ο πολίτης θα μπορεί να προχωρά σε αντικατάσταση άδειας οδήγησης από τον υπολογιστή ή το κινητό του 

Όπως τόνισε ο κ. Καραμανλής με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών μπαίνει στην ψηφιακή εποχή, καθώς εκσυγχρονίζονται κι απλοποιούνται οι διαδικασίες για την αντικατάσταση των αδειών λόγω φθοράς / κλοπής / απώλειας / ανανέωσης. Ο πολίτης θα μπορεί να διεκπεραιώνει μόνος του όλη τη διαδικασία από τον υπολογιστή ή το κινητό του.

«Το ξεκινήσαμε αυτό με το προσωρινό δίπλωμα οδήγησης, και το συνεχίζουμε και σε άλλες περιπτώσεις. Γι’ αυτόν τον λόγο, εντάσσονται σταδιακά στην ψηφιακή βάση δεδομένων οι Περιφέρειες όλης της χώρας, κι ευελπιστούμε πως πολύ σύντομα όλη η διαδικασία θα μπορεί να γίνεται ηλεκτρονικά, χωρίς την αυτοπρόσωπη παρουσία του ενδιαφερομένου» δήλωσε.

Χειροπιαστά βήματα προς τα εμπρός για ενίσχυση των ΜΜΜ

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε και στην ενίσχυση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, επισημαίνοντας ότι στην Αθήνα, σε σχέση με τον περασμένο Σεπτέμβριο, πλέον έχουμε κάθε μέρα 3.000 περισσότερα δρομολόγια λεωφορείων στους δρόμους.

«Το 2020 τριπλασιάσαμε τις δαπάνες συντήρησης του στόλου σε σχέση με το 2019. Παραλάβαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση 850 λεωφορεία στο δρόμο και τώρα έχουμε 1.300. Είχαμε να δούμε τόσα από το 2015 και σύντομα θα φτάσουμε στα 1400 τουλάχιστον. Ολοκληρώνουμε 609 προσλήψεις», σημείωσε επίσης.

Όσον αφορά στο Μετρό, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι οι μέσες χρονοαποστάσεις έχουν μειωθεί κατά 2,5 -3 λεπτά, οι συρμοί έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά 20%, και παραδόθηκαν τρεις νέοι σταθμοί επέκτασης προς Πειραιά, ενώ το Τραμ άρχισε ξανά την κυκλοφορία του στο Σύνταγμα και στο Φάληρο.

«Δεν λέω πως όλα είναι ρόδινα, δεν λέω πως δεν υπάρχουν προβλήματα, όμως αυτά έχουμε κάνει μέχρι σήμερα. Βήματα προς τα μπρος, πράγματα χειροπιαστά» ανέφερε.

 

Θεσσαλονίκη
Ειδικότερα όσον αφορά στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι σήμερα υπάρχουν σχεδόν διπλάσια λεωφορεία από όσα κυκλοφορούσαν στους δρόμους της συμπρωτεύουσας τον Ιούλιο του 2019, καθώς η σημερινή κυβέρνηση παρέλαβε 235 λεωφορεία και σήμερα έχουν φτάσει τα 454. Σημείωσε επίσης ότι δόθηκε λύση και στο Μετρό Θεσσαλονίκης, ώστε να παραδοθεί το έργο ολοκληρωμένο.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών αναφέρθηκε επίσης στα μεγάλα οδικά έργα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπως είναι οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού στην πρωτεύουσα, η Νέα Περιφερειακή και το flyover στη συμπρωτεύουσα.

 

Καλύτερη καθημερινότητα για όλους

«Σε λίγα χρόνια οι πόλεις μας θα παρουσιάζουν άλλη εντελώς εικόνα», δήλωσε ο κ. Καραμανλής και τόνισε: «Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, οδική ασφάλεια, ηλεκτροκίνηση, οδικά έργα στις πόλεις μας, ΣΒΑΚ, μικροκινητικότητα. Όλα μαζί συναποτελούν ένα ενιαίο σχέδιο για καλύτερη ποιότητα ζωής, σύγχρονες μετακινήσεις, καλύτερη καθημερινότητα για όλους μας».

 

Περαιτέρω θωράκιση των ΜΜΜ λόγω πανδημίας 

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών υποστήριξε και τροπολογία που αφορά θέματα συμβάσεων – προμήθειας εταιρειών Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών και Θεσσαλονίκης λόγω COVID 19.

«Προχωράμε σε άλλη μία ενέργεια για την ενίσχυση και την υγειονομική θωράκιση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Συγκεκριμένα, προβλέπουμε να παρέχεται η δυνατότητα στις εταιρείες που προσφέρουν συγκοινωνιακό έργο να προσφύγουν στη διαδικασία του άρθρου 269 ν. 4412/2016, προκειμένου να προμηθευτούν συσκευές διασφάλισης συνεχούς απολύμανσης του εσωτερικού ατμοσφαιρικού αέρα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, για την αντιμετώπιση του κινδύνου διάδοσης του κορονοϊού COVID-19», ανέφερε σχετικά ο κ. Καραμανλής.

Υπογράμμισε ότι αυτό θα γίνει «με ταχύτατες αλλά απολύτως διαφανείς και αξιοκρατικές διαδικασίες διαπραγμάτευσης και πάντα με την έγκριση των ειδικών επιστημόνων».

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών εξήγησε ότι τα μηχανήματα αυτά δεν χρησιμοποιούνται σε ΜΜΜ αυτή τη στιγμή πουθενά στην Ευρώπη, διότι δεν έχουν πιστοποιηθεί ακόμη, αλλά μόνο σε δύο πολιτείες των ΗΠΑ. Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών όμως ήρθε σε επαφή με τον ΕΟΔΥ, ώστε να είναι έτοιμο όταν και εφόσον υπάρξει τέτοια δυνατότητα, να κινηθεί με αποτελεσματικότητα και με διαφάνεια.

Διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για απευθείας ανάθεση, αλλά για διαπραγμάτευση με συγκεκριμένη διαδικασία του νόμου 4412, με βάση διάταξη που υπήρχε και επί ΣΥΡΙΖΑ και δεν άλλαξε στην πρόσφατη τροποποίησή του, καθώς αποτελεί ευρωπαϊκό κανονισμό.

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι, διότι η πανδημία μάς έχει φέρει προ τετελεσμένων γεγονότων, όταν αυτά τα μηχανήματα είναι πιστοποιημένα και είναι στην αγορά, να είμαστε έτοιμοι με ταχύτητα και με διαφάνεια να τα προμηθευτούμε», τόνισε ο κ. Καραμανλής, καταλήγοντας:

«Ας αφήσουμε τις πολιτικές αντιπαραθέσεις και ας προσπαθήσουμε όλοι να βάλουμε πλάτη σε μία στιγμή που χρειαζόμαστε πραγματικά να συνεννοηθούμε σε αυτή την αίθουσα και όχι να κάνουμε θεατρινισμούς. Αρκετά με τους θεατρινισμούς. Ας επικρατήσει ο ορθός λόγος».