Πηγή Εικόνας: Photo by Mohammad Danish from Pexels

Κονδύλια από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα «InvestEU» θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις στις περιοχές που βρίσκονται σε διαδικασία απεξάρτησης από τον άνθρακα, όπως είναι η Δυτική Μακεδονία. Τη σχετική διαβεβαίωση έδωσε ο επίτροπος, αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις, Πάολο Τζεντιλόνι, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το θέμα της «συμπληρωματικής χρηματοδότησης των περιοχών που προχωρούν στην απεξάρτηση από το λιγνίτη», ανέδειξε με παρέμβασή της στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε για το πρόγραμμα «InvestEU», η ευρωβουλευτής της ΝΔ-ΕΛΚ, Μαρία Σπυράκη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, απευθυνόμενη στον επίτροπο Τζεντιλόνι, η κ. Σπυράκη τόνισε πως πρόκειται «για μια πολύ θετική εξέλιξη που ενισχύει την ελκυστικότητα της Δυτικής Μακεδονίας για τους επενδυτές».

Το χρηματοδοτικό εργαλείο «InvestEU», που συνολικά ξεπερνά τα 400 δισ. ευρώ, περιλαμβάνει 4 «παράθυρα χρηματοδότησης», ένα εκ των οποίων απευθύνεται ειδικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας στην ΕΕ μέσω της μόχλευσης πόρων από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Το «InvestEU» δεν χρηματοδοτεί χώρες, αλλά «επιχειρηματικά σχέδια, που μπορούν να αποδώσουν» και θεωρείται, πλέον, «το πιο επιτυχημένο οικονομικό εργαλείο της ΕΕ, καθώς αποτελεί διάδοχο σχήμα του Σχεδίου Γιούνκερ, που πέτυχε να μοχλεύσει 500 δισ. ευρώ την περασμένη πενταετία».