Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η «Mytilineos» θέτει σε εφαρμογή σχέδιο για μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα στο σύνολο της επιχειρηματικής δραστηριότητας έως το 2050.

Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Ευάγγελος Μυτιληναίος, στο συνέδριο για τα Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά καθώς και τα κριτήρια Διακυβέρνησης (ESG), το οποίο διοργανώνει η εταιρεία. Με τίτλο «Net Zero Action: From challenge to opportunity for accelerated & sustainable value creation».

Στην πορεία του συνεδρίου, ο ισχυρός άνδρας του ομίλου συνομίλησε με την Dana Perking, επικεφαλής Bloomberg EMEA, και ανέλυσε τις στρατηγικές με τις οποίες θα επιτευχθεί αυτή η δέσμευση, με δεδομένο ότι όπως τόνισε κάθε τομέα δραστηριότητας της εταιρείας έχει και διαφορετικό αποτύπωμα.

Έτσι, όσον αφορά τη μεταλλουργία, στόχος είναι από το 2030 η εταιρεία να παράγει αποκλειστικά «πράσινο» αλουμίνιο, δηλαδή να ηλεκτροδοτεί τις μονάδες της κατά 100% από ανανεώσιμες πηγές. Από την άλλη πλευρά, στον Τομέα των Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης, ο μηδενισμός των εκπομπών θα επιτευχθεί νωρίτερα, καθώς θα χρειαστούν γύρω στα πέντε χρόνια.

Αντίθετα, μεγαλύτερο διάστημα για ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα θα χρειαστεί στην περίπτωση του Τομέα Ενέργειας & Φυσικού Αερίου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως επισήμανε, ο απαιτούμενος χρόνος εκτιμάται στα 10-15 χρόνια.

Από την άλλη πλευρά, στο πλαίσιο των σχεδίων ενίσχυσης των επενδύσεων στις ΑΠΕ, και σχολιάζοντας την πρόσφατη συμφωνία με την Egnatia Group, υπογράμμισε ότι το χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών που εξαγοράστηκε θα αναπτυχθεί μέσα στην επόμενη 3ετία. Όπως πρόσθεσε, με αυτό τον τρόπο θα επέλθει μία ισορροπία στο ενεργειακό χαρτοφυλάκιο της εταιρείας, το οποίο πλέον θα περιλαμβάνει έργα ΑΠΕ δυναμικότητας περίπου 2.000 MW και ανάλογης ισχύος σε θερμοηλεκτρικούς σταθμούς με καύσιμο φυσικό αέριο. Ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι δεν υπάρχει δίλημμα μεταξύ φιλικών πολιτικών για το περιβάλλον και κερδοφορίας.

Νίκος Θεοδωρόπουλος