Μέρος του δικτύου διανομής φυσικού αερίου της ΔΕΔΑ ΑΕ [ΔΕΔΑ ΑΕ]
Μέρος του δικτύου διανομής φυσικού αερίου της ΔΕΔΑ ΑΕ [ΔΕΔΑ ΑΕ]

Ακόμη και μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021 θα μπορέσουν να γίνουν πιθανόν οι πρώτες οικιακές συνδέσεις στο δίκτυο φυσικού αερίου σε περιοχές της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπου έχουν ολοκληρωθεί οι διαγωνιστικές διαδικασίες.

Αυτό τονίστηκε στη διάρκεια της συνάντησης εργασίας που είχε ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) Μάριο Τσάκα, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Στη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκε η πορεία του έργου κατασκευής δικτύων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, το οποίο η Περιφέρεια χρηματοδοτεί με πόρους ύψους 29,6 εκατομμυρίων ευρώ από το ΕΣΠΑ.

Ο κ. Τσάκας ενημέρωσε τον Περιφερειάρχη για την πορεία εξέλιξης του έργου επισημαίνοντας ότι έχουν ολοκληρωθεί οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τη Δράμα, την Ξάνθη, την Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη, ενώ είναι σε εξέλιξη οι διαγωνισμοί για την Καβάλα και την Ορεστιάδα.

Στη συνάντηση εξετάστηκε επίσης η δυνατότητα κατασκευής ενός αγωγού φυσικού αερίου κατά μήκος του κάθετου άξονα του Έβρου, από την περιοχή των Κήπων μέχρι την Ορεστιάδα, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο το Σουφλί, το Διδυμότειχο αλλά και οι βιομηχανίες που είναι εγκατεστημένες στην περιοχή.

Συζητήθηκε επίσης ο σχεδιασμός της επόμενης φάσης του έργου φυσικού αερίου, δηλαδή η περαιτέρω επέκταση του δικτύου και σε άλλες πόλεις της Περιφέρειας. Για τα δύο αυτά θέματα, ο Περιφερειάρχης ζήτησε από τον κ. Τσάκα την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΑ ενημέρωσε τον κ. Μέτιο και για τις μελέτες που εκπονεί η επιχείρηση για την εγκατάσταση μονάδων βιομεθανίου σε διάφορα σημεία της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με στόχο να εμπλουτιστεί το δίκτυο φυσικού αερίου της Περιφέρειας με «πράσινη» ενέργεια.