Κομισιόν
Κομισιόν
Κομισιόν
Κομισιόν
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Τρελάθηκαν» οι αρμόδιοι στις Βρυξέλλες ενώ οι Έλληνες Ευρωβουλευτές περί άλλων τυρβάζουν, σύμφωνα με όσα καταλαβαίνουν οι εξαγωγείς ελληνικών διατροφικών προϊόντων. Όσο για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επί υπουργίας Βορίδη λένε πολλοί τα φόρτωσαν στον κόκορα κι άφησαν την καυτή πατάτα στον νέο υπουργό Σπήλιο Λιβάνιο, ο οποίος όμως είναι ερωτηματικό αν διαθέτει πλέον το χρόνο να ανατρέψει την διαμορφωμένη κατάσταση που είναι σε βάρος των ελληνικών προϊόντων.

Η υπόθεση αφορά τη σήμανση προϊόντων που θα τεθεί σε ισχύ από το 2022.

Αυτή – Άκουσον – Άκουσον… – κατατάσσει το ελληνικό ελαιόλαδο στην ποιότητα στην ίδια κατηγορία με τη σάλτσα ketch-up. Και ο στοιχείο που σε κάνει να χάσεις τη λογική σου είναι ότι coca-cola light λαμβάνει υψηλότερη βαθμολογία από το ελληνικό ελαιόλαδο.

Στον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Κρήτης προσπαθούν να αφυπνίσουν τον κρατικό μηχανισμό και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από το λήθαργο στον οποίο έχουν περιέλθει.

Με επιστολή που έστειλαν προς το νέο Υπουργό, κο Λιβανό, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με το Nutri – Score και την απειλή που αποτελεί για τα Κρητικά προϊόντα η χρήση του με την τωρινή του μορφή.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων, πάνω σε ανακοίνωση του Ευρωκοινοβουλίου, στο πλαίσιο της στρατηγικής «Farm to Fork» ( η επονομαζόμενη στα Ελληνικά “από το αγρόκτημα στο πιάτο”), η Επιτροπή προτείνει δράσεις για την ενδυνάμωση των καταναλωτών να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές διατροφής, συμπεριλαμβανομένης της καθιέρωσης μιας υποχρεωτικής ετικέτας διατροφής της συσκευασίας.

Μέχρι στιγμής το σύστημα Nutri – Score, το οποίο φαίνεται να είναι το επικρατέστερο από όλες τις άλλες προτάσεις σήμερα, κατατάσσει τα προϊόντα διατροφής σε πέντε κατηγορίες, αξιολογώντας εν μέρει το διατροφικό τους προφίλ, και τις απεικονίζει στην εμπρόσθια ετικέτα με αντίστοιχα χρώματα (A, B, C, D, E), όπου η Α θεωρείται πιο υγιεινή κατηγορία (πράσινο χρώμα) και Ε η λιγότερο υγιεινή (κόκκινο χρώμα).

Δυστυχώς, το σύστημα αξιολόγησης του Nutri – Score έρχεται σε αντίθεση με την κατεύθυνση της στρατηγικής “fromfarmtofork “ της Ε.Ε., λόγω των επιλεκτικών κριτηρίων αξιολόγησης που έχει υιοθετήσει, υποβαθμίζοντας πολλά προϊόντα της Μεσογειακής και κατ’ επέκταση της Κρητικής Διατροφής, όπως το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο, τις επιτραπέζιες ελιές κ.α.

Αυτό συμβαίνει διότι δεν αξιολογείται το σύνολο του ποιοτικού προφίλ και της διατροφικής τους αξίας, αλλά μόνο τα λιπαρά, τα σάκχαρα, οι πρωτεΐνες, το αλάτι και οι φυτικές ίνες.

Με αυτό το σύστημα αξιολόγησης, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο για παράδειγμα κατατάσσεται σε χαμηλή διατροφική κατηγορία και μάλιστα στην ίδια με την σάλτσα ketch-up (αρχικά κατηγορία D (μεταγενέστερα κατηγορία “C”), ενώ η coca-cola light εμφανίζεται με καλύτερη αξιολόγηση στην κατηγορία “Β”.

Το σύστημα Nutri – Score είχε πάρει ήδη έγκριση από τις υπηρεσίες της Ε.Ε (Regulation (EU) No 1169/2011) για προαιρετική χρήση και αρκετές είναι οι χώρες που το έχουν υιοθετήσει (Γαλλία, Βέλγιο, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελβετία, Γερμανία, Ολλανδία).

Πρόσφατα όμως έχουν εμφανιστεί περιπτώσεις όπου επιβάλλεται η χρήση του Nutri – Score από αλυσίδες του εξωτερικού.

Μπροστά στον κίνδυνο να γίνει υποχρεωτική η χρήση του Nutri – Score ευρέως με την τωρινή μορφή, ο ΣΕΚ έθεσε το θέμα τον Νοέμβριο του 2020 στην Περιφέρεια Κρήτης και στον Περιφερειάρχη, κο Αρναουτάκη, και στους Αντιπεριφερειάρχες Πρωτογενή Τομέα, κο Χνάρη, και Επιχειρηματικότητας, Καινοτομίας & Κοινωνικής Οικονομίας, κο Παπαδεράκη.

Μάλιστα, ο κος Χνάρης είχε μεταφέρει το θέμα με επιστολή του στον τ. Υπουργό του ΥΠΑΑΤ, κο Βορίδη, τονίζοντας πόσο επιτακτική ανάγκη αποτελεί η τροποποίηση προς τη σωστή κατεύθυνση του αλγορίθμου του συστήματος Nutri – Score.

Τον Δεκέμβριο του 2020, η Ελλάδα μαζί με την Ιταλία και την Τσεχία άσκησαν βέτο στην υιοθέτηση συστημάτων εμπρόσθιας επισήμανσης τροφίμων, μέσω του κου Βορίδη στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε. που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. Παράλληλα, κάποιες ευρωπαϊκές χώρες (Ιταλία, Σουηδία, Φινλανδία κ.α.) έχουν ήδη κάνει ανακοινώσεις κατά του Nutri – Score αλλά και προτάσεις για ανάλογα συστήματα.

Θεωρούμε, αναφέρει ο ΣΕΚ, λοιπόν αναγκαίο και αυτονόητο ότι, για να υπερασπιστούμε την σωστή ενημέρωση του καταναλωτή όπως ορίζεται από την στρατηγική της ΕΕ “fromfarmtofork”, αλλά και για να προστατέψουμε τα ποιοτικά και υψηλής διατροφικής αξίας προϊόντα μας, θα πρέπει από την πλευρά της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων να συνεχιστούν οι ενέργειες που είχε ξεκινήσει ο κος Βορίδης προς την Ε.Ε. για την τροποποίηση του αλγορίθμου αξιολόγησης του Nutri – Score και την επαναξιολόγηση κατάταξης των προϊόντων που θίγονται, προτού η χρήση του υιοθετηθεί επίσημα από την Ε.Ε. και τις χώρες – μέλη.

Ιδιαίτερα θετικό είναι το γεγονός ότι το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου εξέδωσε ανακοίνωση στις 21 Ιανουαρίου κατά του Nutri–Score, τονίζοντας ότι η παρούσα αξιολόγηση, εκτός από άδικη για πολλά προϊόντα, οδηγεί και σε παραπληροφόρηση των καταναλωτών. Με την ανακοίνωσή του ζητάει την defacto κατάταξη του Εξαιρετικού Παρθένου και του Παρθένου Ελαιολάδου στην κατηγορία «Α», ενώ για τα ραφιναρισμένα ελαιόλαδα ζητάει την κατηγορία «Β». Η κίνηση αυτή συμπλέει με την απόφαση της Ισπανικής Κυβέρνησης και της αντίστοιχης επιτροπής που διαχειρίζεται τα προϊόντα ΠΟΠ, αλλά και με την κατεύθυνση των ενεργειών και των πρωτοβουλιών του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης πάνω σε αυτό το θέμα.

Νίκος Θεοδωρόπουλος