Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο κάτοχος ενός σύγχρονου ηλεκτρικού αυτοκινήτου, εκτός των γνωστών πλεονεκτημάτων της ηλεκτροκίνησης, μπορεί να εκμεταλλευτεί σε μεγάλο βαθμό την αμφίδρομη ροή ενέργειας, δηλαδή την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας από το αυτοκίνητο στο δίκτυο. Εάν ο ίδιος παρακολουθεί από κοντά τις τεχνολογικές εξελίξεις, τότε θα γνωρίζει ότι ήδη κυκλοφορούν στην αγορά εξωτερικοί φορτιστές συνεχούς ρεύματος ικανοί να υποστηρίζουν την αμφίδρομη ροή της ηλεκτρικής ενέργειας.

Η δυνατότητα αυτής της εφαρμογής, είχε προβλεφθεί εδώ και πολλά χρόνια από τους ειδικούς της ηλεκτροκίνησης και των συστημάτων φόρτισης. Τελευταία, όμως, έρχεται ολοένα και περισσότερο στο προσκήνιο, όσο αυξάνονται οι αριθμοί των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Χαρακτηριστικό της αναζωπύρωσης του ενδιαφέροντος είναι και οι πρόσφατες ανακοινώσεις μεγάλου κατασκευαστή αυτοκινήτων, σύμφωνα με τις οποίες ετοιμάζεται να προσφέρει στην αγορά κατάλληλο για την εφαρμογή αυτή εξοπλισμό.

Η αμφίδρομη ροή ηλεκτρικής ενέργειας των συσσωρευτών ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου επιτρέπει την αντιστροφή της ροής της ηλεκτρικής ενέργειας η οποία μπορεί να γίνεται τώρα και προς τις δύο κατευθύνσεις. Σε αντίθεση με τη «μονής κατεύθυνσης ροή» η ηλεκτρική ενέργεια ρέει από το δίκτυο προς το αυτοκίνητο προκειμένου να φορτιστούν μόνο οι συσσωρευτές του. Αυτό γίνεται όταν κατά τη διάρκεια της φόρτισης των συσσωρευτών ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου με ηλεκτρική ενέργεια με τη μορφή εναλλασσόμενου ρεύματος (AC) που παρέχεται από το δίκτυο, μετατρέπεται σε συνεχές ρεύμα (DC) κατάλληλο για τη φόρτιση των συσσωρευτών του αυτοκινήτου. Αυτή η μετατροπή μπορεί να γίνεται είτε μέσα από μετατροπέα ο οποίος βρίσκεται μέσα στο ίδιο το αυτοκίνητο είτε από εξωτερικό μετατροπέα. Η πρώτη λύση που αξιοποιεί τον επί του οχήματος μετατροπέα επιτρέπει φορτίσεις με σχετικά αργούς ρυθμούς, σε αντίθεση με την εξωτερική μονάδα φόρτισης που δίνει ταχύτατες φορτίσεις.

Εάν ο κάτοχος ηλεκτρικού αυτοκινήτου θελήσει την αποθηκευμένη ενέργεια στις μπαταρίες να την ανατροφοδοτήσει στο δίκτυο ή σε κάποια συσκευή του σπιτιού θα πρέπει να μετατρέψει τη μορφή της ηλεκτρικής ενέργειας των συσσωρευτών από το συνεχές ρεύματος (DC) σε εναλλασσόμενο ρεύματος (AC). Αυτή η μετατροπή δεν μπορεί να γίνει στο αυτοκίνητο. Έτσι θα χρειαστεί έναν εξωτερικό φορτιστή ο οποίος να έχει έτσι σχεδιασθεί και κατασκευαστεί ώστε να δέχεται και την αντίστροφη ροή της ηλεκτρικής ενέργειας.

Με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί κάποιος να αξιοποιεί το ηλεκτρικό του αυτοκίνητο σαν εφεδρική πηγή ηλεκτροδότησης, ειδικά στις περιοχές που αντιμετωπίζουν προβλήματα ηλεκτροδότησης ή στα σπίτια που η ηλεκτροδότηση γίνεται από φωτοβολταϊκά στοιχεία ή μικρές ανεμογεννήτριες.

Όλοι οι ιδιοκτήτες ηλεκτρικού αυτοκινήτου και εξωτερικής μονάδας φόρτισης με συνεχές ρεύμα (DC) αμφίδρομης ροής μπορούν να κερδίζουν χρήματα πουλώντας ηλεκτρική ενέργεια στο δίκτυο. Μπορούν για παράδειγμα να φορτίζουν το αυτοκίνητο όταν η ενέργεια είναι φθηνή (νυκτερινό ρεύμα) και να την δίνουν όταν η ζήτηση είναι μεγάλη κατά την διάρκεια της ημέρας, κερδίζοντας τη διαφορά. Κάποιες έρευνες που έχουν γίνει σε αυτή την περίπτωση το κέρδος μπορεί να αγγίξει ακόμη και τα 50 ευρώ τον μήνα.

Σύμφω με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, αγορά ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου αποτελεί μια προσπάθεια περιορισμού των δαπανών κίνησης σε σύγκριση με ένα συμβατικό αυτοκίνητο που χρειάζεται υγρά καύσιμα που κατά βάση είναι ακριβότερα από την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Πρόσφατες εκτιμήσεις που έγιναν στον Καναδά καταλήγουν ότι στον κύκλο ζωής ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου αυτή η εξοικονόμηση δαπανών μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 5.000 ευρώ. Χωρίς να παραγνωρίζουμε τα οφέλη που έχει ο κάτοχος ως προς την ελευθερία μετακίνησης στο κέντρο των πόλεων, το πάρκινγκ και τις επιδοτήσεις των κυβερνήσεων, ενώ σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι συμβάλλουμε σε μέγιστο βαθμό την μείωση των ρύπων.

Η αμφίδρομη φόρτιση προσφέρει ακόμα και το πλεονέκτημα της ενεργειακής αυτονόμησης. Εάν για παράδειγμα υπάρχουν φωτοβολταϊκά στοιχεία στην οροφή μιας κατοικίας τα οποία ικανοποιούν τις ανάγκες της σε ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας, χωρίς να εξαντλούν τη δυναμικότητά τους, τότε το πλεόνασμα μπορεί να χρησιμοποιείται για τη φόρτιση του ηλεκτρικού αυτοκινήτου το οποίο αργότερα θα μπορεί να ηλεκτροδοτήσει το σπίτι, μεγιστοποιώντας ακόμη περισσότερο το κέρδος.

Η αμφίδρομη ροή ηλεκτρικής ενέργειας φόρτισης του ηλεκτρικού αυτοκινήτου φαίνεται ως κάτι πολύ μακρινό. Όμως δεν είναι έτσι, καθώς οι εξελίξεις της ηλεκτροκίνησης είναι ταχύτατες. Οι ιδιοκτήτες ηλεκτρικών αυτοκινήτων οι οποίοι εγκαθιστούν από τώρα επίτοιχους φορτιστές συνεχούς ρεύματος (DC) για γρήγορη φόρτιση των μεγάλης χωρητικότητας συσσωρευτών της τελευταίας γενιάς αυτών των αυτοκινήτων καλό θα είναι να μελετήσουν από τώρα το ενδεχόμενο να αγοράσουν μια τέτοια συσκευή φόρτισης με δυνατότητες αμφίδρομης ροής της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς το επιπλέον κόστος θα το κάνουν απόσβεση μέσα σε ελάχιστους μήνες.