Τις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) επισκέφθηκε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και, όντας ο πρώτος υπουργός Οικονομικών που επισκέπτεται την ΕΑΒ, ξεναγήθηκε στα εργοστάσια και συνεργεία παραγωγής της εταιρείας και ενημερώθηκε για την πορεία υλοποίησης των προγραμμάτων και των συμβατικών υποχρεώσεών της προς τις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς και προς διεθνείς συνεργάτες.

Παράλληλα, πραγματοποίησε συνάντηση με τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της ΕΑΒ Ιωάννη Κούτρα και τον διευθύνοντα σύμβουλο Δημήτριο Παπακώστα, καθώς επίσης και με εκπροσώπους των εργαζομένων της εταιρείας.

Σε όλες τις συναντήσεις, ο υπουργός επεσήμανε το χρέος όλων των πλευρών να συμβάλουν στη σύγχρονη, δομική και λειτουργική ανασυγκρότηση της ΕΑΒ, στη διεύρυνση των στόχων της, στην υγιή ανάπτυξή της με νομιμότητα, συνεχές νοικοκύρεμα και πλήρη διαφάνεια, στον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό, καθώς και στην παραγωγική και αποτελεσματική λειτουργία της. Όπως ανέφερε, «η ΕΑΒ δύναται, αλλά και υποχρεούται, να ανταποκριθεί με επάρκεια στην υψηλή αποστολή της, ως ισχυρού παράγοντα προώθησης της αμυντικής βιομηχανίας και ευρύτερα της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας».

Η ΕΑΒ που ιδρύθηκε το 1975, ανήκει κατά 99,7% στο ό Δημόσιο, με κύριο μέτοχο το υπουργείο Οικονομικών. Εδρεύει στην Τανάγρα Βοιωτίας, σε μία έκταση 1,8 εκατ. τ.μ. και σήμερα δραστηριοποιείται εμπορικά σε 36 χώρες. Σύμφωνα με το υπουργείο, αποτελεί μια κρίσιμης αποστολής αεροναυπηγική εταιρεία, που όμως αντιμετωπίζει διαχρονικά δομικά και λειτουργικά προβλήματα και για τη στήριξή της το υπουργείο έχει λάβει πλέγμα μέτρων, αναπτύσσοντας δράσεις σε τρία επίπεδα:

*Στο επίπεδο της λειτουργικής αναβάθμισής της, επιλύθηκαν χρονίζουσες αγκυλώσεις, αντιμετωπίστηκαν φορολογικές και τελωνειακές εκκρεμότητες και ξετυλίχτηκε το κουβάρι των εισπράξεων της εταιρείας.

*Στο επίπεδο της ενδυνάμωσής της με εξειδικευμένο προσωπικό, θεσπίστηκε μια κατ’ εξαίρεση, αντικειμενική και ταχεία διαδικασία προσλήψεων, ενώ παράλληλα απαγορεύτηκε η «αιμορραγία» του προσωπικού της μέσω της κινητικότητας.

*Στο επίπεδο της αποκατάστασης του αισθήματος δικαίου και της διασφάλισης της εργασιακής ειρήνης, αναγνωρίζοντας την ιδιαιτερότητα της εργασιακής πραγματικότητας στην εταιρεία, θεσπίστηκε επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, παρασχέθηκε η δυνατότητα κατ’ εξαίρεση αμειβόμενης υπερωριακής εργασίας και επιφυλάχθηκε στους εργαζομένους της ΕΑΒ ειδική μεταχείριση ως προς παροχές ιδιωτικής ασφάλισης.