Η πρώτη οθόνη πρόσβασης στην Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, μέσα πό το gov.gr στο πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ
Η πρώτη οθόνη πρόσβασης στην Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, μέσα πό το gov.gr στο πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ
Πηγή Εικόνας: ΤΕΕ

Η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, για την οποία το economix.gr έχει γράψει πολλές φορές αναλυτικά, έχει μπει ήδη στη ζωή μας, καθώς από 1ης Ιανουαρίου τρέχει δοκιμαστικά το πληροφοριακό σύστημα που σχεδίασε και λειτουργεί το ΤΕΕ.

Και είναι μια μεταρρύθμιση που ήρθε για να μείνει, καθώς αντικαθιστά και ενσωματώνει δεκάδες έγγραφα, αρχεία, βεβαιώσεις και δικαιολογητικά για τα ακίνητα που οι ιδιοκτήτες και οι μηχανικοί κρατούσαν (ή έπρεπε να κρατούν…) σε φυσικό αρχείο, όπως και οι αρμόδιες υπηρεσίες. Αυτό, με το πέρασμα των χρόνων έχει δημιουργήσει ανυπέρβλητα προβλήματα (αρχεία που χάθηκαν ή καταστράφηκαν, δυσανάγνωστα στοιχεία κλπ). Επιπλέον, το φυσικό αρχείο σε χιλιάδες δημόσιες υπηρεσίες σε όλη τη χώρα αποτελεί πλέον χάσιμο χρόνου και κόστος χωρίς λόγο, προβλήματα που λύνονται, προοδευτικά, με την ενεργοποίηση της ταυτότητας κτιρίου. Το νέο πληροφοριακό σύστημα τρέχει από το ΤΕΕ, έχει σχεδιαστεί, όταν γίνει υποχρεωτική, με πρόσβαση μέσα από και διασύνδεση με την ενιαία ψηφιακή πύλη της δημόσιας διοίκησης, το γνωστό gov.gr. Το ΤΕΕ έχει ονοματίσει το σύστημα e-building, κατ΄αναλογία του e-adeies για τις οικοδομικές άδειες που τρέχει δύο χρόνια τώρα με επιτυχία.

Επειδή όμως το νέο σύστημα είναι κάτι πραγματικά νέο, το ΤΕΕ προχωρά σε ενημέρωση των μηχανικών που θα διαχειρίζονται το σύστημα. Λόγω του τεχνικού περιεχομένου, καταχώρηση στην ταυτότητα μπορεί να κάνει μόνο εξουσιοδοτημένος μηχανικός. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να τη συμπληρώσουν με μηχναικό όταν μεταβιβάσουν ένα ακίνητο, ενώ τα δημόσια κτίρια και τα κτίρια συνάθροισης κοινού όταν συμμετέχουν σε ένα χρηματοδτικό πρόγραμμα ή μέσα σε μια πενταετία από σήμερα.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: το economix.gr παρουσιάζει το νέο έντυπο που ετοιμάζουν ΥΠΕΝ-ΤΕΕ-GOV.gr για τις συναλλαγές ακινήτων: το Πιστοποιητικό Πληρότητας Ταυτότητας Κτιρίου – Διηρημένης Ιδιοκτησίας
Πηγή Εικόνας: ECONOMIX reportaz

Η σειρά ενημερωτικών Διαδικτυακών Παρουσιάσεων με θέμα την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίων, προκειμένου να εξοικειωθούν οι μηχανικοί, ξεκίνησε ήδη και η πρώτη παρουσίαση έγινε την Πέμπτη 14/1/2021.  Για να γίνει αντιληπτό το ενδιαφέρον που υπάρχει, το ΤΕΕ είχε υπολογίσει κάθε ηλεκτρονική ημερίδα να έχει 250-300 συμμετέχοντες. Μέσα σε μία ημέρα από όταν ανακοίνωσε την έναρξη, έλαβε περισσότερα από 2300 αιτήσεις συμμετοχής! Έτσι προγραμματίζει πλέον μια σειρά παρουσιάσεων, αλλά διαθέτει ήδη το σύνολο της παρουσίασης ανοιχτό, με βίντεο, στο κανάλι των εκδηλώσεών του στο youtube.

Έτσι μπορείτε και εσείς να δείτε τί είναι και πως δουλεύει το πληροφοριακό σύστημα της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, είτε είστε μηχανικός και θα τη χρησιμοποιήσετε είτε είστε ιδιοκτήτης είτε ενδιαφερόμενος. Δείτε εδώ τη διάρκειας 2,5 ωρών παρουσίαση των στελεχών του ΤΕΕ:

Παρακαλούμε αποδεχτείτε τα cookies από το YouTube για την αναπαραγωγή αυτού του video. Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε περιεχόμενο στο YouTube, μία υπηρεσία που παρέχεται από τρίτους.

Πολιτική Απορρήτου YouTube

Με την αποδοχή αυτής της ενημέρωσης, οι ρυθμίσεις σας θα αποθηκευθούν και η σελίδα θα ανανεωθεί.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός δήλωσε:

«Όπως είναι γνωστό, η ψηφιακή πλατφόρμα «Ταυτότητα Κτιρίου» τέθηκε από το ΤΕΕ σε πλήρη λειτουργία από την αρχή του νέου έτους. Για ένα μήνα, ως και την 31η Ιανουαρίου 2021, το νέο σύστημα λειτουργεί σε προαιρετική βάσηπαράλληλα με την ισχύουσα σήμερα διαδικασία. Το διάστημα προσαρμογής διασφαλίζει την ομαλή μετάβαση για τους μηχανικούς και την αποφυγή παύσης των δικαιοπραξιών. Μετά την παρέλευση αυτού του διαστήματος και μετά από σχετική υπουργική απόφαση του ΥΠΕΝ που αναμένεται σχετικά άμεσα, η καταχώριση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου και της Ταυτότητας Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησία θα είναι υποχρεωτική.

Πρόκειται για μια μεγάλη μεταρρύθμιση που άργησε πολύ, καθώς για πρώτη φορά στη χώρα θα αποκτήσουν οι δημόσιοι φορείς, προοδευτικά, πραγματική εικόνα για το δομημένο περιβάλλον της χώρας στη σημερινή, κάθε φορά, πραγματική τους κατάσταση. Είναι μια πάγια επιδίωξη του τεχνικού κόσμου της χώρας και του ΤΕΕ, εδώ και 40 χρόνια περίπου, που γίνεται τώρα, επιτέλους, πράξη.

Το ΤΕΕ θα συμβάλλει ουσιαστικά στην επιτυχία και μακροπρόθεσμα βέλτιστη λειτουργία του νέου αυτού θεσμού, όπως έχει κάνει με συνέπεια από την πρώτη στιγμή που ζήτησε να καθιερωθεί και από το 2015 που προετοίμασε την ηλεκτρονική του μορφή. Ήδη αναπτύξαμε την ηλεκτρονική πλατφόρμα και τώρα είναι στα χέρια των μηχανικών για να συνδράμουν τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Θα σταθούμε δίπλα τους με αναλυτική ενημέρωση και επίλυση αποριών και προβλημάτων, όπως κάνουμε για όλα τα ζητήματα. Όσοι ενδιαφέρονται, έχουν πολύτιμη ευκαιρία τώρα να συμμετάσχουν και διαδικτυακά στις σχετικές παρουσιάσεις ή να τις παρακολουθήσουν αργότερα, στο χρόνο που τους εξυπηρετεί, από τα μέσα του ΤΕΕ.»