Πυρκαγιά στο Μάτι
Πυρκαγιά στο Μάτι
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προγραμματική σύμβαση για την εκπόνηση μελέτης πιλοτικού προγράμματος ολιστικής πράσινης αναζωογόνησης στους δήμους Ραφήνας-Πικερμίου και Μαραθώνα, με χρηματοδότηση περίπου 300.000 ευρώ από ίδιους πόρους της Περιφέρειας, υπεγράφη από τον περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη και τους δημάρχους κ.κ. Ε. Μπουρνούς και Σ. Τσίρκα.

Το έργο θα υλοποιηθεί σε οικόπεδα έκτασης 11.389 τ.μ. στο δήμο Ραφήνας-Πικερμίου και 6.350 τ.μ. στο δήμο Μαραθώνα.

Αντικείμενο της μελέτης είναι η περιβαλλοντική ανάπλαση και βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών τόσο στις περιοχές που επλήγησαν από τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι, όσο και ευρύτερα. Ειδικότερα προβλέπεται η διαμόρφωση κατάλληλης φύτευσης η οποία προστατεύει το έδαφος από τη διάβρωση, μειώνει το θόρυβο από τον περιβάλλοντα χώρο, βελτιώνει την ποιότητα του αέρα και μειώνει τη μόλυνση της ατμόσφαιρας. Υπολογίζεται ότι οι παρεμβάσεις αυτές μπορούν να αποτελέσουν μοχλό ανάσχεσης της καταστροφής που επήλθε στο μικροκλίμα στην περιοχή.

Για το ζήτημα αυτό ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης ανέφερε σχετικά: «Συμβάλλουμε έμπρακτα στην ανάπλαση των περιοχών που επλήγησαν από τις καταστροφικές φωτιές, με στόχο τη βελτίωση της ζωής των πολιτών και την αποκατάσταση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου στη Ραφήνα και στον Μαραθώνα. Θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό των τοπικών κοινωνιών, προκειμένου να γυρίσουν σε πλήρη κανονικότητα και να θεραπεύουν τις πληγές τους».