Τέλη του 2020 η δημοπράτηση του δικτύου 5G
Δίκτυα 5G
Τέλη του 2020 η δημοπράτηση του δικτύου 5G
Δίκτυα 5G
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Υπεγράφησαν την Τετάρτη οι συμβάσεις μεταξύ της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνίων και Ταχυδρόμειων με τις Cosmote, Vodafone και Wind για την χορήγηση των δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στις ζώνες 700 MHz, 2 GHz, 3400-3800 MHz και 26 GHz που θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G).

Σε σχετικές δηλώσεις, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης δήλωσε πως η υπογραφή των συμβάσεων αποτελεί «το πρώτο βήμα για τις επενδύσεις που θα υλοποιηθούν σε ορίζοντα δεκαετίας».

Ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ, Κωνσταντίνος Μασσέλος τόνισε πως «δεν πρέπει να βλέπουμε την ανάπτυξη αυτών των δικτύων ανεξάρτητα από τα δίκτυα των λοιπών υποδομών όπως για παράδειγμα των οπτικών ινών». Πρόσθεσε πως «η σύγκλιση των δικτύων οπτικών ινών και 5G είναι ο αμέσως επόμενος στόχος».

Ο πρόεδρος της Cosmote Μιχάλης Τζαμάζ, έκανε λόγο για ένα νέο κεφάλαιο που ανοίγει για την ανάπτυξη της χώρας. «Αυτό που χρειάζεται η νέα ψηφιακή εποχή είναι δίκτυα, τα οποία είναι η ψηφιακές λεωφόροι του μέλλοντος και προϋπόθεση για την ψηφιακή ανάπτυξη. Συνεχίζουμε να επενδύουμε. Αυτήν την φορά διαθέσαμε για το φάσμα 123 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό είναι επιπλέον 2 δισ. ευρώ επενδύσεων που έχουμε εξαγγείλει για την τετραετία» δήλωσε ο κ. Τζαμάζ και τόνισε ότι «θα συνεχίζουμε να χτίζουμε και να εξελίσσουμε το δίκτυό μας» και κατέληξε σημειώνοντας ότι κερδίζοντας την μάχη του 5G μπορούμε να βλέπουμε το μέλλον με αισιοδοξία.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Vodafone, Χάρης Μπρουμίδης, υπογράμμισε ότι «αυτή η τεχνολογική αλλαγή έρχεται όχι για να βελτιώσει την επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων, όσο για να μεταβάλλει ριζικά το παραγωγικό και οικονομικό μοντέλο των χωρών που αναπτύσσεται το 5G. Ξεκινήσαμε την λειτουργία 5G, το οποίο εντάσσεται στην επέκταση των επενδύσεων μας, ήδη καταβάλλαμε 130 εκατ. ευρώ για την αγορά του φάσματος, ενώ υπάρχει κι ένα επενδυτικό πλάνο για τα επόμενα πέντε χρόνια που θα ξεπεράσει 500 εκατ. ευρώ».

Τέλος, για μέρα ορόσημο για την ελληνική οικονομία μίλησε ο πρόεδρος της Wind, Νάσος Ζαρκαλής. «Η Ελλάδα λανσάρει δίκτυο 5G μαζί με άλλες πολύ πιο προηγμένες τεχνολογικά ή οικονομικά χώρες. Επενδύουμε 500 εκατ. ευρώ την επόμενη πενταετία, κυρίως σε υποδομές νέας γενιάς τόσο στην κινητή όσο και στην σταθερή. Είναι μια μοναδική ευκαιρία να παράγουμε αξία για την ελληνική κοινωνία και οικονομία».