Μέρος του δικτύου διανομής φυσικού αερίου της ΔΕΔΑ ΑΕ [ΔΕΔΑ ΑΕ]
Μέρος του δικτύου διανομής φυσικού αερίου της ΔΕΔΑ ΑΕ [ΔΕΔΑ ΑΕ]

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει επιτέλους το μεγάλο αναπτυξιακό έργο της έλευσης του Φυσικού Αερίου στην Ημαθία και συγκεκριμένα στην Αλεξάνδρεια και τη Βέροια. Ένα έργο που περιμένουν με ανυπομονησία οι πολίτες των δύο πόλεων καθώς το ακούν από το 2017.

Τις προηγούμενες ημέρες εγκρίθηκαν τα τεύχη δημοπράτησης για την κατασκευή δικτύων σε έξι πόλεις της Κεντρικής Μακεδονία. Στις Σέρρες, το Κιλκίς, τα Γιαννιτσά, την Αλεξάνδρεια, τη Βέροια και την Κατερίνη. Ειδικά για την Αλεξάνδρεια ο διαγωνισμός του έργου, όπως αναφέρει και ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, ξεκινά άμεσα ενώ για τη Βέροια θα δημοπρατηθεί μέσα στο 2021.

Το έργο έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση καθώς έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ έχει ήδη υπογραφεί δανειακή σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη λήψη δανείου. Στόχος της ΔΕΔΑ η σύνδεση αυτών των πόλεων μέχρι το τέλος του 2023.

Σύμφωνα με το ευρύτερο σχεδιασμό στην Κεντρική Μακεδονία, την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και τη Στερεά Ελλάδα πρόκειται να κατασκευαστεί δίκτυο 500 χιλιομέτρων σε 18 πόλεις, που θα εξυπηρετεί περίπου 100.000 νοικοκυριά και 11.000 επιχειρήσεις.
Ειδικά για τις 6 πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας το δίκτυο θα δώσει φυσικό αέριο σε 25.000 νοικοκυριά και 4.000 επιχειρήσεις ανάλογα και με τη ζήτηση από τις τοπικές κοινωνίες.

Για την Αλεξάνδρεια το δίκτυο διανομής που θα κατασκευαστεί στον αστικό ιστό της πόλης αναμένεται να καλύψει ένα μεγάλο μέρος των οικιών και επιχειρήσεων που φτάνουν στις 5.000 περίπου, σύμφωνα με τα στοιχεία των συνδέσεων ύδρευσης.

Για τους πολίτες της Αλεξάνδρειας το έργο αυτό αποτελεί μια πολύ αισιόδοξη προοπτική καθώς θα σημάνει μια μεγάλη εξοικονόμηση χρημάτων, ειδικά στο κόστος θέρμανσης καθώς σύμφωνα με τις τρέχουσες τιμές το Φυσικό Αέριο είναι περίπου 50% φθηνότερο από το πετρέλαιο αλλά και από το ηλεκτρικό ρεύμα.

Μεγάλο όφελος από τη χρήση του Φυσικού Αερίου όμως θα έχουν και οι επιχειρήσεις. Επαγγελματίες της εστίασης που διάγουν μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, είπαν στον ΠΟΛΙΤΗ ότι βλέπουν με πολύ ιδιαίτερα θετικό μάτι αυτή την προοπτική καθώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν φυσικό αέριο, τόσο για τη θέρμανση και ψύξη των καταστημάτων τους, όσο και για κάθε μορφής ψησίματος, μειώνοντας έτσι δραστικά ένα μεγάλο μέρος από τα λειτουργικά τους κόστη που αφορούν την ενέργεια.

Για τις βιομηχανίες της Ημαθίας η έλευση του Φυσικού Αερίου θα σημάνει μια πραγματικά νέα εποχή. Πέραν της κάλυψης των θερμικών τους αναγκών στην παραγωγική διαδικασία με χαμηλό κόστος, οι βιομηχανίες μπορούν να δημιουργήσουν συμπαραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας καίγοντας Φυσικό αέριο.

Το Φυσικό Αέριο προσφέρει και μια σειρά από άλλα πλεονεκτήματα. Είναι εύκολο στη χρήση και έχει συνεχή ροή χωρίς να χρειάζεται να γεμίζεις πετρέλαιο τη δεξαμενή, είναι πιο καθαρό βάζοντας τέλος στις δυσάρεστες οσμές και τα υπολείμματα πετρελαίου στο λέβητα και έχει μικρή δαπάνη συντήρησης.

Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι φιλικό προς το Περιβάλλον καθώς κατά την καύση του παράγει σημαντικά λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα σε σχέση με άλλα καύσιμα. Με τον τρόπο αυτό συμβάλλει αντίστοιχα λιγότερο στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Ο ρόλος της Ευρώπης και της Πολιτικής Συνοχής

Πολλές φορές ξεχνάμε ότι ένα μεγάλο μέρος των έργων που γίνονται στις χώρα αλλά και πιο εξειδικευμένα στις πόλεις και τις γειτονιές μας έχουν τη σφραγίδα και φυσικά τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία μέσω της Πολιτικής Συνοχής και των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ προωθουν μια Ευρώπη με ισόρροπη ανάπτυξη που θα προσφέρει σε όλους της τους πολίτες μια καλύτερη ζωή.

Το μεγάλο έργο της κατασκευής δικτύων Φυσικού Αερίου δεν εξαιρείται από αυτό τον γενικό κανόνα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση συγχρηματοδοτεί μέσω των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων ένα έργο που έχει προϋπολογισμό 150.000.000 ευρώ και το οποίο αναβαθμίζει τις ζωές χιλιάδων πολιτών και επιχειρήσεων.

[το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα Ο Πολίτης και το opolitis.gr και και στην EURACTIV.gr στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή Δίπλα μας»και αναδημοσιεύεται στο economix.gr στο πλαίσιο της συνεργασίας περιεχομένου των δύο ΜΜΕ]