Αυτοψία σε ετοιμόρροπο κτίριο στο Μαρούσι, πραγματοποίησε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, συνοδευόμενος από τον δήμαρχο Αμαρουσίου, Θεόδωρο Αμπατζόγλου και εκπροσώπους του Τεχνικού Επιμελητηρίου και της ΥΔΟΜ του δήμου.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, οι αυτοψίες αυτές εντάσσονται στην προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση και μετά από εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ώστε να εντοπιστούν τα εγκαταλελειμμένα και ετοιμόρροπα κτίρια στη χώρα, να γίνει πλήρης καταγραφή τους και να κριθεί ποια από αυτά είναι επικίνδυνα και πρέπει να κατεδαφιστούν, ώστε να μην υπάρξουν άλλα περιστατικά, όπως το τραγικό στη Σάμο, όπου με τον πρόσφατο σεισμό κατέρρευσε οίκημα με κατάληξη τον θάνατο δύο νέων ανθρώπων, που περνούσαν εκείνη τη στιγμή από κάτω.

Το συγκεκριμένο κτίριο στο Μαρούσι είναι μια παλιά βιομηχανία ζωοτροφών, η οποία είναι εγκαταλελειμμένη εδώ και 20 χρόνια και μάλιστα χτισμένη αυθαίρετα πάνω σε ρέμα. Πρόκειται για ένα κανονικό ερείπιο πλέον, με γκρεμισμένη τη στέγη και ετοιμόρροπα τα υποστυλώματα. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν 9.500 ανάλογα κτίρια σε όλη τη χώρα.

«Έχουν ξεκινήσει οι αυτοψίες σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε να γίνει η καταγραφή με επιστημονικά κριτήρια, για το ποια κτίρια είναι ετοιμόρροπα και ποια χρειάζονται άμεση επέμβαση, καθώς κρίνονται επικίνδυνα», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Χατζιδάκης και συνέχισε: «Έχει επιταχυνθεί αυτή η προσπάθεια και ήδη έχει γίνει ένας κατάλογος. Υπάρχουν 9.500 ετοιμόρροπα κτίρια στη χώρα και θα προχωρήσουμε σε αυτοψίες σε όλη την Ελλάδα, ώστε να αποφασιστεί ποια θα πρέπει να κατεδαφιστούν.

Θα έρθει νομοσχέδιο στα τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου, που θα διευκολύνει αυτές τις διαδικασίες και θα ξεκαθαρίζει το ποια πρέπει να κατεδαφιστούν και ποια θα κρίνονται διατηρητέα. Γιατί χρειάζεται προσοχή να μην έχουμε κάποιο ζήτημα με διατηρητέα κτίρια».

Και ο υπουργός κατέληξε λέγοντας: «Πρέπει να κινηθούμε ταχέως, γιατί κινδυνεύουν ζωές. Εδώ, είδαμε σήμερα ένα εγκαταλελειμμένο οίκημα, δίπλα σε ένα ρέμα, που είναι πολύ επικίνδυνο».

Από τη δική του πλευρά, ο δήμαρχος Αμαρουσίου Θεόδωρος Αμπατζόγλου, δήλωσε: «Είναι εξαιρετικό αυτό το πρόγραμμα που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση. Πρέπει εμείς ως δήμοι να μπορέσουμε να επεμβαίνουμε σε επικίνδυνα και ετοιμόρροπα κτίρια, για λόγους ασφαλείας των πολιτών και για λόγους προστασίας της δημόσιας Υγείας, καθώς αποτελούν και εστίες μόλυνσης».