Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Χάθηκε ο έλεγχος στις πλατφόρμες διανομής φαγητού αφού οι διαχειριστές ζητούν ότι θέλουν και οι χρεώσεις καταβροχθίζουν και το τελευταίο ευρώλεπτο από το περιθώριο κέρδους του καταστήματος που εντάχθηκε στην επώνυμη πλατφόρμα για …καλύτερες ημέρες.

Η καινούργια φάμπρικα εκτός των άλλων είναι μετά από πόσες ημέρες θα δοθούν τα χρήματα στο κατάστημα της εστίασης και το ύψος της χρέωσης όταν η πληρωμή γίνεται με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα.

Η συναλλαγή που σπάει τα ταμεία είναι να κάνεις delivery στην Αθήνα και να περιμένεις τα χρήματα από τη Φινλανδία

Σε καθεστώς αιχμαλωσίας βρίσκονται οι επιχειρήσεις που για να επιβιώσουν δηλαδή να κάνουν λίγο τζίρο υποκύπτουν στους όρους των διαχειριστών προκείμενου να βάλουν μερικά ευρώ στο ταμείο τους.

Το δεύτερο lockdown το οποίο όπως όλα δείχνουν δεν έχει ημερομηνία λήξης, η εστίαση …κρέμεται από τις πλατφόρμες που είναι σε θέση να κάνουν διανομή.

Η εταιρεία – πλατφόρμα wolt χρεώνει από 24 έως 26 % + φπα και ζητάει έξτρα αμοιβή για τον παρεχόμενο εξοπλισμό που δίνει στο κατάστημα. Η ταρίφα που αλλάζει τα δεδομένα είναι ότι στο στάδιο της εκταμίευσης απαιτεί άλλα 5 ευρώ για τα χρήματα τα οποία βγήκαν στην Αθήνα πήγαν στη Φινλανδία και επιστρέφουν Αθήνα

Το κόστος της μεταφοράς των χρημάτων το αναλαμβάνει ο χρήστης που χρησιμοποιεί το δίκτυο.

Η πλατφόρμα e-food ξεκινάει τις χρεώσεις από το 14% μικτά σε νέα μαγαζιά με τα περισσότερα όμως να κυμαίνονται από το 10-12% και μαζί με το ΦΠΑ. Το σύνολο των χρεώσεων κυμαίνεται από 12.4 έως 16% για την εκάστοτε παραγγελία όταν τα καταστήματα της εστίασης δουλεύουν χοντρικά με 14-18% μικτό κέρδος.

Τα υψηλά κόστη δικαιολογούνται από το κόστος της διανομής καθώς η πρόσληψη υπαλλήλου με ασφαλιστικές εισφορές επιβαρύνουν πάνω από 20% το κόστος του προσφερόμενης υπηρεσίας.

Οι καταστηματάρχες για να επιβιώσουν οδηγούνται υποχρεωτικά στη φοροδιαφυγή και στη μη έκδοση αποδείξεων από την ταμειακή μηχανή για να τα φέρουν βόλτα.

Για την υπηρεσία efood go (υπηρεσία διανομής) απαιτεί από το κατάστημα 22-25%+φπα πάντα επί της παραγγελίας και επιβαρύνουν τον χρήστη από 1εως2 ευρώ για τη διανομή..

Το BOX ξεκινάει με10-12% και μειώνεται μέχρι το 8% από την στιγμή που ενσωμάτωσαν το skroutzfood.

Η εκταμίευση του box γίνεται κατά βάση ανά εβδομάδα αλλά υπάρχουν κ κάποια μαγαζιά που εκταμιεύονται τα ποσά ανά ημέρα χωρίς να βάζει έξτρα χρεώσεις.

Η αγορά στηρίζεται στη δυνατότητα της επιχείρησης να κάνει διανομή στην περίπτωση που δεν θέλει να προσθέσει επιπλέον προσωπικό θα στραφεί σε εξειδικευμένες εταιρείες που όμως πληρώνονται αδρά ενώ ο καταστηματάρχης είναι αμφίβολο εάν μπορεί να κατανοήσει τα κόστη του και τι θα μείνει στο τέλος για το μαγαζί Πάντως το μαξιλάρι όλων είναι η φοροδιαφυγή και αναλαμβάνουν το κίνδυνο να πέσουν στην τσιμπίδα της εφορίας.

Νίκος Θεοδωρόπουλος