Αναστάτωση στην αγορά των παραγωγών και προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας έφεραν τα εισπρακτικά μέτρα του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, που σκοπό έχουν να καλύψουν το ταμειακό έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ, από το οποίο πληρώνονται οι παραγωγοί της πράσινης ενέργειας.

Τα άσχημα μαντάτα βγήκαν την Παρασκευή το βράδυ και με τη μεσολάβηση του Σαββατοκύριακου, αιφνιδιάζοντας εν μέρει την αγορά, που ανέμενε τις προτάσεις του υπουργείου, αλλά σε ένα πιο ευνοϊκό κλίμα.

Ωστόσο, η διοίκηση της ΔΕΗ, που εμφανίστηκε έτοιμη να αποκλείσει το ενδεχόμενο τα εισπρακτικά  μέτρα να φτάσουν στον καταναλωτή. Αυτό  είπε πηγή της διοίκησης τονίζοντας ότι το κόστος θα απορροφήσει  και δεν θα πάει στους καταναλωτές, όπως ανέφερε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η διοίκηση της ΔΕΗ, έστειλε σαφές μήνυμα προς όλους τους προμηθευτές ότι δεν πρόκειται να πειράξει τα τιμολόγια της.

Άλλωστε, η ΔΕΗ πατάει σε δυο βάρκες αυτή του παραγωγού και του προμηθευτή, όπως και άλλοι όμιλοι στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προμηθευτές φαίνεται ότι δεν βιάζονται και, όπως λένε στελέχη αντίστοιχων εταιριών, πρώτα θα δουν και θα μελετήσουν το ΦΕΚ, που θα περιλαμβάνει το πακέτο μέτρων και μετά θα αποφασίσουν τι θα κάνουν με τα τιμολόγια. Αρκετοί αναγνωρίζουν ότι ο ισχυρός παίκτης στην αγορά είναι η ΔΕΗ στο κομμάτι της κατανάλωσης κι από την στιγμή που προτίθεται να μην ανεβάσει το κόστος της Kwh, θα επηρεάσει την αγορά και διαμορφώνει τάση στην αγορά.          

Πάντως, ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταικα και ο πρόεδρος κ. Στέλιος Λουμάκης εκτιμά ότι τα μέτρα δεν θα επηρεάσουν τους καταναλωτές, διότι λόγω του χαμηλού κόστους ρεύματος, θα απορροφήσουν το κόστος. Ο ίδιος εκτιμά ότι για μία μονάδα 100 MW τα μέτρα θα δημιουργήσουν επιπλέον κόστος που θα κυμαίνεται από 3000 έως 3500 ευρώ .

Νωρίτερα, ο Σύνδεσμος με ανακοίνωσή του, βγάζει «κόκκινη κάρτα» στον υπουργό, τονίζοντας ότι σχετικά με το ύψος της έκτακτης εισφοράς 110 εκατ. ευρώ στους παραγωγούς ΑΠΕ και αντίστοιχα στην Προμήθεια, «το μέτρο είναι αποκαρδιωτικό, εξοργιστικά άδικο και εξομοιώνει το θύμα με τον θύτη.

Στην χρονική, δηλαδή, συγκυρία που λόγω της πτώσης της ΟΤΣ από τα επίπεδα των 64 ευρώ/MWh το 2019 στα 43 ευρώ/MWh φέτος, που η Προμήθεια τρέχει με πρόσθετη κερδοφορία +1,1 δισεκ. ευρώ ετησίως ή +21 ευρώ/MWh, τους ζητάτε να επιστρέψουν στον ΕΛΑΠΕ άπαξ μόλις τα 2 ευρώ/MWh ή μόλις 110 εκατ. ευρώ από τα υπερκέρδη τους. Στην ανακοίνωση αναφέρεται στον  υπουργό, και του επισημαίνεται ότι τον Αύγουστο του 2019 αφαιρέσατε από το ΕΤΜΕΑΡ 4 ευρώ/MWh μείωση διάρκειας για την ενίσχυση της ΔΕΗ (που δεν την χρειαζόταν) και, φυσικά, της υπόλοιπης Προμήθειας που την ακολούθησε στις αυξήσεις τιμολογίων. 

Ως προς το εκτιμώμενο αποτέλεσμα των χρηματοοικονομικών μέτρων ενίσχυσης του ΕΛΑΠΕ που εξαγγείλατε και εφόσον αυτά υλοποιηθούν εμπρόθεσμα και τα σχετικά κονδύλια αποδοθούν στον ΕΛΑΠΕ στο σύνολο τους και στο ύψος που μάλλον ιδανικά τα υπολογίζεται, για να μην παρουσιάζει ο λογαριασμός ελλειμματικό σωρευτικό αποτέλεσμα στα τέλη των ετών 2021 και 2022,θα πρέπει σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας η ΟΤΣ για τα έτη αυτά να διατηρηθεί κατά μέσο όρο πάνω από τα47 ευρώ/MWh. 

Με στόχο να αποδώσουν τα μέτρα αλλά και να αποβούν στοιχειωδώς δίκαια, προτείνουμε να αυξηθεί η εισφορά των Προμηθευτών-που επωφελούνται πολλαπλάσια από την χαμηλή ΟΤΣ όπως αναλύθηκε νωρίτερα στην  ώστε να καλύψει πλήρως τα 110 εκατ. ευρώ της άδικης εισφοράς σε βάρος των ΑΠΕ και να τεθεί παράλληλα η πρόβλεψη πως αν προκύψει υπερπλεόνασμα στον ΕΛΑΠΕ, αυτό πάνω από κάποιο όριο ασφαλείας να τους επιστρέφεται στο τέλος εκάστου έτους.

Ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταικα διατηρεί τις επιφυλάξεις του ως προς την αξιοπιστία της προσδοκώμενης οικονομικής απόδοσης αρκετών εκ των μέτρων που ανακοινώθηκαν για την στήριξη του ΕΛΑΠΕ.  Εν προκειμένω του μηχανισμού ισόποσης αυξομείωσης μεταξύ ΥΚΩ και ΕΤΜΕΑΡ καθώς και στο αν η Κυβέρνηση καταφέρει να λάβει τα 200 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ. Μας προκαλεί μάλιστα απορία το πως αιτιολογείται να καλούνται οι ΑΠΕ να πληρώσουν 110 εκατ. ευρώ ως άπαξ έκτακτη εισφορά λόγω COVID, όταν τα χρήματα αυτά και μάλιστα 200 εκατ. ευρώ στην διετία σωρευτικά η Κυβέρνηση θα τα αιτηθεί από το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ.