Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ΑΠΘ
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ΑΠΘ
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ΑΠΘ
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ΑΠΘ
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τη διεξαγωγή έρευνας στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων προωθούν, μέσα από τη συνεργασία που ξεκινούν, ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλης Γεράνης και ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου, ενώ σ’ αυτό προβλέπεται η δημιουργία ενός πρότυπου κέντρου καθημερινής σύνθεσης της πανεπιστημιακής έρευνας στον χώρο διαχείρισης και αξιοποίησης απορριμμάτων.

Παράλληλα, στον χώρο λειτουργίας της νέας Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Δυτικού Τομέα, θα δημιουργηθεί ειδική εγκατάσταση με αμφιθέατρο και εργαστήρια που θα διατεθούν στο πανεπιστήμιο και τους φοιτητές για την καθημερινή τους εκπαίδευση.

Μ’ αυτόν τον τρόπο, οι φοιτητές όλων των βαθμίδων -προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί και ερευνητές- θα έχουν στη διάθεσή τους έναν «ζωντανό» χώρο έρευνας ενώ θα εφαρμόζονται νέες τεχνολογίες που θα διασφαλίζουν τη διαχρονική και βιώσιμη λειτουργία των εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων.

Ο κ. Γεράνης πρότεινε, μάλιστα, τη σύνταξη, από κοινού με το ΑΠΘ, πρότασης και την κατάθεσή της προς τα αρμόδια υπουργεία, ώστε κάθε δημόσιο έργο να έχει ενσωματωμένη τη διαρκή και συστηματική του σύνδεση με την πανεπιστημιακή κοινότητα και οι νέοι επιστήμονες να κατασκευάζουν οι ίδιοι το μέλλον στο οποίο θα εργάζονται.

Την ετοιμότητα του ΑΠΘ να συνδράμει και να ενισχύσει αυτήν την ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία της αυτοδιοίκησης εξέφρασε ο κ. Παπαϊωάννου. Τη στήριξή τους στο εγχείρημα εξέφρασαν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο πρόεδρος της ΠΕΔ ΚΜ Ιγνάτιος Καϊτεζίδης και ο Α’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου.