opolitis.gr _ vioapovlita [Εφημερίδα Ο Πολίτης / opolitis.gr]
opolitis.gr _ vioapovlita [Εφημερίδα Ο Πολίτης / opolitis.gr]

Η διαχείριση των αστικών απορριμμάτων αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα των πόλεων ανεξάρτητα από το μέγεθός τους. Τα τελευταία χρόνια οι δημότες της πόλης και των χωριών της Αλεξάνδρειας βιώνουν έντονα το πρόβλημα των σκουπιδιών καθώς είναι αρκετές οι φορές που οι κάδοι απορριμμάτων είναι ξεχειλισμένοι αποτελώντας εστίες μολύνσεων και απειλώντας τη δημόσια υγεία.

Κι όμως, μια διαφορετική διαχείριση των απορριμμάτων είναι εφικτή και μπορεί να μεταμορφώσει την υπάρχουσα κατάσταση από πρόβλημα σε ευκαιρία!
Το σημείο κλειδί για τη διαχείριση των απορριμμάτων συνολικά ονομάζεται ΒΙΟ-ΑΠΟΒΛΗΤΑ.

Η διαχείριση δηλαδή των οργανικών αποβλήτων από τα τρόφιμα των σπιτιών μας, των εστιατορίων, των σχολείων καθώς και τα πράσινα υλικά των κήπων, τα πάρκα και τους δημόσιους χώρους.

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας με τη βοήθεια του ΕΣΠΑ και της Πολιτικής συνοχής της Ευρώπης κατάφερε και εντάχθηκε σε ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτεί τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος για τη διαχείριση των βιοαποβλήτων, και φιλοδοξεί να αλλάξει τη συνολική εικόνα με τα απορρίμματα.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα τα οργανικά απόβλητα θα συλλέγονται στην πηγή στους ειδικούς καφέ κάδους που θα προμηθευτεί ο Δήμος και θα τοποθετήσει στους δρόμους της πόλης. Στη συνέχεια με ειδικοό απορριμματοφόρο που επίσης χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ, ο Δήμος θα μεταφέρει τα οργανικά απόβλητα σε Μονάδα επεξεργασίας Βιοαποβλήτων στην Ημαθία.

Ο στόχος του προγράμματος όπως αναφέρει ο Δήμος Αλεξάνδρειας είναι είναι να επιτευχθεί ένα βιώσιμο σύστημα διαχείρισης των διαφορετικών υλικών, που μπορεί να επιφέρει μια σειρά από περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά οφέλη.

– Προστατεύει το Περιβάλλον.
– Μειώνει τον όγκο των απορριμμάτων
– Ελαχιστοποιεί την επιβάρυνση στην υγεία των πολιτών.

Ο Δήμος μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος θα εξοπλιστεί με:

-790 τεμάχια πλαστικών καφέ κάδων οργανικών απορριμμάτων 240 λίτρων.

-Ένα απορριμματοφόρο όχημα 6 κ.μ. με σύστημα πλύσης για τη συλλογή των βιοαποβλήτων.

-Ένα μηχάνημα κλαδοτεμαχιστή για την επεξεργασία της φυτικής μάζας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς τα οργανικά απόβλητα είναι περίπου το 40-60% των απορριμμάτων στη χώρα μας, και αποτελούν ένα δυσεπίλυτο και αρκετά «δύσοσμο» θέμα για τις τοπικές και περιφερειακές αρχές. Επίσης υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο, στην Ελλάδα, παραπάνω από 2 εκατομμύρια τόνοι βιοαποβλήτων οδηγούνται σε ΧΥΤΑ ενώ μόνο το 1-3% των παραγόμενων βιοαποβλήτων μετατρέπεται σε χρήσιμο κομπόστ.

Εάν καταφέρουμε να έχουμε τον διαχωρισμό «στην πηγή» τότε τα απορρίμματα που θα καταλήγουν στον ΧΥΤΑ μπορεί να είναι τέσσερις φορές λιγότερα από αυτά που πηγαίνουν σήμερα. Πράγμα που μπορεί να επιφέρει μεγάλο κέρδος για κάθε Δήμο που θα τα καταφέρει, τόσο οικονομικά, όσο και κοινωνικά.

Οι δημότες της Αλεξάνδρειας με την ολοκλήρωση του έργου που εκτιμάται ότι θα γίνει μέσα στο 2021 θα μπορούν να τοποθετούν τα οργανικά του απόβλητα μέσα σε ανοιχτές σακούλες ή χάρτινες ανθεκτικές ή σε βιοαποδομήσιμες. Θα χρειαστεί βέβαια μια μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών για τα πολλαπλά οφέλη της κομποστοποίησης των οργανικών αποβλήτων και κοινωνικό, περιβαλλοντικό αλλά και οικονομικό επίπεδο.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στις 257.300 ευρώ και η Χρηματοδότηση γίνεται από το Ταμείο Συνοχής.

 

Κατάλληλα υλικά για απόρριψη στους καφέ κάδους

– Υπολείμματα μαγειρεμένων τροφών όπως κρεατικά, πουλερικά, ψαρικά, λαχανικά, όσπρια, κ.λπ. (κατά προτίμηση αποστραγγισμένα από λίπη και λάδια, χωρίς κόκκαλα)
– Λαχανικά και Φρούτα (ωμά ή βρασμένα) και υπολείμματα σαλάτας
– Φλούδες, κοτσάνια
– Ψωμί, ζυμαρικά
– Γαλακτοκομικά (γάλα, τυρί, γιαούρτι, κρέμες)
– Δημητριακά, ρύζι, αλεύρι
– Χόρτα
– Τσόφλια αβγών, κουκούτσια ελιάς
– Υπολείμματα καφέ και αφεψημάτων
– Ξηροί καρποί και περιβλήματά τους
– Στάχτη τζακιών
Χαρτί κουζίνας και χαρτο- σακούλες

Ακατάλληλα υλικά για απόρριψη στους καφέ κάδους

– Κόκκαλα από κρέας και ψάρι
– Λάδια, Μαργαρίνες, Βούτυρο, λίπη
– Μεταλλικά αντικείμενα

– Πλαστικές, Γυάλινες, χάρτινες, αλουμινένιες συσκευασίες και λευκοσίδηρα υλικά (Μπλε κάδοι)
– Ηλεκτρικές συσκευές, – Μπαταρίες
– Ξύλινα αντικείμενα
– Οικοδομικά υλικά
– Πάνες μωρού
– Περιττώματα κατοικίδιων
– Υφάσματα
– Χαρτιά υγείας
– Άρρωστα φυτά
– Υπολείμματα τσιγάρων

[Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Ο Πολίτης και αναδημοσιεύεται στην EURACTIV.gr στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή Δίπλα μας» και αναδημοσιεύεται στο economix.gr στο πλαίσιο της συνεργασίας περιεχομένου των δύο ΜΜΕ]