Ένα από τα πιο σημαντικά έργα για την καθαριότητα στην πρωτεύουσα ξεκίνησε χθες τη λειτουργία του. Ο σύγχρονος Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στην περιοχή του Ελαιώνα, αναμένεται να συνδράμει με τρόπο καθοριστικό στον τομέα της αποκομιδής και της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αθήνας, στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των απορριμμάτων και ταυτόχρονα στην εξοικονόμηση σημαντικών πόρων για τον Δήμο Αθηναίων, αφού μειώνει στο μισό των όγκο που καταλήγει στο ΧΥΤΥ της Φυλής.

   Σε πρώτη φάση, ο Σταθμός θα εξυπηρετεί τόσο τον Δήμο Αθηναίων, όσο και τον Δήμο Αιγάλεω, συμβάλλοντας έτσι στην ολοκληρωμένη διαχείριση στερεών αποβλήτων με βάση τις σύγχρονες απαιτήσεις και με πολλαπλά λειτουργικά και περιβαλλοντικά οφέλη.

   Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης παραβρέθηκε σε αυτή την «εκκίνηση» του σύγχρονου ΣΜΑ και τόνισε μεταξύ άλλων: «Ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων είναι ένα ουσιαστικό έργο υποδομής, από εκείνα που αλλάζουν τη ζωή της πόλης χωρίς να φαίνονται. Με τη λειτουργία του υπερσύγχρονου ΣΜΑ στον Ελαιώνα, συνεχίζουμε την προσπάθειά μας να διαχειριστούμε με τον πιο σύγχρονο και βιώσιμο τρόπο τα αστικά απορρίμματα. Η ρήτρα κλίματος ήταν ο οδηγός μας σε αυτό το έργο, τόσο ως προς τον σχεδιασμό, όσο και ως προς τα οφέλη από τη λειτουργία του».

   Από τη δική του πλευρά, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Νίκος Αβραμίδης, ανέφερε: «Σήμερα, ξεκινά μια νέα εποχή για την καθαριότητα στην Αθήνα. Ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στον Ελαιώνα είναι το σπουδαιότερο έργο υποδομής, το οποίο βρίσκεται στον πυρήνα μιας πλήρους στρατηγικής για την ολοκληρωμένη διαχείριση στερεών αποβλήτων στην πόλη μας και στους όμορους δήμους, και το οποίο θα θέσει τα νέα θεμέλια στην καθαριότητα της πόλης». Και πρόσθεσε: «Σήμερα, ξεκινά να υλοποιείται το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα ορθολογικοποίησης και εκσυγχρονισμού του συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων στην Αθήνα και τα οφέλη του θα είναι εμφανή κάθε μέρα στους πολίτες της Αθήνας».

   Το έργο και τα οφέλη του

    Το έργο είναι προϋπολογισμού 13.766.226 ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020. Ο ΣΜΑ έχει σχεδιαστεί με γνώμονα τις περιβαλλοντικές προϋποθέσεις της νομοθεσίας, την ασφάλεια και τη λειτουργικότητα του έργου. Βάσει του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, έχει ενταχθεί πλήρως στον πολεοδομικό ιστό και στο αστικό τοπίο της περιοχής του Ελαιώνα και συμπληρώνεται από έργα πρασίνου, ώστε να συμβάλλει και να αναβαθμίσει την εικόνα της περιοχής περιβαλλοντικά και αισθητικά.

   Η λειτουργία του επιφέρει μία σειρά από περιβαλλοντικά οφέλη, καθώς τα απορριμματοφόρα του Δήμου Αθηναίων διανύουν μικρότερες αποστάσεις με αποτέλεσμα να μειώνεται αντίστοιχα και ο κυκλοφοριακός φόρτος στην πόλη. Ταυτόχρονα επιτυγχάνεται σημαντική μείωση της εκπομπής των καυσαερίων.

   Η εξοικονόμηση χωρητικότητας στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ)διαχ αυξάνει και τη διάρκεια ζωής του, ενώ δημιουργούνται οι προϋποθέσεις πιο εύρυθμης λειτουργίας του.

   Οι διαδικασίες που θα γίνονται στον Σταθμό του Ελαιώνα είναι:

   – Συμπίεση και μεταφόρτωση σύμμεικτων απορριμμάτων δυναμικότητας 400 – 600 τόνων την ημέρα. Και έχει ήδη ξεκινήσει η επέκταση της υπάρχουσας ‘Αδειας Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, προκειμένου να αυξηθεί η συνολική δυναμικότητα του ΣΜΑ σε 1.600 τόνους ημερησίως.

   – Τεμαχισμός και μεταφόρτωση ογκωδών απορριμμάτων δυναμικότητας 50 τόνων την ημέρα, ενώ επίκειται η αύξηση της συνολικής ημερήσιας δυναμικότητας σε 120 τόνους την ημέρα.

   – Λειοτεμαχισμός και μεταφόρτωση πράσινων απορριμμάτων δυναμικότητας 35 τόνων ανά ημέρα και επίκειται η μετατροπή σε 70 τόνους ημερησίως.

    Ο ΣΜΑ έχει δημιουργηθεί σε χώρο 19,5 στρεμμάτων και σε αυτόν λειτουργούν οι παρακάτω υποδομές:

   – Εγκαταστάσεις Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων με όλα τα σύγχρονα συστήματα (σύστημα αποκονίωσης-απόσμησης, ηλεκτρονική παρακολούθηση χώρου και περιβαλλοντικών όρων, σύγχρονα μηχανήματα).

   – Συνεργείο – πλυντήριο οχημάτων.

   – Φυλάκιο – ζυγιστήριο.

   – Κτίριο διοίκησης.

   – Κτίριο καυσίμων.

   – Κτίριο ενέργειας.

   – Δεξαμενές ομβρίων, λυμάτων, γεφυροπλάστιγγες και λοιπά συνοδευτικά έργα διαμόρφωσης περιβάλλοντα χώρου.

    Στο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων 28 μεγάλα κοντέινερ συμπιέζουν τα απορρίμματα. Κάθε κοντέινερ έχει χωρητικότητα 17 τόνων σύμμεικτων απορριμμάτων. Μέσα σε μία ώρα ο Σταθμός μπορεί να δεχθεί έως και 20 μεγάλα απορριμματοφόρα και περίπου 160-170 τόνους απορριμμάτων.

 

[ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ]