Πράσινο κύμα ανακαινίσεων σε κτίρια
Πράσινο κύμα ανακαινίσεων σε κτίρια
Πηγή Εικόνας: pxhere

Τη σημασία των «πράσινων» επενδύσεων στην ελληνική οικονομία εν όψει και της αξιοποίησης των πόρων από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης υπογραμμίζει το ΙΟΒΕ, στο μηνιαίο ενημερωτικό Δελτίο εξελίξεων στη Βιομηχανία (Οκτώβριος 2020).

Τα βασικά στοιχεία:

  • Ήπια άνοδος επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία (86,4 μονάδες από 85,6 τον Αύγουστο)
  • Αύξηση βιομηχανικής παραγωγής κατά 10,3% τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο. Οριακή μείωση 0,2% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2019, αλλά σημαντικά μικρότερη του ευρωπαϊκού μέσου όρου (-7,3%).
  • Ενίσχυση των εξαγωγών βιομηχανικών προϊόντων τον Ιούλιο (εξαιρουμένων πετρελαιοειδών) κατά +7% (y-o-y). Συρρίκνωση εμπορικού ελλείμματος κατά 24,5% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.
  • Νέες «πράσινες» επενδύσεις που θα ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ αποτελούν βάσεις για ανάπτυξη και ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας, ενώ οικοδομούν μια διεθνή ενεργειακή πολιτική.
  • Οι επτά άξονες αυτών των πράσινων επενδύσεων αφορούν σε ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και ανακαινίσεις, ενεργειακές διασυνδέσεις και δράσεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, επέκταση του προγράμματος ηλεκτροκίνησης και ανάπτυξη υποδομών, δράσεις και μέτρα για την προστασία της φύσης, απολιγνιτοποίηση, χωροταξικό σχεδιασμό σε συνδυασμό με τη βιώσιμη ανάπτυξη, καθώς και σε διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων.