Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ ΜΠΕ/PIXEL

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία για την πρόσληψη 650 οδηγών και τεχνικών στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας με την ανάρτηση της σχετικής προκήρυξης στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ, του υπουργείου Υποδομών και των εταιρειών που έχουν την ευθύνη για τη λειτουργία των μέσων μεταφοράς. 

Μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού, ο οποίος δεσμεύθηκε ότι έως το τέλος του έτους ο στόλος των λεωφορείων θα ενισχυθεί με 500 επιπλέον οχήματα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, και ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, θα υπογράψουν την προκήρυξη για την πρόσληψη των νέων εργαζομένων. 

Η προκήρυξη έχει ήδη εγκριθεί από τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ μετά από την αποστολή της στο Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού από τον υπουργό Υποδομών, Κώστα Καραμανλή. 

Το επόμενο βήμα θα γίνει έως το τέλος του μήνα με την ανάρτηση της προκήρυξης. Το γεγονός αυτό θα σηματοδοτήσει την έναρξη της προθεσμίας των 45 ημερών για την υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους.  

Οι προσλήψεις θα γίνουν με διαδικασίες εξπρές προκειμένου να ολοκληρωθούν έως το τέλος του έτους, όταν θα ξεκινήσει η παράδοση των 300 λεωφορείων τα οποία θα αποκτηθούν με leasing. 

Οι 450 νέοι εργαζόμενοι στην ΟΣΥ και οι 200 στη ΣΤΑΣΥ θα προσληφθούν με το ίδιο μοντέλο που υιοθετήθηκε για την πρόσληψη περίπου 1.500 ειδικών φρουρών και 800 συνοριοφυλάκων από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. 

Οι νέοι οδηγοί λεωφορείων θα μπορούν σε σύντομο χρονικό διάστημα να αναλάβουν τα καθήκοντά τους, δεδομένου ότι μεταξύ των κριτηρίων τα οποία θα πρέπει να πληρούν είναι η κατοχή επαγγελματικού διπλώματος οδήγησης. 

Η ενίσχυση του στόλου των λεωφορείων με 500 νέα οχήματα θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για την ενίσχυση του συστήματος των αστικών συγκοινωνιών στην Αθήνα, στο πλαίσιο της μάχης κατά του κορωνοϊού που δίνει η κυβέρνηση. 

Οι επόμενες παρεμβάσεις θα αφορούν στα μέσα σταθερής τροχιάς με την αναβάθμιση και την επισκευή συρμών – προκειμένου να βελτιωθούν οι συχνότητες των δρομολογίων – αλλά και με την προμήθεια νέων τρένων. 

Αναβάθμιση συρμών ΗΣΑΠ

Σύμφωνα με πληροφορίες, έως το τέλος του έτους αναμένεται να ξεκινήσει η διενέργεια του διαγωνισμού για την αναβάθμιση 15 συρμών των ΗΣΑΠ για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επιβατών της γραμμής 1 του μετρό. 

Κατά τις ίδιες πηγές τα τεύχη του διαγωνισμού, ο οποίος είναι υπό εξέταση από την Αττικό Μετρό και τη ΣΤΑΣΥ εδώ και αρκετούς μήνες, θα είναι έτοιμα σε περίπου δύο μήνες. 

Η αναβάθμιση των συρμών των ΗΣΑΠ, οι οποίοι κατασκευάστηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 1980, είναι απαραίτητη καθώς τα τρένα αυτά έχουν φτάσει στα όρια της επιχειρησιακής τους ικανότητας με αρκετά να είναι καθηλωμένα λόγω βλαβών.

 

Το έργο με εκτιμώμενο προϋπολογισμό περιλαμβάνει εργασίες αναβάθμισης σε περίπου 75 βαγόνια, δεδομένου ότι ο κάθε συρμός των ΗΣΑΠ αποτελείται από πέντε ή έξι βαγόνια. Όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες θα ενισχυθεί σημαντικά ο διαθέσιμος στόλος των ΗΣΑΠ στη γραμμή 1 του μετρό. Από το σύνολο των 45 συρμών, περίπου οι μισοί επιστρατεύονται καθημερινά για την εκτέλεση των δρομολογίων, με δύο ακόμα σε εφεδρεία.