Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τη θέσπιση ενός νέου, σύγχρονου θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των δημοσίων επιχειρήσεων θα αναλάβει η ομάδα εργασίας που συστήνεται, με απόφαση του γενικού γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών, Χρήστου Τριαντόπουλου.

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, η εν λόγω ομάδα εργασίας θα έχει ως έργο:

Τη χαρτογράφηση σε ενιαίο μητρώο, των επιχειρήσεων, οργανισμών και νομικών προσώπων στα οποία το Ελληνικό Δημόσιο κατέχει οποιοδήποτε μερίδιο, καθώς και του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις συμμετοχές αυτές.

Τη διατύπωση προτάσεων για τον εξορθολογισμό των συμμετοχών του Δημοσίου σε περιπτώσεις μικρής και ιδιαίτερα μικρής συμμετοχής σε νομικά πρόσωπα και οργανισμούς, την αποτελεσματικότερη διαχείρισή τους και τον περιορισμό του διοικητικού φόρτου.

Την επανεξέταση, τη βελτίωση, τον εξορθολογισμό και τον εκσυγχρονισμό των διατάξεων που διέπουν τη λειτουργία των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, ιδίως του ν. 3429/2005 (νόμος για τις «ΔΕΚΟ»).

Τη διατύπωση προτάσεων για τη δημιουργία ενός σύγχρονου ενιαίου θεσμικού πλαισίου για τη λειτουργία και διαχείριση των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών και των συμμετοχών του Ελληνικού Δημοσίου, με στόχο (α) την ανταπόκριση στα νέα δεδομένα της εταιρικής διακυβέρνησης, (β) την εναρμόνιση με τις δημοσιονομικές συνθήκες και το σχετικό θεσμικό πλαίσιο, (γ) τον αποτελεσματικό οικονομικό και επενδυτικό προγραμματισμό των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών και την αποτελεσματική παρακολούθηση και έλεγχο αυτών, (δ) τον εξορθολογισμό της συμμετοχής του κράτους σε επιχειρήσεις και εταιρικά σχήματα, (ε) την κωδικοποίηση των διαδικασιών ειδικών εκκαθαρίσεων και αναδιάρθρωσης σε δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς, (στ) τη διοικητική και λειτουργική ενδυνάμωση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών που εμπλέκονται στην παρακολούθηση και τήρηση του εν λόγω θεσμικού πλαισίου.