Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Ζεστό» χρήμα συνολικού ύψους 450 εκατ. ευρώ θα εισρεύσουν στα ταμεία της Olympia Group του Πάνου Γερμανού από την πώληση του 20% των μετοχών της πολωνικής  εταιρείας Play.

H οριστική συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα Νοεμβρίου αφού για την ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας απαιτείται η έγκριση από την DG Comp.

Ως αγοραστής εμφανίζεται η γαλλική εταιρεία lliad που κατέθεσε πρόταση εξαγοράς του ποσοστού της εταιρείας Olympia Development, όπως και το αντίστοιχο ποσοστό 20% της  ισλανδικής Novator Partners.

Η γαλλική εταιρεία ανέβασε το τίμημα κατά 39% σε σχέση με την τιμή της μετοχής που είχε την περασμένη Παρασκευή. Η συμφωνία πώλησης των μετοχών θα γίνει στα 39 ζλότι ανά μετοχή. Η γαλλική εταιρεία παρουσιάζει έντονη δραστηριότητα  στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών. Πρόσφατα πήρε θέση στη γειτονική χώρα την Ιταλία  σε αντίστοιχο όμιλο όπως και στην Ιρλανδία.

“Η Iliad έχει υπογράψει δεσμευτική συμφωνία για την εξαγορά ενός πακέτου ελέγχου 40% από τους δύο μεγαλύτερους μετόχους της Play  η οποία θα δώσει στην Iliad την πλειοψηφία των θέσεων στο Συμβούλιο Διευθυντών της Play”, όπως  ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Η συμφωνία  γίνεται με μετρητά και με χρέος, δείχνει τη φιλοδοξία της Niel να επιταχύνει τα σχέδια επέκτασής της.

Η Play Communications, που είναι η νεότερη από τις τέσσερις μεγαλύτερες τηλεπικοινωνιακές εταιρείες της Πολωνίας, άρχισε τη λειτουργία της το 2007.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο όμιλος του Πάνου Γερμανού και η Novator Partners κατείχαν   πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Play αλλά  διέθεσαν  άνω  του 10% στο ευρύ επενδυτικό κοινό.  Πάντως η σημαντική ρευστότητα που αποκτά η Olympia Group και ο Πάνος Γερμανός έρχονται σε μία στιγμή που η εσωτερική αγορά παρουσιάζει ευκαιρίες όπως και οι ξένες αγορές. Το επιτελείο  του Πάνου  Γερμανού θα προετοιμαστεί  για να κάνει την επόμενη  κίνηση  τους επόμενους  12 μήνες.

Ο Όμιλος Εταιρειών Olympia, με ιδρυτή τον Πάνο Γερμανό, αποτελεί πλέον έναν Διεθνή Επενδυτικό Όμιλο με ισχυρή παρουσία σε 10 χώρες με πολλές διαφορετικές εταιρείες.
Οι έξι εταιρείες του Ομίλου Olympia πρωταγωνιστούν σε διαφορετικούς επιχειρηματικούς κλάδους. Μεταξύ αυτών είναι το λιανικό εμπόριο, η βιομηχανία, οι τηλεπικοινωνίες, η διανομή προϊόντων τεχνολογίας, το business software και το real estate.

Λιανική πώληση ειδών τεχνολογίας, μέσω της αλυσίδας καταστημάτων Public, με 55 καταστήματα σε Ελλάδα και Κύπρο και 2 e-commerce καταστήματα αντίστοιχα.

Βιομηχανία, με έμφαση στον τομέα αποθήκευσης ενέργειας μέσω της εταιρείας ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ SUNLIGHT ΑΒΕΕ. Η εταιρεία διατηρεί την παραγωγική της δυναμικότητα με 2 μονάδες στην Ελλάδα, με ισχυρή παρουσία σε πέντε χώρες (ΗΠΑ, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Ρουμανία), ενώ τα προϊόντα της εξάγονται σε περισσότερες από 100 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Διανομή προϊόντων τεχνολογίας. Μέσω της εταιρείας Westnet, καταγράφεται σημαντική δραστηριότητα στη διανομή προϊόντων IT hardware και Mobility, με παρουσία στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Υπηρεσίες και προϊόντα επιχειρηματικού λογισμικού. Μέσω της SoftOne, τα προϊόντα διανέμονται στην Ελλάδα και τη ΝΑ Ευρώπη, με ιδιαίτερα ισχυρή παρουσία στις αγορές Βουλγαρίας, Ελλάδας, Κύπρου και Ρουμανίας.

Τηλεπικοινωνίες. Ο Όμιλος κατέχει την κορυφαία πλέον εταιρεία κινητής τηλεφωνίας PLAY στην Πολωνία, η οποία καταγράφει πρωτιά ανάπτυξης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Real Estate. O Όμιλος κατέχει από κοινού με την VNK Capital ποσοστό 10% του μετοχικού κεφαλαίου της Lamda Development S.A. μέσω του κοινού επενδυτικού σχήματος Voxcove Holdings.