Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την απαλλαγή των εισοδημάτων από ενοίκια και μερίσματα τα οποία εισπράττονται στη διάρκεια του 2020 από την εισφορά αλληλεγγύης του 2020 προανήγγειλε την Τρίτη ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως αυτό σημαίνει πως για παράδειγμα ένας δημόσιος υπάλληλος ο οποίος εισπράττει εκτός από το μισθό του και εισοδήματα από ενοίκια θα συνεχίσει να πληρώνει το 2021 εισφορά αλληλεγγύης για το μισθό του αλλά με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης θα έχε «σβήσει» η εισφορά αλληλεγγύης που αντιστοιχεί στο εισόδημα από ενοίκια.

Ο υπουργός επιβεβαίωσε επίσης πως για τις μεν μισθωτές αποδοχές (ιδιωτικός τομέας) οι οποίες απαλλάσσονται το 2021 από την εισφορά αλληλεγγύης η κατάργηση θα ισχύσει και θα αποτυπωθεί στα εκκαθαριστικά μισθοδοσίας από τον Ιανουάριο του επομένου έτους ενώ για τις υπόλοιπες κατηγορίες εισοδημάτων, μεταξύ των οποίων κεφάλαιο και υπεραξία κεφαλαίου, η κατάργηση θα ισχύσει επί των εισοδημάτων του 2020 η οποία θα αποτυπωθεί στις φορολογικές δηλώσεις του 2021 και η ωφέλεια θα φανεί με τα εκκαθαριστικά το επόμενο καλοκαίρι.

Στο ερώτημα τι θα γίνει μετά το 2021 και εάν η προσωρινή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης θα έχει μόνιμα χαρακτηριστικά , ο κ. Σταϊκούρας εκτίμησε πως και το 2022 θα υπάρξει δημοσιονομική ευελιξία διαχωρίζοντας όμως την δημοσιονομική ευελιξία από τη δημοσιονομική χαλαρότητα. Επανέλαβε δε τη βούληση της κυβέρνησης για μόνιμες μειώσεις φόρων και εισφορών όταν κλείσει η παρένθεση της πανδημίας σε συνάρτηση με τα δημοσιονομικά περιθώρια.

Τέλος ο υπουργός Οικονομικών παραθέτοντας τα μέτρα μόνιμων ελαφρύνσεων που είχε υλοποιήσει η κυβέρνηση προ πανδημίας σημείωσε πως φέτος ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων για τα εισοδήματα του 2019 είναι 1,5 δισ. ευρώ έναντι 3,5 δισ. ευρώ πέρυσι (για τα εισοδήματα του 2018) σημειώνοντας πως στο μεσοδιάστημα μειώθηκε ο φορολογικός συντελεστής από το 29% στο 24% και μειώθηκε ή μηδενίστηκε η προκαταβολή φόρου.