Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στην αναβάθμιση των ψηφιακών δομών του ελληνικού Δημοσίου, προχωρά η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με την ολοκλήρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών και την υπογραφή συμβάσεων για επέκταση της χωρητικότητας των υποδομών όπου αποθηκεύονται δεδομένα.

Η στρατηγική επένδυσης της ΓΓΠΣΔΔ στις σχετικές υποδομές έχει ως στόχο την ταχύτητα και την εξυπηρέτηση για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, καθώς και τη σημαντική εξοικονόμηση πόρων για το Ελληνικό Δημόσιο.

Οι συμβάσεις αφορούν την αναβάθμιση με νέο εξοπλισμό και επέκταση της χωρητικότητας των ψηφιακών υποδομών του G-Cloud και του Κέντρου Δεδομένων για συστήματα της ΑΑΔΕ.

Η διαγωνιστική διαδικασία και η υποβολή των προσφορών είχε ξεκινήσει το πρώτο εξάμηνο του 2019. Η επέκταση είναι απολύτως απαραίτητη, καθώς υλοποιείται η στρατηγική συγκέντρωσης των πληροφοριακών συστημάτων του Δημοσίου σε μια ενιαία δομή G-Cloud υπό τη διαχείριση της ΓΓΠΣΔΔ. Επιπλέον, τέθηκαν σε λειτουργία σειρά νέων ψηφιακών υπηρεσιών της ΑΑΔΕ για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη και των επιχειρήσεων. Ειδικότερα:

1. ‘Αμεσα αναμένεται να προστεθούν 240ΤΒ αποθηκευτικού χώρου με παράλληλη αύξηση της υποδομής backup στην πληροφοριακή υποδομή του G-Cloud. Με αυτόν τον τρόπο θα προκύψει αύξηση 30% της υφιστάμενης ωφέλιμης χωρητικότητας.

2. Η συνολική χωρητικότητα του Κέντρου Δεδομένων για συστήματα της ΑΑΔΕ που είναι πλέον οριακή αναβαθμίζεται με σύγχρονο σύστημα υψηλών ταχυτήτων, με παράλληλη αύξηση κατά 50% της υφιστάμενης χωρητικότητας.

Σημαντικό κομμάτι του νέου αποθηκευτικού χώρου θα διατεθεί για τη νέα υπηρεσία myData της ΑΑΔΕ.

Τα οφέλη για τους πολίτες και επιχειρήσεις είναι σημαντικά:

* Η ταχύτητα των συστημάτων και υπηρεσιών που μεταφέρονται στο G-Cloud είναι σημαντικά αυξημένη σε σχέση με το παρελθόν. Έτσι, νέα συστήματα και υπηρεσίες θα καταστεί εφικτό να εγκατασταθούν στο G-Cloud – ενώ έως σήμερα αυτό δεν μπορούσε να υλοποιηθεί – και η ταχύτητα λειτουργίας θα είναι σαφώς βελτιωμένη.

* Για το Taxisnet, η αναβάθμιση αναμένεται να βελτιώσει την απόδοση του και να επιλύσει δυσλειτουργίες λόγω της αυξημένης χρήσης του.

Η ΓΓΠΣΔΔ του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης υλοποιεί με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα την μεταφορά και των λοιπών πληροφοριακών συστημάτων του Δημοσίου στο G-Cloud. Ταυτόχρονα, μεριμνά για την αναβάθμιση των υποδομών προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η φιλοξενία τόσο των υφιστάμενων όσο και των νέων υπηρεσιών καθώς ο όγκος των δεδομένων καθημερινά αυξάνεται.