Διυλιστήριο των ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη
Διυλιστήριο των ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τη στρατηγική του Ομίλου και τις κυριότερες εξελίξεις στη διάρκεια του Β’ τριμήνου του 2020 ανακοίνωσαν τα ΕΛΠΕ, με αφορμή την δημοσιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων εξαμήνου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση των ΕΛΠΑ, «η σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού από τα μέσα στου Β’ Τριμήνου τόσο στη χώρα μας, όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, οδήγησαν σε ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας και της κατανάλωσης καυσίμων, που εξακολουθεί όμως να υπολείπεται της αντίστοιχης περσινής περιόδου, κυρίως σε κλάδους όπως ο τουρισμός, οι αερομεταφορές και η ακτοπλοΐα. Ο Όμιλος παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, με κύριο γνώμονα την υγεία και ασφάλεια προσωπικού και συνεργατών στις εγκαταστάσεις του, ιδιαίτερα εν όψει του προγράμματος συντήρησης του Διυλιστηρίου Ασπροπύργου και προσαρμόζει, αντίστοιχα, τον τρόπο λειτουργίας του».

Επενδύσεις 130 εκατ. ευρώ στο Διυλιστήριο Ασπροπύργου

Στις 28 Αυγούστου ξεκινά το εκτεταμένο πρόγραμμα συντήρησης στο Διυλιστήριο Ασπροπύργου, με τη σταδιακή προσωρινή παύση λειτουργίας των βασικών μονάδων. Το πρόγραμμα θα διαρκέσει 9 βδομάδες, δυο επιπλέον από το προβλεπόμενο, ώστε να περιλάβει επιπλέον μέτρα ασφάλειας για αποφυγή κρουσμάτων covid-19. Το πρόγραμμα, συνολικού κόστους 130 εκατ. ευρώ, είναι το μεγαλύτερο αντίστοιχο έργο στην ιστορία του Ομίλου. Εκτός από εργασίες συντήρησης σε όλες τις μονάδες, περιλαμβάνει επενδύσεις ύψους 60 εκατ. ευρώ, με έργα που θα ολοκληρωθούν κατά τη διάρκεια του προγράμματος και αφορούν, κυρίως, στον τομέα ασφάλειας και περιβάλλοντος, με αναμενόμενη περαιτέρω μείωση εκπομπών μικροσωματιδίων (PMs) του διυλιστηρίου κατά 50%.

Στην τελική ευθεία η δημιουργία του μεγαλύτερου Φωτοβολταϊκού Πάρκου στη Κοζάνη

Σε ό,τι αφορά την ουσιαστική διείσδυση στις ΑΠΕ με την υλοποίηση του μεγάλου Φ/Β έργου 204MW στην Κοζάνη, για το οποίο αναμένεται κλείσιμο της συναλλαγής το Γ’ Τρίμηνο 2020, έχει ήδη οριστικοποιηθεί η βέλτιστη τεχνική λύση, ενώ αναμένεται να εξασφαλιστεί και η χρηματοδότηση εντός του έτους.

Προχωρά κανονικά η διαγωνιστική διαδικασία για την ΔΕΠΑ

Επιπλέον, σε ότι αφορά τις διαδικασίες πώλησης των εταιρειών της ΔΕΠΑ που συμμετέχει η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες due diligence (συλλογή και ανάλυση στοιχείων και πληροφοριών από τις εταιρίες που συμμετέχουν στη διαγωνιστική διαδικασία).

Προστιθέμενη αξία στον όμιλο από την εκκίνηση του προγράμματος Ψηφιακού Μετασχηματισμού

Τέλος, ξεκίνησε επίσημα το πρόγραμμα Ψηφιακού Μετασχηματισμού, με συνολικά εκτιμώμενα ετήσια οφέλη σε επίπεδο EBITDA άνω των 50 εκατ, ευρώ εντός τριετίας», καταλήγει η ανακοίνωση.