Καινούρια αυτοκίνητα προς πώληση
Καινούρια αυτοκίνητα προς πώληση
Πηγή Εικόνας: pixabay στο pexels

Ο κλάδος βραχυχρόνιας ενοικίασης, το γνωστό rent a car είναι ένας από τους χαμένους της κρίσης που λόγω πανδημίας πλήττει τον τουρισμό. Αυτό προκύπτει από τις εκτιμήσεις της διοίκησης της εταιρίας ενοικίασης αυτοκινήτων Avis για τις πωλήσεις της φετινής χρονιάς, οι οποίες δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τις 80.000, όταν πέρυσι είχαν διαμορφωθεί σε 114.000. Έτσι, λοιπόν, η εταιρία έχει λάβει μέτρα, όπως αναφέρει η οικονομική έκθεσή της για το 2019, για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Ποια είναι αυτά;

  • ο περιορισμός του δικτύου των καταστημάτων
  • η αναδιαπραγμάτευση των ενοικίων και των ελάχιστων εγγυημένων προμηθειών με όλα τα μεγάλα αεροδρόμια, όπου η εταιρεία δραστηριοποιείται
  • η μείωση κατά 7.000 των προγραμματισμένων, για φέτος, αγορών οχημάτων

Μέσω των παραπάνω ενεργειών, η Avis πέτυχε να εξοικονομήσει φέτος 30 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, έχει εξασφαλίσει πιστοληπτικές γραμμές με κόστος της τάξεως του 3%, με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης (EBRD) να έχει εγκρίνει τη χρηματοδότηση με 40 εκατ. ευρώ χρεογράφων εξασφαλισμένων με περιουσιακά στοιχεία (ABS) της AVIS.

Φέτος, η εταιρία εκτιμά ότι τα έσοδα από το rent a car θα υποχωρήσουν κατά 40%, σε σχέση με πέρυσι, έχοντας καταγράψει πτώση άνω του 80% το δύσκολο, λόγω lockdown, διάστημα Μαρτίου – Ιουνίου. Σε κάθε περίπτωση, φέτος θα είναι η πρώτη χρονιά κατά την οποία, ύστερα από ραγδαία οκταετή ανάπτυξη, τα έσοδα από τον τομέα του rent a car θα υποχωρήσουν. Αντίθετα, σύμφωνα με την Avis, ο κλάδος των μακροχρόνιων μισθώσεων αναμένεται να επηρεαστεί σε μικρό βαθμό όσον αφορά τα έσοδα από τα ενεργά συμβόλαια, αλλά λόγω της αναμενόμενης ύφεσης, η ζήτηση, εν γένει, για μισθώσεις νέων αυτοκινήτων αναμένεται να μειωθεί.

Πτώση πωλήσεων

Να σημειώσουμε ότι τον περασμένο Ιούλιο, έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2019, σημαντική πτώση κατέγραψαν οι πωλήσεις των επιβατικών αυτοκινήτων, συνεχίζοντας την πτωτική τροχιά που διαγράφουν από τον Μάρτιο, τον πρώτο μήνα επιβολής περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων και Δίκυκλων (ΣΕΑΑ), τον περασμένο Ιούλιο οι πωλήσεις καινούργιων επιβατικών οχημάτων υποχώρησαν κατά 18,8%, σε 9.516, συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Κατά το επτάμηνο της φετινής χρονιάς, συνολικά ταξινομήθηκαν 46.086 καινούργια οχήματα από 77.279 το αντίστοιχο διάστημα του 2019 (-40,4%).

Τη χρονική περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2020, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, διψήφια υποχώρηση πωλήσεων εμφανίζουν όλες οι κατηγορίες καινούργιων επιβατικών οχημάτων, δηλαδή τα ελαφρά και βαρέα φορτηγά (-14,5%), τα λεωφορεία (-32,4%) και τα δίκυκλα πλέον των 50 cc (-15,5%). Ωστόσο, σε μηνιαία βάση, τον Ιούλιο, έναντι του αντίστοιχου μήνα πέρυσι, οι πωλήσεις καινούργιων λεωφορείων και φορτηγών αυξήθηκαν κατά 2,9% και 425%, στα 750 και 42 οχήματα, αντίστοιχα.