Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Άλλους δύο μήνες προθεσμία και συγκεκριμένα έως την 1η Οκτωβρίου θα έχουν οι ιδιοκτήτες της Αθήνας ώστε να επικαιροποιήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία στο Κτηματολόγιο.

Η τρέχουσα ημερομηνία εκπνέει την 1η Αυγούστου ενώ 60 ημέρες αργότερα λήγει για όσους διαμένουν στο εξωτερικό αλλά με δεδομένο ότι η συμμετοχή ήταν μειωμένη, ο Φορέας αποφάσισε να εκμεταλλευτεί την πρόβλεψη επέκτασης χρόνου και έτσι, η διαδικασία θα λήξει την ίδια περίοδο για όλους. 

Παρά το γεγονός ότι η ανάρτηση της Αθήνας γίνεται ηλεκτρονικά και τα «ραντεβού» με το ανάδοχο σχήμα είναι περιορισμένα και αφορούν ειδικές περιπτώσεις, φαίνεται πως η συμμετοχή των πολιτών δεν είναι η επιθυμητή και αυτός ήταν ο λόγος που ο Φορέας αποφάσισε να παρατείνει την προθεσμία για τους κατοίκους του εσωτερικού. 

Ειδικότερα, η ανάρτηση αφορά τα στοιχεία που είχαν αρχικώς δηλώσει το 2008 οι πολίτες, τσέκαραν στην φάση της προανάρτησης και είναι η τελευταία ευκαιρία των ιδιοκτητών να επικαιροποιήσουν στο Κτηματολόγιο τις περιουσίες τους. Συγκεκριμένα, όσοι δεν προχώρησαν σε καμία ενέργεια θα έχουν τώρα την δυνατότητα να το κάνουν, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα φανούν στο μέλλον ως «Αγνώστου Ιδιοκτήτη Ακίνητα».

Πρόκειται συγκεκριμένα για την τελευταία φάση της κτηματογράφησης, κατά την οποία οι πολίτες ελέγχουν για την ορθότητα των στοιχείων της ατομικής τους ιδιοκτησίας. 

Η συμμετοχή των ιδιοκτητών είναι κομβικής σημασίας καθώς είναι το τελευταίο στάδιο πριν καταγραφεί οριστικά η ατομική τους ιδιοκτησία στο Κτηματολόγιο. 

Έτσι, με λίγα… κλικ και μέσα σε ελάχιστα λεπτά αποφεύγεται μια άσκοπη ταλαιπωρία και ολοκληρώνεται με επιτυχία η δήλωση της ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο χωρίς άλλες καθυστερήσεις. Σε διαφορετική περίπτωση, τυχόν διορθώσεις σφαλμάτων μελλοντικά θα μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο μέσα από δικαστικές περιπέτειες που κοστίζουν χρόνο, χρήμα και ταλαιπωρία. 

Στο διαδικαστικό κομμάτι, για να συμμετέχουν οι ιδιοκτήτες στη διαδικασία της ανάρτησης είναι απαραίτητο πρώτα να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην ιστοσελίδα www.ktimatologio.gr. Αφού γίνει αυτό, θα πρέπει να επισκεφθούν το σύνδεσμό: http://www.ktimanet.gr/CitizenWebApp/InfoAnartisi_Page.aspx

όπου:

  • Θα δουν  το απόσπασμα του Κτηματολογικού Πίνακα και του Κτηματολογικού Διαγράμματος με τις καταχωρημένες πληροφορίες που αφορούν τις ιδιοκτησίες τους 
  • Θα ελέγξουν την ορθότητά τους 
  • Εάν συμφωνούν, δεν κάνουν καμία ενέργεια, αφού η καταγραφή είναι σωστή.
  • Εφόσον δεν συμφωνούν με κάποια από τα στοιχεία αυτά, έχουν δικαίωμα εντός δύο μηνών από την έναρξη της Ανάρτησης (και τεσσάρων εάν είστε κάτοικος εξωτερικού) – να υποβάλουν Αίτηση διόρθωσης κτηματολογικών στοιχείων,  ηλεκτρονικά μέσω του «E- ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ/Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες» στο www.ktimatologio.gr ή στο γραφείο κτηματογράφησης κατόπιν ραντεβού.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ανάδοχου σχήματος,  η ανάρτηση αφορά 542.988 φυσικά και 8.002 νομικά πρόσωπα, με το πλήθος των ακινήτων να είναι 729.223 και τα  γεωτεμάχια 65.367. Μέχρι τις 25 Νοεμβρίου, τα δικαιώματα που δηλώθηκαν είναι 1.582.064, ενώ οι δηλώσεις ανέρχονται στις 876.529. 

Πάντως, όπως προκύπτει το Φορέα, μόλις 1 στους 5 μπήκε στην φάση της προανάρτησης να ελέγξει τα δεδομένα που είχαν καταγραφεί πριν 12 χρόνια, πράγμα που σημαίνει πως είναι περισσότερο από απαραίτητη η συμμετοχή του κοινού. Έτσι, όσοι δεν προχώρησαν σε καμία ενέργεια κατά τις προηγούμενες διαδικασίες, θα έχουν τώρα την δυνατότητα να το κάνουν, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα φανούν στο μέλλον ως «Αγνώστου Ιδιοκτήτη Ακίνητα».