Πηγή Εικόνας: Andreas Kontokanis I Flickr

Πλήγμα στο άνοιγμα νέων επιχειρήσεων προκάλεσε ο COVID-19, με τους υποψήφιους επιχειρηματίες να κάνουν αρκετά βήματα πίσω και αρκετοί αποφάσισαν να βάλουν στο …ψυγείο, έστω και προσωρινά, τα επιχειρηματικά τους σχέδια.

Τα στοιχεία του ΓΕΜΉ αποκαλύπτουν την αλλαγή στάσης των νέων επιχειρηματιών, οι οποίοι φοβήθηκαν τις παρενέργειες που ο προκάλεσε ο κορωνοϊός.

Από τις αρχές Ιανουαρίου έως τις 21 Ιουλίου 2020 εμφανίζονται ότι άνοιξαν 19.400 επιχειρήσεις, ενώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι ο αριθμός των νέων εταιρειών ήταν  22.229, σημειώνοντας πτώση12% ή 2829 λιγότερες επιχειρήσεις.

Στην εκκίνηση της φετινής χρονιάς το ενδιαφέρον ήταν έντονο αφού μόνο τον Ιανουάριο είχαν εξασφαλίσει έγκριση 3.968 επιχειρήσεις.

Ο Φεβρουάριος έδειξε μεγαλύτερη δυναμική και ο συνολικός αριθμός τους ανήλθε σε 4449 εταιρείες.

Με την έλευση του Μαρτίουα, αλλά και τα πρώτα κρούσματα του κορωνοϊου, τα αιτήματα  για νέες εταιρείες μειώθηκαν αισθητά, με το συνολικό τους αριθμό να πέφτει σε 2748. Με την εφαρμογή του lockdown από τα μέσα Μαρτίου τα επιχειρηματικά σχέδια αναβλήθηκαν  άρον – άρον και σταμάτησαν τις διαδικασίες έκδοσης αδειών λειτουργίας.

Ελάχιστοι ήταν οι ψύχραιμοι που έβαλαν στην άκρη την πανδημία και κατέθεσαν φάκελο  για τη σύσταση εταιρείας. Μόλις 959 εταιρείες «γεννήθηκαν» το μήνα Απρίλιο φθάνοντας  στο χαμηλότερο σημείο του εξαμήνου. Η αισιοδοξία επανήλθε, αλλά συγκρατημένη, για να επανέλθουν δυναμικά πάνω από τις 2500 τον Μάιο, και τον Ιούνιο δημιουργήθηκαν 3184.

Από τις αρχές Ιουλίου έως τις 21 του μήνα έλαβαν έγκριση 1964 εταιρείες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΜΗ ο αριθμός των επιχειρήσεων που έκλεισαν έφθασαν τις 6077, ο οποίος θεωρείται σχετικά μικρός, καθώς τα κυβερνητικά μέτρα ανέκοψαν το κύμα  για κλείσιμο επιχειρήσεων.

Ο κύριος όγκος επιχειρήσεων που έλαβε έγκριση ήταν στην κατηγορία ΙΚΕ. Ανάμεσά τους είναι και 305 επιχειρήσεις της κατηγορίας Α.Ε.

Στέλεχος του ΓΕΜΗ εκτιμά ότι το επόμενο εξάμηνο του 2020 θα αυξηθεί ο αριθμός υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων για άνοιγμα επιχειρήσεών, διότι το αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε αρχικά από τον COVID-19, θα εξισορροπηθεί από το πακέτο στήριξης των επιχειρήσεων και σε συνδυασμό με το νέο πακέτο οικονομικής στήριξης θα αλλάξει προς  το θετικότερο το περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα.

Στο ενδεχόμενο μέρος της επιχορήγησης των 19 δις. ευρώ να κατευθυνθεί στη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, μπορεί να σημειωθεί έκρηξη αιτήσεων νέων επιχειρήσεων.