Σχεδόν ταυτόχρονα με τις μπουλντόζες στο Ελληνικό, την περασμένη, δηλαδή, εβδομάδα, μπήκαν οι μπουλντόζες στο Μαρούσι σε έκταση, όπου πρόκειται να ανεγερθεί ένα νέα κτίριο γραφείων. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Αρχές της χρονιάς, ο όμιλος καλλυντικών Σαράντης, μέσω της εταιρείας Λενίδι- ελέγχει η επιχειρηματική οικογένεια Σαράντης- που δραστηριοποιείται στην ανέγερση και εκμετάλλευση ακινήτων, εξασφάλισε την οικοδομική άδεια για την κατασκευή κτιρίου γραφείων. Η έκταση, όπου θα ανεγερθεί το ακίνητο και φιλοξενούσε στο παρελθόν μία από τις λιγοστές μονοκατοικίες που είχαν απομείνει στην Αττική, βρίσκεται σε προνομιακή περιοχή, στην Λεωφόρο Αμαρουσίου – Χαλανδρίου, πολύ κοντά στην Αττική Οδό και στο επιχειρηματικό hub του Αμαρουσίου. Βρίσκεται ακόμη, δίπλα στα κεντρικά κτίρια της Σαράντης, τα οποία ανακαινίστηκαν ευρέως πριν από μερικά χρόνια, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας.

Έτσι, οι κατασκευαστικές εργασίες στο οικόπεδο ξεκίνησαν, μόλις πριν από μερικές ημέρες, με εκχερσώσεις και προετοιμασία του εδάφους. Σύμφωνα με όσα είναι δυνατόν να γίνουν γνωστά, το κτίριο θα διαθέτει πέντε ορόφους και δύο υπόγεια, συνολικό εμβαδόν δόμησης περίπου 1.380 τ.μ., θα βρίσκεται σε οικόπεδο 825 στρεμμάτων και θα διαθέτει 24 θέσεις πάρκινγκ.

Το οικόπεδο που θα ανεγερθεί το νέο κτίριο γραφείων της Σαράντης 
Πηγή Εικόνας: Economix.gr
Το οικόπεδο που θα ανεγερθεί το νέο κτίριο γραφείων της Σαράντης 
Το οικόπεδο που θα ανεγερθεί το νέο κτίριο γραφείων της Σαράντης 

Ισχυρή ζήτηση

Δεν είναι βέβαιο εάν η εταιρία χρησιμοποιήσει για ίδιες ανάγκες το κτίριο ή εάν θα το παραχωρήσει. Σε κάθε όμως, περίπτωση, η ζήτηση για καλά γραφεία είναι μεγάλη στο Μαρούσι, σε αντίθεση με την προσφορά. Σύμφωνα με μεσίτες, η ζήτηση για αυτοτελή κτήρια γραφείων πρώτης κατηγορίας, με προβολή στις Λεωφόρους Κηφισίας, Μεσογείων, Αμαρουσίου – Χαλανδρίου και Εθνικής Αντιστάσεως καθώς και επί της Αττικής Οδού ήταν αυξημένη πριν τον κορονοϊό και παραμένει υψηλή.

Δεν είναι τυχαίο ότι στην οδό Φραγκοκκλησιάς, το δικό της κτίριο γραφείων κατασκευάζει η Prodea, έργο που υλοποιεί η ΤΕΡΝΑ. Η εταιρεία ανέλαβε την πρώτη φάση κατασκευής του νέου πενταώροφου κτηριακού συγκροτήματος γραφείων, με ισόγεια καταστήματα και υπόγειους χώρους στάθμευσης, της εταιρείας Ανάπτυξη Φραγκοκκλησιά (θυγατρική της Prodea Ιnvestments) στο Μαρούσι Αττικής, συνολικής επιφάνειας περίπου 14.000 τ.μ. Το έργο περιλαμβάνει εκσκαφές, αντιστηρίξεις και την κατασκευή φέροντος οργανισμού κτηρίου γραφείων υψηλής ενεργειακής απόδοσης με περιβαλλοντική πιστοποίηση τουλάχιστον κατά LEED GOLD, συνολικής επιφάνειας ανωδομής 6.870 τ.μ. και δύο στάθμες υπογείων θέσεων στάθμευσης και βοηθητικών χώρων επιφάνειας 7.122 τ.μ.. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε περίπου 3,5 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ).

Από την άλλη πλευρά, λόγω της πανδημίας, αυξήθηκαν οι εταιρίες που ζητούν μείωση ενοικίου για γραφεία που μισθώνουν. Ωστόσο, οι ειδικοί σημειώνουν ότι τα premium επαγγελματικά ακίνητα δύσκολα θα πληγούν σοβαρά από την κρίση.