Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά (ΕΒΕΠ)
Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά (ΕΒΕΠ)
Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά (ΕΒΕΠ)
Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά (ΕΒΕΠ)

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς ενημερώνει πως στο νομοσχέδιο για τις μικροχρηματοδοτήσεις, που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή, εντάχθηκε τροπολογία, η οποία επεκτείνει την προστασία των επιταγών για όλες τις επιχειρήσεις που έχουν τουριστικό πρόσημο, επιχειρώντας με μια ακόμα παράταση, την στήριξη τους στο τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν.

Ταυτόχρονα, στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με την εταιρική διακυβέρνηση Ανωνύμων Εταιρειών περιλαμβάνονται διατάξεις που ρυθμίζουν το χρόνο καταβολής των μηνιαίων δόσεων σε 8 για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών, νομικών προσώπων για το φορολογικό έτος 2019 και την αύξηση των δόσεων του ΕΝ.Φ.Ι.Α. σε έξι ισόποσες για το τρέχον έτος.

Επίσης προβλέπεται έκπτωση φόρου 2% για εφάπαξ εξόφληση του φόρου εισοδήματος με τη πρώτη δόση, έως 31/7/20. Σύμφωνα με το περιεχόμενο της τροπολογίας αναφορικά με τη προστασία επιταγών, προβλέπονται τα εξής:

1. Επιταγές του δεύτερου 15νθημέρου του Μαρτίου, από 15/3 έως 30/3/2020 που έληξαν, εμφανίστηκαν, δεν πληρώθηκαν και δεν έχει εκδοθεί γι’ αυτές διαταγή πληρωμής, δεν καταχωρούνται στον Τειρεσία, εφόσον εξοφληθούν μέσα ‪σε 75 ημέρες‬ από την δημοσίευση του νέου νόμου.

2. Επιταγές που έληξαν ή λήγουν μέσα στο διάστημα ‪από 1/6 έως 15/7/2020‬ δεν καταχωρούνται στον Τειρεσία, εφόσον εξοφληθούν μέσα ‪σε 75 ημέρες‬ από τη σφράγιση ή τη λήξη τους. Το μέτρο θα ισχύσει για τις επιταγές του τουριστικού κλάδου όπως ξενοδοχεία, τουριστικά γραφεία και πρακτορεία, αλλά και επιπλέον για τις επιχειρήσεις του τριτογενούς τομέα του εμπορίου και των υπηρεσιών των οποίων ο τζίρος του τριμήνου Ιουλίου-Αυγούστου-Σεπτεμβρίου 2019, υπερβαίνει το 50% του 12μηνου κύκλου εργασιών του ιδίου έτους.

3. Επέκταση της ποινικής προστασίας του άρθρου 38 του ν. 4690/2020, για αναστολή προθεσμιών λήξης, εμφάνισης και πληρωμής των επιταγών της περιόδου 30 Μαρτίου έως 31 Μαΐου, πέραν των αρχικών επιλεγμένων κλάδων, σε όλες τις εποχικές επιχειρήσεις του τριτογενούς τομέα των οποίων ο περυσινός τζίρος των μηνών Ιουλίου-Αυγούστου-Σεπτεμβρίου υπερβαίνει το 50% του κύκλου εργασιών ολόκληρου του 2019.

Το ΕΒΕΠ εφιστά την προσοχή όλων των εκδοτών και αποδεκτών επιταγών , γιατί στο νομοθέτημα που αφορά στη προστασία των επιταγών, το νέο πλαίσιο που ψηφίστηκε έχει βασικές διαφορές από το προηγούμενο. Συγκεκριμένα, οι επιταγές της περιόδου 30 Μαρτίου έως 31 Μαΐου είχαν το προνόμιο της πλήρους αναστολής της λήξης, εμφάνισης και σφράγισης, ενώ η πληρωμή τους μπορούσε να γίνει προαιρετικά. Με τις νέες διατάξεις, οι επιταγές θεωρούνται ότι έχουν λήξει ή θα λήξουν κανονικά και θα σφραγίζονται, αλλά δεν θα καταχωρούνται στον Τειρεσία, εφόσον πληρωθούν μέσα ‪σε 75 ημέρες‬ από την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης της επιταγής.

 

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης δήλωσε σχετικά: «Με τη νέα τροπολογία δημιουργείται μια χρονική διέξοδος για όλες τις πληττόμενες, από τον ελλειμματικό φετινό τουριστικό τζίρο, εποχικές επιχειρήσεις. Είναι ενθαρρυντικό, πως η Κυβέρνηση αντιλαμβάνεται απόλυτα το πρόβλημα και την ανάγκη ειδικής στήριξης όλης της αλυσίδας αξίας της εποχικής τουριστικής επιχειρηματικότητας, η οποία παίζει σημαντικό κοινωνικό ρόλο στις τοπικές οικονομίες των τουριστικών περιοχών της χώρας μας και όχι μόνο. Η διάταξη του σχεδίου νόμου του ΥΠΟΙΚ που προβλέπει την αύξηση των μηνιαίων δόσεων για την εξόφληση του φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ φυσικών και νομικών προσώπων, καθώς και της έκπτωσης για εφάπαξ πληρωμή, επίσης προστίθενται στα θετικά μέτρα ελάφρυνσης, που η αγορά χρειάζεται και προσδοκά, μετά την δυσοίωνη επανεκτίμηση του οικονομικού κλίματος. Καλό μήνα!»