Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές

Στο προσκήνιο τα προβλήματα ρευστότητας της ΔΕΗ, ενώ την ίδια στιγμή η διοίκηση εταιρείας εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει τις επενδύσεις σε ΑΠΕ. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος  κ. Γιώργος Στάσης βάζει ψηλά τον πήχη της λειτουργικής κερδοφορίας στο 1 δις ευρώ μέχρι το 2024.

Πάντως, το διοικητικό συμβούλιο ενέκρινε την αναχρηματοδότηση των δανειακών της υποχρεώσεων της εταιρείας. Συγκεκριμένα, μετατέθηκε η αποπληρωμή των δύο δόσεων Ιουλίου 2020 και Δεκεμβρίου 2020 του ομολογιακού συνολικού ύψους 1,085 δις ευρώ και συμφωνήθηκε με τις τράπεζες το 2018 με αποπληρωμή το 2023. Πρόκειται για αναχρηματοδότηση με καλύτερο επιτόκιο σε σχέση με αυτό που είχε λάβει η εταιρεία.

Η κάθε δόση είναι της τάξης των 25 εκατ. ευρώ και το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 50 εκατ. ευρώ.

Οι δόσεις μεταφέρονται για τις 17 Οκτωβρίου 2023. Παράλληλα, η ΔΕΗ προχώρησε σε χρηματοδότηση από την Optima Bank ύψους 15 εκατ. ευρώ.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων αναφέρθηκε στα αναπτυξιακά της εταιρείας, για τις ΑΠΕ μέσω της θυγατρικής εταιρείας μας, ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι έχουν 160 MW σε λειτουργία 100 MW υπό κατασκευή τα οποία αναμένονται να τεθούν σε λειτουργία εντός ενός έτους 280 MW.

Ανέφερε ότι θα προσθέσουν στην ισχύ 650MW ΑΠΕ τους επόμενους 18-36 μήνες.

Το επενδυτικό πλάνο για το 2020 αναμένεται να κυμανθεί σε χαμηλότερα από τα συνηθισμένα επίπεδα για δύο λόγους.

Αφενός, τόνισε, “είμαστε σε διαδικασία μετατόπισης του επενδυτικού μας ενδιαφέροντος προς τις ΑΠΕ”, διαδικασία η οποία απαιτεί λίγο χρόνο.

Αφετέρου, λόγω της πανδημίας, “είχαμε μια καθυστέρηση 2-3 μηνών” σε κάποια έργα, όπως στην κατασκευή της μονάδας Πτολεμαΐδα V. “Τα επόμενα χρόνια αναμένεται να επανέλθουμε στα επίπεδα των προηγούμενων ετών”, σημείωσε ο κ. Στάσσης.

Το πλάνο της διοίκησης για τη νέα ΔΕΗ περιλαμβάνει σημαντικές επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Από 5% του συνόλου των επενδύσεων της επιχείρησης για το 2019, εκτιμούν ότι αυτό θα ανέλθει στο 25% για το 2020 με στόχο να αυξηθεί ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια. Στόχος είναι από 2% μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ στις ΑΠΕ το 2019, να κατέχει το 10-20% το 2024 με επιπλέον εγκατεστημένη ισχύ 1 GW έως το 2024 .

Τέλος, να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ θα προχωρήσει στην τιτλοποίηση λογαριασμών ύψους 2 δισ. ευρώ έναντι 400 εκατ. ευρώ.