Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

POS θα… θυμίζουν από το επόμενο διάστημα και μετά οι μπάρες εισόδου – εξόδου και τα ακυρωτικά μηχανήματα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, καθώς θα είναι δυνατή η έλευση των επιβατών με την χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας. Πρόκειται για ένα σχέδιο που έχει ήδη εφαρμοστεί σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις όπως το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες, στο πλαίσιο των smart cities και η χώρα επιθυμεί να υιοθετήσει. 

Στο διαδικαστικό κομμάτι, ο επιβάτης θα έχει την δυνατότητα να χρησιμοποιεί την πιστωτική/χρεωστική του κάρτα όπως κάνει σήμερα με το εισιτήριο ή την κάρτα πολλαπλών διαδρομών, περνώντας την πάνω από την μπάρα εισόδου και το ακυρωτικό μηχάνημα εντός των άλλων μέσων. Οι πύλες θα ανοίγουν αυτόματα και το ποσό των κομίστρων – ανάλογα  με τις διαδρομές που θα κάνει – θα αφαιρείται στο τέλος της ημέρας με την επιλογή της οικονομικότερης λύσης που προσφέρεται στο σύστημα.

Σύμφωνα με τα όσα εξηγούν πηγές από τον ΟΑΣΑ στο economix.gr, πρόκειται να εφαρμοστούν και στην πράξη οι  καλές πρακτικές που έχουν υλοποιηθεί από πόλεις με εφαρμογές ηλεκτρονικού εισιτηρίου (Λονδίνο, Λισαβώνα, Βρυξέλλες) με σκοπό να συμμετάσχει και αυτός άμεσα στις τεχνολογικές εξελίξεις που υλοποιούνται στο πλαίσιο των smart cities. 

Ειδικότερα, η εφαρμογή αφορά την υλοποίηση της λύσης «contactless» με τη χρήση καρτών EMV και κινητών τηλεφώνων για την επικύρωση στις πύλες εισόδου – εξόδου. Μέσο κομίστρου θα αποτελεί η ίδια η τραπεζική κάρτα, είτε σε μορφή πλαστικού είτε ενσωματωμένη στο κινητό τηλέφωνο.  

Οι τύποι κομίστρου που θα ενταχθούν στην εφαρμογή αυτή θα είναι τα βασικά ολόκληρα εισιτήρια (αστικά και αεοροδρομίου).

Κατά τις ίδιες πηγές, με την εφαρμογή της λύσης «contactless» και με βάση την εμπειρία άλλων πόλεων, αυξάνονται οι πωλήσεις, βελτιώνεται η εμπειρία των επιβατών, δεν απαιτείται φυσική έκδοση εισιτηρίων και γίνεται χρήση ανέπαφων συναλλαγών, ενώ βελτιώνεται το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του ΟΑΣΑ.

«Θα μειωθούν οι ουρές σε μηχανήματα και ταμεία, ενώ στην εποχή του κορονοϊού θα μπορεί ο πελάτης να έχει το εισιτήριό του χωρίς να έρχεται σε επαφή με κανένα μηχάνημα ή πολίτη»  τόνισε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης για την  ψηφιακή αγορά εισιτηρίων στα μέσα ΜΜΜ που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στην Αθήνα το προσεχές διάστημα. 

Παράλληλα, πέρα από τη διευκόλυνση των μετακινήσεων των επιβατών «είναι και μια υπηρεσία που θα βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις όπως αυτή με τον κορονοϊό, να αποφύγουμε τη χρήση μετρητών. Εργαζόμαστε σε αυτή την κατεύθυνση, για να μπει η Αθήνα στο κλειστό κλαμπ των ευρωπαϊκών πόλεων που δίνουν αυτή τη δυνατότητα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Έτσι, με την νέα αυτή υπηρεσία, ο επιβάτης αντί να αγοράζει το χάρτινο εισιτήριο, θα µπορεί να πληρώσει για µία διαδρομή µε ανέπαφη κάρτα στις πύλες εισόδου ή µε smartphone σε ένα τερματικό πληρωμής που θα είναι εγκατεστημένο μέσα στα λεωφορεία.