Κάδοι ανακύκλωσης με... QR και apps στο Χαλάνδρι
Κάδοι ανακύκλωσης με... QR και apps στο Χαλάνδρι
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Για ανακρίβειες κάνει λόγο ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης σε ανακοίνωσή του αναφερόμενος σε δημοσίευμα της Αυγής με τίτλο «Στα σκουπίδια η θέσπιση τεσσάρων κάδων ανακύκλωσης». Ο ΕΟΑΝ τονίζει από την πλευρά τους πως «εφαρμόζει κατά γράμμα όσα προβλέπονται στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων όσον αφορά στην ανακύκλωση».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Αυγής, «παρά τις κοινοτικές Οδηγίες και τα υφιστάμενα Σχέδια Διαχείρισης, δεν γίνεται καμία αναφορά για διαχωρισμό των συσκευασιών χαρτιού, γυαλιού, μετάλλων και πλαστικών στο νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα του αρμόδιου Εθνικού Οργανισμού».

Η απάντηση του ΕΟΑΝ

«Στο εν λόγω δημοσίευμα αναφέρονται δύο ανακρίβειες:

Η πρώτη ανακρίβεια είναι η αναληθής αναφορά πως «παραπέμπεται στις καλένδες η χωριστή συλλογή σε τέσσερις διαφορετικούς κάδους των αποβλήτων συσκευασίας χαρτιού, γυαλιού, μετάλλων και πλαστικών».

Η δεύτερη ανακρίβεια είναι η αναφορά του συντάκτη ότι δεν υπάρχει στο νέο εξαετές επιχειρησιακό πρόγραμμα της ΕΕΑΑ, το οποίο ενέκρινε πρόσφατα το Δ.Σ. του ΕΟΑΝ, καμία αναφορά στη χωριστή συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών.

Η αλήθεια είναι ότι το Δ.Σ. του ΕΟΑΝ ενέκρινε το νέο επιχειρησιακό σχέδιο του Συλλογικού Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Συσκευασίας της ΕΕΑΑ στο οποίο προβλέπεται ρητά και κατηγορηματικά και για πρώτη φορά η υποχρέωση, να παρέχει η ΕΕΑΑ στους Δήμους συστοιχίες ανακύκλωσης 3 κάδους χωριστών ρευμάτων και διαφορετικού χρώματος για συλλογή χαρτιού, μετάλλων και πλαστικού και 1 μπλε κώδωνα για συλλογή γυαλιού, σε αναλογία 1 συστοιχία ανά 1000 κατοίκους σε περιφερειακούς Δήμους και 1 συστοιχία ανά 1200, στα συγκροτήματα Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

Όχι λοιπόν δεν παραπέμπεται στις καλένδες η χωριστή συλλογή, αλλά αποτυπώνεται ξεκάθαρα ως υποχρέωση.

Το Δ.Σ. του ΕΟΑΝ ενέκρινε το νέο επιχειρησιακό σχέδιο για την ΕΕΑΑ, το οποίο διαθέτει ξεκάθαρους όρους και μετρήσιμους στόχους όσον αφορά στη συνεργασία και τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν η ΕΕΑΑ και οι Δήμοι της χώρας για να επιτευχθούν μέσα από τη συνεργασία αυτή οι στόχοι της χώρας για αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης.»