Πηγή Εικόνας: ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ

Τέλος στη διαμάχη της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ με τους βυρσοδέψες της Σίνδου βάζει η πραγματογνωμοσύνη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, με την οποίο τερματίζεται η διένεξη των δύο πλευρών που, να σημειωθεί, έχει ως αφετηρία το 2007.

Μετά από 13 χρόνια η παρέμβαση του ΤΕΕ, με τη σύνταξη της πραγματογνωμοσύνης και την αποδοχή της από τις δύο πλευρές (ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ και Βυρσοδέψες), θα αποτελέσει τη βάση για την επίλυση του προβλήματος με οικονομικούς όρους.

Από το 2007, που εγκαταστάθηκαν στη Βιομηχανική Περιοχή της ΕΤΒΑ στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης, η ΕΤΒΑ έφτιαξε και τη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων, που ήταν αναγκαία για τη λειτουργία των μονάδων.

Αυτός ήταν κι ο βασικός λόγος ένταξης των επιχειρήσεων σε οργανωμένη βιομηχανική περιοχή για να μηδενιστεί η ρύπανση του περιβάλλοντος.

Το κόστος χρέωσης  της ΕΤΒΑ ΒΙ.Π.Ε για την επεξεργασία των λυμάτων θεωρήθηκε αρκετά υψηλό από τους «φιλοξενούμενους», οι οποίοι αποφάσισαν ότι δεν πρέπει να πληρώνουν τα έξοδα και, συνάμα, κατήγγειλαν τη διοίκηση της ΕΤΒΑ ότι η Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων δεν ήταν σε θέση να εκπληρώσει την αποστολή της.

Το πόρισμα του ΤΕΕ αποκάλυψε ότι η Μονάδα λειτουργεί με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές και, κυρίως, καλύπτει απόλυτα τις μονάδες, εμποδίζοντας τη ρύπανση της περιοχής.

Επιπλέον, η έρευνα επιβεβαιώνει και το κόστος λειτουργίας, που ανέρχεται σε 1 εκατ. ευρώ το χρόνο, το οποίο πρέπει να αναλάβουν οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεών. Η συνολική οφειλή των εταιρειών προς την ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ ανέρχεται σε 12 εκατ. ευρώ, αφού για 13 χρόνια δεν κατέβαλλαν το αντίτιμο ανά μονάδα. Η αντιπαλότητα των δύο πλευρών έφτασε και στις δικαστικές αίθουσες, δικαιώνοντας την ΕΤΒΑ.

Με την έκδοση της πραγματογνωμοσύνης από το ΤΕΕ λήγει οριστικά η διένεξη και για τους 8 βυρσοδέψες, που ήρθε η ώρα να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αποπληρώσουν το χρέος τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του Θάνου Ψαθά της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ θα ζητήσει προτάσεις από τους επιχειρηματίες για την αποπληρωμή της οφειλής, ενώ στην περίπτωση που αρνηθούν, το πιο πιθανό είναι ότι οι επιχειρήσεις θα κατεβάσουν ρολά, διότι δεν μπορούν να λειτουργούν χωρίς να πληρώνουν τον διαχειριστή για τη Μονάδα Επεξεργασίας Ακαθάρτων μολύνοντας το περιβάλλον. Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν μέχρι τα μέσα Ιουνίου. Οι επιχειρηματίες από την πλευρά τους έχουν  κινητοποιήσει την Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας απαιτώντας να μην πληρώνουν για τη Μονάδα και να ρυπαίνουν ανεξέλεγκτα το περιβάλλον.