Το Κτηματολόγιο έχει ξανά την τιμητική του, αφού από σήμερα Δευτέρα 18 Μαΐου, ξεκινά νέος κύκλος προγραμμάτων. 

Συγκεκριμένα, ξεκινά η προανάρτηση για Λαμία – Λειβαδιά η οποία αφορά σε 184.240 ιδιοκτησιακά δικαιώματα. 

Όσον αφορά στις αναρτήσεις, την 1η Ιουνίου έρχεται του Δήμου Αθηναίων η οποία περιλαμβάνει 1.343.369 ιδιοκτησιακά δικαιώματα. Η ανάρτηση διαρκεί δύο μήνες για όσους μένουν στην Ελλάδα και τέσσερις για όσους ιδιοκτήτες ακινήτων μένουν στο εξωτερικό, καθώς και για το Δημόσιο, το οποίο πρέπει να «τσεκάρει» την περιουσία του.

Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει τα στοιχεία που είχαν αρχικώς δηλώσει το 2008 οι πολίτες, τσέκαραν στην φάση της προανάρτησης και είναι η τελευταία ευκαιρία των ιδιοκτητών να επικαιροποιήσουν στον Φορέα τις περιουσίες τους. Συγκεκριμένα, όσοι δεν προχώρησαν σε καμία ενέργεια θα έχουν τώρα την δυνατότητα να το κάνουν, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα φανούν στο μέλλον ως «Αγνώστου Ιδιοκτήτη Ακίνητα».

Το διάστημα 22 Απριλίου – 24 Ιουνίου 2019 όπου εξελισσόταν η διαδικασία της προανάρτησης για την Αθήνα, αιτήσεις διόρθωσης στοιχείων έκαναν 15.046 πολίτες.

Η προανάρτηση της Αθήνας, με βάσει τα στοιχεία που δηλώθηκαν το 2008, αφορά 544.682 φυσικά και 7.645 νομικά πρόσωπα, με το πλήθος των ακινήτων να είναι 726.951 ακίνητα και 56.377 γεωτεμάχια. Πιο συγκεκριμένα, το ποσοστό γεωτεμαχίων για τα οποία υποβλήθηκαν δηλώσεις ανέρχεται στο 96,6%, που σημαίνει ότι υποβλήθηκαν 1.538.128 δηλωθέντα δικαιώματα, εκ των οποίων τα 33.173 απορρίφθηκαν. Αντίστοιχα, 11.630 είναι τα δικαιώματα που προκύπτουν από στοιχεία τρίτων, τα οποία όμως δεν έχουν δηλωθεί.

Η προανάρτηση αποτελεί την προκαταρκτική ενημέρωση των δικαιούχων, αφού ολοκληρωθεί η επεξεργασία των δηλώσεων των πολιτών και είναι η πιο ουσιαστική φάση της κτηματογράφησης, καθώς οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες μπορούν να διορθώσουν λάθη και να κατοχυρώσουν την περιουσία τους.

Στο στάδιο της ανάρτησης, κάθε δικαιούχος μπορεί να δει τα στοιχεία που τον αφορούν (ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας κάνοντας χρήση των κωδικών ασφαλείας που χρησιμοποιεί στις εφαρμογές Taxisnet. Μέσω της ανάρτησης αναδεικνύονται ζητήματα, για πρώτη φορά, τα οποία μπορεί να μην γνωρίζουν σήμερα οι ιδιοκτήτες τους διότι, για πρώτη φορά, «συναντιόνται» όλες οι διοικητικές πράξεις στον ίδιο χάρτη.

Μετά την ολοκλήρωση της ανάρτησης, η οποία περιλαμβάνει υποβολή και εξέταση των αιτήσεων διόρθωσης / ενστάσεων και την αντίστοιχη διόρθωση στους κτηματολογικούς πίνακες, παράγονται τα τελικά κτηματολογικά στοιχεία, οι αρχικές εγγραφές του Κτηματολογίου και ξεκινά να λειτουργεί το Κτηματολογικό Γραφείο της συγκεκριμένης περιοχής.

Όσοι πολίτες δεν είναι εξοικειωμένοι με την ψηφιακή τεχνολογία θα λειτουργούν και τα Γραφεία Κτηματογράφησης καθώς και το τετραψήφιο 1015, όλο το 24ωρο, ώστε να διευκρινίζουν όλες τους τις απορίες. Βάσει των πρόσφατων ρυθμίσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος, από τα μέσα του ερχόμενου Ιουνίου, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούν να ζητούν, να εξοφλούν και να παραλαμβάνουν ηλεκτρονικά πιστοποιητικά από εκείνα τα Κτηματολογικά Γραφεία, τα οποία ανήκουν στο Ελληνικό Κτηματολόγιο. 

Παράλληλα, πωλήσεις, μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, κληρονομιές, αλλά και κάθε είδους εγγραπτέες πράξεις θα μπορούν να υποβάλλονται από δικηγόρους και συμβολαιογράφους ηλεκτρονικά στο Κτηματολόγιο. Ήδη ο πολίτης μπορεί ηλεκτρονικά να συμμετέχει και να παρακολουθεί όλα τα στάδια της κτηματογράφησης.

Συνεχίζεται η επικαιροποίηση στοιχείων σε διάφορες περιοχές και το καλοκαίρι

Βέβαια, το Κτηματολόγιο πέρα από την συλλογή δηλώσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη, αναμένεται να «τρέξει» αναρτήσεις εντός καλοκαιριού και σε άλλες περιοχές. Πρόκειται για τις: ΠΕ Κιλκίς (Περιφ. Κεντρικής Μακεδονίας) ΠΕ Ημαθίας (Περιφ. Κεντρικής Μακεδονίας ) ΠΕ Λάρισας (Περιφέρ. Θεσσαλίας) ΠΕ Κορινθίας (Περ. Πελοποννήσου) ΠΕ Αχαΐας (Περιφ. Δυτικής Ελλάδας) ΠΕ Αχαΐας (Περιφ. Δυτικής Ελλάδας) “ΠΕ Βοιωτίας + ΠΕ Ευβοιας (Περιφ. Στερεάς Ελλάδας) ΠΕ Ηλείας (Περιφ. Πελοποννήσου) ΠΕ Μαγνησίας (Περίφ. Θεσσαλίας) ΠΕ Κοζάνης (Περιφ. Δυτικής Μακεδονίας) ΠΕ Πιερίας (Περιφ. Κεντρικής Μακεδονίας)” ΠΕ Βοιωτίας/ ΠΕ Φθιώτιδας ΠΕ Θεσσαλονίκης Άρτα, Πρέβεζα και Λευκάδα.