Αθήνα - Υμηττός
Αθήνα - Υμηττός
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αναβάλλεται μέχρι… νεωτέρας, η επιβολή των κλιμακωτών προστίμων στο Κτηματολόγιο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του economix.gr. Μάλιστα, το υπουργείο Περιβάλλοντος, δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί στην χώρα λόγω της πανδημίας αλλά και της συνέπειας που έχουν δείξει σε γενικές γραμμές οι ιδιοκτήτες, δεν σκοπεύει να τα θέσει σε ισχύ εντός του 2020. Αντίστοιχη όμως πρακτική πρόκειται να ακολουθηθεί και για  την είσπραξη των προηγούμενων προγραμμάτων (35 ευρώ ανά δικαίωμα), με τις ίδιες πηγές να τονίζουν  πως πρόκειται για ποσά που επίσης δεν αναμένεται να ζητηθούν στο άμεσο μέλλον. 

Για τα κλιμακωτά πρόστιμα, ΥΠΕΝ και Κτηματολόγιο, αρχικά σχεδίαζαν να ενεργοποιηθούν εντός Απριλίου, ωστόσο λόγω του κορονοΐού και των προβλημάτων που προκύπτουν δόθηκε μια σιωπηλή παράταση για μετά το καλοκαίρι, η οποία τελικά… θα φτάσει μέχρι τέλος του έτους. Υπενθυμίζεται ότι τα πρόστιμα αφορούν όσους δεν έχουν σπεύσει να δηλώσουν την ατομική τους ιδιοκτησία μέχρι και σήμερα. Όπως προβλέπεται, το ύψος των χρηματικών ποινών θα συνδέεται τόσο με την αξία της ακίνητης ιδιοκτησίας όσο και με τον χρόνο καθυστέρησης υποβολής της δήλωσης.

Σε κάθε περίπτωση, κανένας πολίτης δεν πρόκειται να χάσει την περιουσία του επειδή καθυστέρησε να δηλώσει το ακίνητο του στο Κτηματολόγιο. Εκείνο όμως που θα συμβεί είναι πως δεν θα μπορεί να αξιοποιήσει εκ των πραγμάτων όσο εύκολα νομίζει την ιδιοκτησία του. «Θα ταλαιπωρείται κάθε φορά που θα θέλει να μεταβιβάσει ή να αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ακινήτου του» εξηγεί η ηγεσία του υπουργείου, με τους επαγγελματίες του κλάδου  να τονίζουν στο economix.gr ότι θα έχουν και επιπλέον κόστος για τις πράξεις που θα θελήσουν να κάνουν.

Όσον αφορά την είσπραξη των ποσών που είναι στο πάγο εδώ και χρόνια, πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος τονίζουν πως σε αυτή την φάση δεν υπάρχουν σκέψεις να καταβληθούν στο δημόσιο. Ένα από τα σενάρια που υπάρχει στο τραπέζι, το οποίο όμως δεν θα παίξει σίγουρα εντός του έτους, είναι ο Φορέας να «ζητήσει» τα 35 ευρώ, όταν οι πολίτες θα προχωρήσουν σε κάποια δικαιοπραξία.

Υπενθυμίζεται πως για τα παλαιοτέρα χρέη, η προηγούμενη διοίκηση του Κτηματολογίου είχε κάνει σχετικές συζητήσεις με την τότε ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, προκειμένου τα ανωτέρω ποσά να εισπραχθούν το επόμενο διάστημα. Για τα προγράμματα του 2008 ο νόμος προβλέπει η καταβολή του αναλογικού τέλους να πραγματοποιείται από τους δικαιούχους κυριότητας και επικαρπίας που έχουν καταχωρηθεί στους κτηματολογικούς πίνακες. Το αναλογικό τέλος κτηματογράφησης καταβάλλεται από τους κύριους ή επικαρπωτές και καθορίζεται σε ποσοστό ένα επί τοις χιλίοις επί της πέραν των 20.000 ευρώ αξίας του δικαιώματος που προκύπτει από την τιμή ζώνης, την παλαιότητα και τον όροφο. Στην περίπτωση συνδικαιούχων οι 20.000 ευρώ εξαιρούνται από κάθε έναν δικαιούχο και το ποσό που προκύπτει επιμερίζεται μεταξύ τους. Παράλληλα το ανώτατο ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν είναι τα 900 ευρώ. 

Ο λόγος πάντως που δεν έχουν μέχρι στιγμής εισπραχθεί, είχε αποδοθεί στο γεγονός ότι επί της ουσίας το κόστος ορίζεται με βάση την αντικειμενική αξία, η οποία ανά περιοχή και ιδιοκτησία διαφέρει – φέρνοντας στην πράξη μια σχετική δυσκολία. Σχετικά με τα 35 ευρώ ανά δικαίωμα για τα παλαιά προγράμματα 1997 – 1999, επίσης δεν αναμένεται να «διεκδικηθούν» από το δημόσιο στο άμεσο μέλλον.